KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

I prije pola stoljeća "neradne nedjelje" bile su tema novinskih napisa, ali nije bilo interneta pa ni velike buke u javnosti

I prije pola stoljeća

Tada je zakon propisivao zabranu plaćanja prekovremenog rada u trgovinama, pa su same trgovine odlučile zatvoriti vrata nedjeljom.

Posljednje odredbe o ograničavanju rada trgovina nedjeljom i blagdanom izazvale su mnogo buke u javnosti. U uobičajenom metežu društvenih mreža teško je zapravo shvatiti što bi ljudi htjeli, jer u komentarima uvijek dominiraju oni koji prigovaraju pa se tako posve jednak broj ogorčenih komentara, kritika, zgražanja i moraliziranja može pronaći pod tekstovima o neradnim nedjeljama, koliko ih je do prije samo koji tjedan bilo pod objavama o dućanima koji rade nedjeljom ili za neki praznik. 

Dakako, nema sumnje da je, kao što je i često slučaj kod nas, ovaj zakon potpuno nedorađen, uobičajeno štetan za manje obrte i trgovine, a i prilično upitan u doba turističke sezone kao što je slučaj bio ovo vikenda za vrijeme praznika, kada nije radilo praktički ništa, a što mnogi strani turisti nisu ni saznali na vrijeme. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ipak, neradne nedjelje nisu ništa novo na ovim prostorima, mnogi se i danas sjećaju rasporeda nedjeljnog rada pekara i golemih gužvi pred onima koje su radile. 

A, o radu nedjeljom raspravljalo se i prije točno pola stoljeća, odnosno 1973. godine, ali iz drugačijeg kuta. Tada je, naime, zakon propisivao zabranu plaćanja prekovremenog rada u trgovinama, pa su same trgovine odlučile zatvoriti vrata nedjeljom. Bilo je očito više sluha za sezonsko turističko vrijeme pa je lako sklopljen dogovor da se sve prebaci na jesen. 

Posebne bure u javnosti i nije bilo, možda malo i zbog ondašnjeg sistema u kojem nikada nije bilo dobro biti preglasan, a možda malo i zato jer smo jednostavnije i optimističnije gledali na svijet, bez vječne internet negative, i nije svaka odluka bila potencijalni kraj svijeta i uzrok za "moralnu paniku" i beskrajno zgražanje.

"Trgovine nedjeljom zatvorene", Karlovački tjednik, 9. kolovoza 1973. godine

Trgovačke radne organizacije Opće trgovačko poduzeće, Agropromet i Žitoproizvod pristale su da njihove prodavaonice živežnih namirnica, kao i do sada, budu otvorene nedjeljom. Naime, novi propisi o prekovremenom radu zabranjuju trgovačkim poduzećima da plaćaju prekovremeno radno vrijeme pa je Opće trgovačko poduzeće bilo donijelo odluku da nedjeljom ne otvara svoje prodavaonice. Ova radna organizacija posebno obrazlaže svoju odluku činjenicom da je najviše trgovaca - žena, kojima rad nedjeljom predstavlja posebne poteškoće. 

O ovom pitanju raspravljao je Savjet za robni promet i turizam Skupštine općine Karlovac, a potom i Izvršni odbor Vijeća potrošača i korisnika usluga. Dogovoreno je da do 1. listopada prodavaonice živežnih namirnica rade kao i do sada, a da se do tog vremena još jednom raspravi o nedjeljnom radnom vremenu. Najvjerojatnije je da će nakon 1. listopada raditi samo prodavaonice na novoj gradskoj tržnici i kiosk pred starom karlovačkom bolnicom. O takovoj odluci na vrijeme će biti upoznati svi savjeti potrošača u karlovačkim mjesnim zajednicama. 

(foto: kafotka.net)

Izdvojeno


Reci što misliš!