KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Roditeljski sastanci prije 100 godina - stigao je novi "disciplinarni red", sredit će razmetljivost i lijenost učenika!

Roditeljski sastanci prije 100 godina - stigao je novi

Nažalost, nema podrobnijih informacija o odredbama i potencijalnim kaznama za lijene i razmetljive.

Na zanimljivu crticu naišli smo u lokalnom listu "Hrvatska sloboda" od prije punih 100 godina. Riječ je o redovnom roditeljskom sastanku učiteljske škole, što je u to vrijeme očito bila vijest koja zavrijeđuje i novinsku informaciju. 

Uz raspravu o proširenju zgrade ili adaptaciji nove, svakako je najzanimljiviji dio o novom "disciplinarnom redu" za koji, doduše, nisu navedene konkretne odredbe i eventualne kazne, ali kao glavni problem učenika navodi - razmetljivost i lijenost.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

No, sigurno je da su roditelji i škola bili na "istoj liniji", za razliku od modernih vremena u kojima su sve češće sukobljene strane i sve je više roditelja koji za svaku lošu ocjenu ili loše vladanje krive upravo školu.

"Domaće vijesti - Sa roditeljskog sastanka", Hrvatska sloboda, 30. studenog 1923.

I drugi roditeljski sastanak koji je na poziv ravnateljstva Kraljevske učiteljske škole održan 25. ovog mjeseca uspio je potpuno. Odziv je bio vrlo dobar. 

Na tome sastanku upoznali su se roditelji s novim disciplinarnim redom za srednje škole, koji sadrži i takove odredbe kojima će se moći liječiti ono zlo koje je uhvatilo korjena i u školskoj mladeži, naročito razmetljivost i lijenost. Sva su pitanja raspravljena u intimnom razgovoru pa se moglo opaziti da ova škola ide uporedo s domom te će se i nedostaci moći tim lakše otkloniti.

Naročito je vrijedno napomenuti da je kod pitanja školske zgrade izražena jednodušna želja da se to pitanje čim prije riješi i skine sa dnevnoga reda pa će se zajedničkom inicijativom pomaknuti sa mrtve točke. Izražena mišljenja razilazila su se samo u toliko da li da se za preparandiju podigne drugi kat na zgradi dječačke škole kako bi se na taj način dobile prostorije i za proširenje šegrtske škole, ili da se adaptira zgrada bivše rakovačke škole. Novo gradsko zastupstvo imat će prilike da to pitanje riješi.

(foto: kafotka.net)

Izdvojeno


Reci što misliš!