KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Jedan od najvećih požara u novijoj povijesti grada prije 70 godina uništio je tvornicu Vuna na Korani i nastalo je - Vunsko polje

Jedan od najvećih požara u novijoj povijesti grada prije 70 godina uništio je tvornicu Vuna na Korani i nastalo je - Vunsko polje

Posljednji veći "javni" požar u gradu uništio je dvoranu OŠ Dubovac 2006. godine.

Požari su u prošlosti u više navrata uništavali grad, posebice dok je bio najvećim dijelom ograničen na unutrašnjost nekadašnje tvrđave, u kojoj su isprva kuće bile građene uglavnom od drvene građe i pokrivene slamom. Već 1585. došlo je do prvog velikog požara u kojem je izgorjelo petnaestak kuća, a svakako najveći požar u povijesti Karlovca dogodio se 1692. godine i podmetnuli su ga zatvorenici u vojarni "Generaliji", a kada su izgorjele gotovo sve kuće i objekti u Zvijezdi uključujući i crkvu Presvetog trojstva. 

Iz tog doba datiraju i "gasice", odnosno vrlo uski prolazi između kuća, nastali najvjerojatnije upravo zato da bi se otežao prijelaz vatre s jedne na drugu kuću. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Veći požari zahvaćali su i Gazu 1836., Baniju 1843., a novi katastrofalni požar u tvrđavi dogodio se 1878. godine, kada su izgorjele 42 kuće.

U novije vrijeme, s više brige i svijesti o opasnostima požara, ali svakako i zaslugama Dobrovoljnog vatrogasnog društva koje djeluje od 1871. godine, takvih velikih požara je sve manje, izuzevši one koji su vezani uz ratna zbivanja - tako su Nijemci 1945. godine pri bijegu iz grada zapalili vojarnu na Starom placu koja je gorjela tri dana, a u Domovinskom ratu izgorjeli su brojni objekti, od kojih se silinom vatre posebno isticalo stradanje objekta AutoHrvatske na gradskoj tržnici. 

Ipak, neizbježni su i povremeni "mirnodopski" požari pa je i 2006. godine u jednom takvom u potpunosti izgorjela dvorana osnovne škole Dubovac. Prije toga, jedan od najvećih požara dogodio se prije točno 70 godina, u rujnu 1953. godine kada je izgorjela tvornica Vuna i kompletni pogoni, nakon čega je i nastalo - Vunsko polje, danas ugodan sportsko-rekreacijski park sa sportskim terenima i dječjim igralištima, a nekada vrlo uspješna i razvijena tvornica, koja se međutim nikada nije oporavila nakon katastrofalnog požara.

"Kako je došlo do jednog od najvećih požara", Karlovački tjednik, 25. rujna 1953. 

Osamdeset milijuna dinara propalo je u nepuna dva sata. Uništio ih je požar što je planuo od jedne male iskrice. U prizemlju, iskra je skočila u pamuk što se nalazio u stroju za predenje. Plamen je buknuo prema stropu.

Radnici su odmah skočili da spriječe katastrofu, ali preventivne mjere protiv požara u tvornici bile su slabe. Požar se proširio nevjerojatnom brzinom. Plamen i dim su provalili kroz krov i sve otvore tvornice. Kada su došli vatrogasci požar je već učinio svoje. Stropovi visoke trokatnice srondali su se zajedno sa strojevima negdje u prizemlje. Borba vatrogasaca imala je samo jedan cilj: obuzdati pomahnitalu snagu požara i spasiti susjedne zgrade. Požrtvovni vatrogasci u tome su i uspjeli.

Tvornica je izgorjela, uništeno je mnogo, ali i spašene su velike vrijednosti koje su se nalazile tik uz zapaljenu zgradu.

(foto: kafotka.net)

Izdvojeno


Reci što misliš!