KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Prije 60 godina krenuli su mnogi važni gradski projekti, ali bilo je i užasnih ideja koje srećom nisu ostvarene

Prije 60 godina krenuli su mnogi važni gradski projekti, ali bilo je i užasnih ideja koje srećom nisu ostvarene

Nova gimnazijska zgrada trebala je biti izgrađena negdje uz Senjsku ulicu.

Šezdesesete i sedamdesete godine prošlog stoljeća bile su godine kada se grad najviše širio. Nova gradska naselja donijela su sa sobom i "selidbu" nekih važnih gradskih objekata i ustanova u "novi Karlovac", dosta toga bilo je uspješno odrađeno, ponešto čak i danas izaziva polemike kao što je preseljenje tržnice u Novi centar, nakon čega je zapravo i krenulo zamiranje stare jezgre, a ponešto se i nije ostvarilo. 

Tu, pak, stvari možemo podijeliti na one za koje možemo zažaliti što u tom vremenu građevinskog i društvenog zamaha nisu ostvarene (kao npr. "ukleti" bazen), ali ima i onih za koje možemo biti sretni što se nisu ostvarile. Nismo uspjeli u narednim brojevima Tjednika od prije 60 godina saznati je li projekt o kojem pišemo propao zato jer je ponestalo novaca, ili zato što je netko ipak na vrijeme došao pameti, ali u svakom slučaju dobro je da se odustalo od sulude ideje da se Gimnazija sa svojom višestoljetnom tradicijom pretvori u osnovnu školu, a za njene potrebe izgradi nova školska zgrada. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Nova zgrada Gimnazije", Karlovački tjednik, 31. listopada 1963. godine

Prvi preliminarni razgovori o razvoju školstva i prosvjete u karlovačkoj komuni do 1970. godine vodili su se ovih dana na nivoima odgovarajućih općinskih rukovodstava. Na savjetovanju su dominirala pitanja mreže osnovnih škola i vrsta škola drugog i trećeg stupnja. 

Prioritetno mjesto trebalo bi - prema izraženim mišljenjima - dati dovršenju započete izgradnje osnovnih škola u Mahičnom i Rečici, kao i izgradnji nove zgrade za potrebe sadašnje mješovite Gimnazije na Rakovcu i Gimnazije pedagoškog smjera.

Prema planu, izgradnja nove zgrade započela bi na proljeće slijedeće godine. Zgrada bi bila locirana na prostoru preko željezničke pruge nedaleko od ulice Moše Pijade (današnja Senjska, op.a.). Predviđa se da bi ona bila gotova u jesen 1965. godine. Na taj bi se način dobio slobodan prostor na Rakovcu za jednu od osnovnih škola i u Ulici JNA (danas Domobranska, op.a.) za Pedagošku akademiju.

Isto tako predviđa se izgradnja osnovne škole nedaleko od željezničke stanice u Skakavcu, čime bi došlo do reorganizacije postojećih mreža osnovnih škola na području školskih centara Skakavac i Popović Brdo.

(foto: kafotka.net)

Izdvojeno


Reci što misliš!