KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Sportska obljetnica: Okruglih 30 godina prošlo je od teške ratne zime u kojoj su karlovački rukometaši "pregazili" slavnog bundesligaša u krcatoj dvorani

Sportska obljetnica: Okruglih 30 godina prošlo je od teške ratne zime u kojoj su karlovački rukometaši

Bila je to i prva europska utakmica u Karlovcu, nakon što su prva dva kola zbog rata naši rukometaši morali igrati izvan grada.

Karlovački rukometaši opet su članovi najvišeg ranga hrvatskog rukometa, Premijer lige, no i u ovoj sezoni nažalost su u grčevitoj borbi za ostanak. Već neko vrijeme vrte se u začaranom krugu - prejaki za Prvu ligu, preslabi za Premijer ligu, nije se ništa promijenilo ni ove godine iako se, dakako, nadamo da će ovog puta rasplet ipak biti sretniji nego u protekla dva pokušaja.

U devedesetima je, pak, rukomet bio sportska perjanica grada i teško je ne osjetiti jaku nostalgiju pri sjećanju na prepune tribine na svakoj domaćoj utakmici, a i doslovno pretijesnu dvoranu pred kojom su ostajale i stotine navijača bez karata pri najvećim utakmicama.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Iako je i kasnije bilo velikih rukometnih ogleda u gradu na četiri rijeke, titulu najvećeg ipak bismo dodijelili onom koji ovih dana doživljava svoju 30. obljetnicu, odnosno ogledu tadašnje Karlovačke pivovare i Tusem Essena iz ratne zime 1994. godine. Slavni bundesligaš, tada upravo na vrhuncu svoje rukometne moći, prvi je europski klub koji je pristao doći u ratni Karlovac. Nakon teških razaranja grada u rujnu 1993. karlovački rukometaši svoj su europski debi protiv gruzijskog Kolkhetija morali odraditi u Sloveniji. U drugom kolu suparnik je bio makedonski Metalurg, dozvola je stigla za Hrvatsku, ali ne i za Karlovac, pa je susret odigran u Jastrebarskom.

Napokon, u četvrtfinalu tadašnjeg City Cupa, velika njemačka momčad uz maksimalno posredovanje i trud tadašnje uprave kluba, pristala je doći u ratom poharani grad, za što je odmah stekla i velike simpatije Karlovčana koji su u to vrijeme živjeli za rukomet. 

I sami susreti bili su na ovaj ili onaj način senzacionalni - u prvom susretu u Essenu, karlovački rukometaši poraženi su s nevjerojatnih 17:5! Odigrali su fantastičnu obranu protiv jedne od najboljih tadašnjih europskih momčadi, ali i nezamislivo loše igrali u napadu. U Karlovcu se očekivala još jedna pobjeda gostiju koji su došli u punom sastavu, ali u nezaboravnoj večeri u ŠSD Mladost, karlovački rukometaši odigrali su vjerojatno i najbolji susret u povijesti. Od uvodnih -5 stigli su čak do +9 i na prag golemog iznenađenja. Ipak, nisu uspjeli napraviti potpuni preokret, ali i ono što jesu bilo je za to vrijeme itekako veliko.

Oni koji su bili u dvorani mogu se podsjetiti, a oni koji nisu mogu utakmicu pogledati na ovom videu:

 

 

Izdvojeno


Reci što misliš!