KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Rijeke su naše bogatstvo i ljubav, ali oduvijek nam i prijete - poplava 1974. godine bila je posebno neobična i duga

Rijeke su naše bogatstvo i ljubav, ali oduvijek nam i prijete - poplava 1974. godine bila je posebno neobična i duga

Iz prošlosti smo izdvojili poplavu iz 1974. godine koja je i stručnjake zbunjivala svojom ustrajnošću.

Rijeke su naš ponos, naše bogatstvo, naša - ljubav. Dakako, onda kada su mirne i spokojno teku. Možda ponekad nismo ni svjesni toga koliko je stvarno bogatstvo imati rijeku - gdje god da se okreneš. 

Nažalost, kao da svih ovih godina nismo ni svjesni njihovih opasnosti, odnosno nismo napravili dovoljno da zaštitimo ovaj kraj od čestih poplava, nekako se posljednjih godina čini - sve češćih.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Istina, pomaka ima, sam grad je danas prilično dobro zaštićen, no to se nikako ne može reći ni za najbližu gradsku okolicu. Da stvar bude gora, neka naselja danas "plivaju" već i na manjim vodostajima nego što je ranije bio slučaj, što najbolje govori da u cijelom sustavu obrane od poplava nešto jako ne štima. 

Ipak, sam grad uglavnom mirno proživljava poplave, a tako nije bilo uvijek. Iz prošlosti smo izdvojili poplavu iz 1974. godine koja je i stručnjake zbunjivala svojom ustrajnošću - vodostaj se, naime, jednostavno nije spuštao gotovo cijeli dan!

"Deveto karlovačko plivanje", Karlovački tjednik, 10. listopada 1974.

Poslije više od 150 sati vodene stihije, borbe, neizvjesnosti i akcije, počele su se nazirati obale karlovačkih rijeka koje se povlače ostavljajući za sobom mulj, nanose i potkope. Zajedno sa njima otišle su i milijarde - uništeni trud i muke poljoprivrednika.

Ovogodišnja poplava, deveta po visini u posljednjih stotinu godina (818 cm) došla je u četiri veća vala. Karakteristično je da je za razliku od ranijih poplava ovogodišnja voda neobično dugo ostala na maksimalnom vodostaju, punih deset sati, a da je zatim trebalo proteći daljnjih deset sati da bi pala za svega četiri centimetra. 

Štab za obranu od poplava reagirao je brzo i gotovo neprekidno bio u akciji (održano je 13 sjednica, a članovi štaba i rukovodioci društveno-političkih organizacija obišli su u nekoliko navrata poplavljena područja do kojih su mogli doprijeti. Opća je ocjena da se Karlovac dobro pripremio i da planovi obrane od poplave i njihovo ostvarenje dobro funkcioniraju. Od časa kada je Štab proglasio izvanredno stanje i početak redovne obrane, radne organizacije i mjesne zajednice uvele su dežurstva i po potrebi angažirale ljudstvo na izvanrednim zadacima. Nesumnjivo je da je tako spašena milijunska vrijednost...

(foto: kafotka.net)

Izdvojeno


Reci što misliš!