KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Zdravstveno izvješće od prije 140 godina - najviše je bolesti pluća, a kod djece šarlaha, redovno se pregledavaju i prostitutke!

Zdravstveno izvješće od prije 140 godina - najviše je bolesti pluća, a kod djece šarlaha, redovno se pregledavaju i prostitutke!

Današnji vodeći uzroci smrti pojavljuju se tek sporadično.

Prvi broj karlovačkog lista "Svjetlo" iz 1885. godinu, dakle s odmakom od godinu dana, donosi iscrpno izvješće o zdravstvenom stanju Karlovčana u 1883. godini. Ono što svakako odmah upada u oči znatno je veći broj poroda nego danas (dakako u postotnom udjelu, jer grad je imao i daleko manji broj stanovnika), ali i neusporedivo veći broj smrti kod djece, jer je medicina bila na daleko nižoj razini nego danas. 

Kod odraslih bolesti pluća bile su glavni uzrok smrti, dok današnjih vodećih uzroka - srčanih problema i raka ima tek sporadično.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zanimljivo je i da je u to vrijeme prostitucija bila sasvim svakodnevna stvar pa se i u godišnjem izvješću uredno napominje koliko je djelatnica iz javnih kuća pregledano u bolnici.

"Izvješće o stanju za 1883. godinu", Svjetlo, 1. siječnja 1885. godine

U gradskoj bolnici bijaše 1883. godine primljeno 556 bolestnika, od tih je 513 odpušteno, umrlo 43.

Broj poroda iznašao je 242, živorodjenih bilo je 231, nezakonito rodilo se 55. Na 1000 stanovnika odpadoše godine 1883. 41,2 poroda, a predišavše godine 31,2.

Ukupni broj uključujući u bolnici umrvših iznosio je 245, a predišavše godine 220. Od stanovništva grada Karlovca koje je po zadnjem popisu sa 5782 duša popisano umrlo je 193 osoba, a predišavše godine umriše 162. Kada se prispodobe potisućke pomora kod stanovničtva grada kroz zadnjih 9 godina proizlazi da na 1000 stanovnika prosjekom 30,6 slučaja smrti dolazi.

Od 196 smrti kod gradskoga stanovničtva, odpadaju 99 slučajeva na djecu. Pošast skrleta trajala je od konca lipnja do konca rujna u koje vrieme bilo je oboljelo 43 djece i 1 odrasli, a podleglo ih je 17, a 15 od zahripca.

Kod odraslih bilo je 97 slučajeva smrti, najviše ih podleglo upali pluća i porebrice, naime 21, zatim sliedi iskričavost pluća (tuberculosis pulmonum) sa 20. Među ostalimi raznolikimi bolesti bilo je po 5 slučajeva raka i moždane kaplje, a po jedan slučaj difterije i škrleta.

Ciepalo se u godini 1883. 104 djece, od toga 99 sa dobrim uspjehom, dvoje bez uspjeha, a trojici neznade se uspjeh. Izdano je 50 lječničkih uredovnih svjedočbah vrhu stanja zdravlja raznim osobama, 5 lječničkih obnašašćah o umobolnih i 4 vrhu nesposobnosti za rad.

Izvedena bje jedna redarstvena pregledba utopljenika, slučajno nastradalog; a jedna redarstveno lječnička raznaba trupla samoubojice, pregledana bje povjerenstvom novosagradjena kuća da li je za stanovanje i sa zdravstvenog gledišta prikladna, sudjelovao je fizik više puta kod zapljene na prodaju donešenog zdravlju škodljivog hranjiva.

U bolnicu bijahu predane na pregled iz javnih kuća 23 osobe.

(foto: kafotka.net)

Izdvojeno


Reci što misliš!