KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Ako ste rođeni 1982. godine posljednja ste generacija koja je svečano primljena u Titove pionire - bilo je to u Sportskoj 1989. godine

Ako ste rođeni 1982. godine posljednja ste generacija koja je svečano primljena u Titove pionire - bilo je to u Sportskoj 1989. godine

U kasno proljeće 1990. primljeni su i posljednji "omladinci", nakon čega su ukinute obje socijalističke manifestacije.

Sjećanja i nostalgija uvijek su varljivi pa nema sumnje da je mnogo onih koji se, unatoč svemu što je uslijedilo, s toplinom prisjećaju primanja u pionire, koje je u vrijeme Jugoslavije klincima nesumnjivo bilo velik i značajan događaj, uz koji su, što je svakako bilo posebno drago svakom dječaku i djevojčici, dolazili i pokloni.

Bila je to svojevrsna socijalistička inačica današnje Krizme, a događala se uz najveći praznik SFRJ - 29. studeni, Dan Republike. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dakako, ništa romantično i nevino nema u idiotskoj ideji da svi sedmogodišnjaci postaju svojevrsna buduća vojska Velikog Vođe i zaklinju mu se na vjernost i pokornost, ali kao što rekosmo, nostalgija čini svoje pa prošlost izobličava u najljepšim nijansama.

Inače, Savez pionira Hrvatske osnovan je još ratne 1943. u Otočcu, u lipnju, čime je hrvatski pionirski pokret prethodio onom jugoslavenskom, začetom iste godine, ali u studenom u Bihaću.

Posljednja generacija pionira bila je ona rođena 1982. godine, koja je primljena u Savez pionira na svečanosti krajem 1989. godine. Nije to bio i službeno posljednji doticaj sa socijalističkim reliktima, jer u kasno proljeće 1990. godine primljeni su i posljednji "omladinci", već nakon demokratskih izbora nakon kojih su obje manifestacije ukinute. 

"47. generacija pionira", Karlovački tjednik, 7. prosinca 1989. godine

Pod geslom "Današnja djeca - budući svijet" u Školskoj sportskoj dvorani 28. studenoga održana je svečana priredba primanja učenika prvih razreda u Savez pionira Jugoslavije. Tako sada škole na području karlovačke općine pohađa i 940 mališana koji su, dobivši plavu kapu i crvenu maramu, postali najmlađa, 47. generacija Titovih pionira. 

Riječi svečane zakletve koje su, po tradiciji, ponovili za predstavnikom karlovačkog garnizona, sigurno dugo neće zaboraviti, a one su na taj svečani čin podsjetile i roditelje današnjih pionira.

Impozantnu priredbu u sportskoj dvorani pripremili su učenici i nastavnici OŠ "Ivo Lola Ribar".

(foto: kafotka.net)

Izdvojeno


Reci što misliš!