KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Prije okruglih 100 godina i kroz novinske pozive apeliralo se na obrtnike i trgovce da zapošljavaju siromašne učenike i siročad

Prije okruglih 100 godina i kroz novinske pozive apeliralo se na obrtnike i trgovce da zapošljavaju siromašne učenike i siročad

Društvo je imalo veliku pomoć američkih Hrvata i steklo zamjetan kapital.

Zaklada Hrvatski radiša utemeljena je 1903. u Zagrebu pod imenom Društvo za namještanje naučnika u obrt i trgovinu u Zagrebu. Cilj društva bio je omogućiti školovanje i poboljšanje položaja mladim hrvatskim obrtnicima i trgovcima.

Materijalna moć Hrvatskog radiše ojačala je tek oko 1930. zahvaljujući pomoći američkih Hrvata. Društvo je osobito pomagao Pasko Baburica, koji je kao industrijalac u Čileu pomogao osnivanju Zadruge za štednju, kredit i osiguranje, te izgradnju prvog zakladnog doma "Hrvatskog radiše" 1926. godine u budućoj Radišinoj ulici.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Brzo se proširivši po cijeloj Hrvatskoj, ovo je društvo školovalo ratnu siročad, djecu ratnih i radnih invalida i onu siromašnih obitelji. Na zapošljavanje svojih štićenika pozivali su i javno kroz novine, baš kao što smo naišli u karlovačkom tisku, crtici staroj ravno 100 godina!

"Hrvatska sloboda", Karlovac, 12. listopada 1923.

Hrvatski Radiša nudja dječake za slijedeće grane obrta i trgovine: bačvara 4, bravara 46, kipara 1, klesara 1, klobučara 1, knjigoveža 1, kolara 9, kovača 18, kolara 1, krojača 42, limara 5, mehaničara 45, postolara 50, sedlara 4, stolara 60, tapetara 3, urara 3, zlatara 1, zubara 3, trgovaca mješovite robe 70.

Svaki obrtnik i trgovac učiniti će dobro djelo, ako od našeg društva zahtjeva naučnika. To su zdravi dječaci, dobri, pošteni, nepokvareni, ali obično siromašni, bez roditelja itd. Tko naučnika želi neka se obrati na podružnicu (radni odbor, povjereništvo) Hrvatskog Radiše u mjestu njegovog boravišta, a gdje takovog nema izravno na Središnjicu Hrvatskog Radiše u Zagrebu, Gundulićeva ul. 11.

(foto: KAfotka.net)

 

Izdvojeno


Reci što misliš!