SPORT

7 DANA NA 4 RIJEKE

Karlovački sport u očima onih koji će u nedjelju tražiti povjerenje birača na izborima za gradonačelnika

Karlovački sport u očima onih koji će u nedjelju tražiti povjerenje birača na izborima za gradonačelnika

U nedjelju 30. svibnja Hrvatska slavi Dan državnosti. No, osim praznika, taj će se dan održati u našoj domovini i drugi krug lokalnih izbora. Izbori ove razine imaju veći izravan učinak na svakog od nas. Iz jednostavnog razloga. Evo i zašto ...

Sportski tjednik KAŠ se još uoči prvog kruga lokalnih izbora odlučio  za malu anketu. Pitanja su se odnosila isključivo na sport ali u kontekstu što svatko od kandidata za karlovačkog gradonačelnika i župana smjera učiniti i što vidi problemima glede sporta  u gradu, odnosno županiji ako pobijedi na izborima. Anketi su se odazvali svi kandidati za karlovačkog gradonačelnika osim kandidatkinje Domovinskog pokreta koja je iznenada odustala od kandidature, te vršiteljica župana i kandidatkinja za novu županicu Karlovačke županije.

Na ovakvu anketu odlučilo se primarno stoga što je načelno gledano sport vrlo rijetko, tek u tragovima spominjan od svih kandidata kada su u pitanju lokalni izbori. Kandidate, njihove liste ili političke stranke, rijetko tko ikada išta i pita o sportu i onome što bi valjalo učiniti po pitanju  sporta. Ujedno, na ovaj način dobivamo i snažan argument za provjeriti, za godinu-dvije kod kasnijih pobjednika, što je od obećanog doista i ostvareno. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U današnjoj kolumni 7 dana na 4 rijeke pak analiziramo sportske programe što su nam ih bili predočili u KAŠ-u kandidati koji u nedjelju izlaze u drugi krug lokalnih izbora za gradonačelnika Karlovca – Damir Mandić i Davor Petračić.

Pa da vidimo što kažu...

DAMIR MANDIĆ: Strategija razvoja sporta Karlovca je temelj programa za novi mandat

Strategija razvoja sporta grada Karlovca je temelj programa za novi mandat g. Damira Mandića. Naglašava kako je Strategijom jasno definirano koje su prednosti, na koji način i s kojim resursima u potpunosti vratiti Karlovac na sportsku kartu svijeta. Strategija je. kaže, prepoznata i dobro prihvaćena među sportašima i sportskim djelatnicima. 

Cilj je na godišnjoj razini povećavati financijsku podršku sportu za 10 do 15 posto. Jednako tako, motivirati će privatne ulagače da nađu svoj interes u razvoju karlovačkog sporta. Na višu razinu namjeravaju podići stručni rad klubova. Infrastrukturno bi obnovili ŠSD ali i riješili novu sportsku dvoranu. Namjeravaju otvoriti uvjete za sportsko bavljenje bazenskim sportovima. Podržati će one klubove i sportove koji uključuju veći broj građana i nikako ne uskratiti podršku ostalim sportovima. Svi će zadržati stečena prava a osigurat će i dodatna sredstva. 

Dokument kojeg su radili eminentni stručnjaci zajedno sa svim sportskim djelatnicima Karlovca garancija je ozbiljnog i odgovornog planiranja i odnosa prema sportu, tvrdi Mandić te smatra da mu je minuli mandat najbolji zalog za novi. 

DAVOR PETRAČIĆ: Klubove koji iz amaterizma kreću prema profesionalizmu Grad bi morao bolje financirati dok ne postanu financijski održivi 

Problem financiranja g. Davor Petračić vidi u udjelu  koji se u najvećem dijelu vraća Gradu kroz tvrtku Mladost i naknadu za korištenje sportskih dvorana što iznosi čak 2,6 milijuna ili čak 25 posto koliko odlazi gradskoj tvrtci Mladost, osnovnim školama u vlasništvu Grada Karlovca. U svim tim računima nalazi se čak 520.000 kn PDV-a koji odlazi iz Karlovca državi i tu vidi značajnu mogućnost uštede i drugačiji način podmirenja troškova koje dvorane u vlasništvu Grada realno imaju. Misli da bi sadašnji način financiranja klubova i udruga unutar sportske zajednice trebalo mijenjati na način da se prvenstveno vrednuje uspješnost, ali i rad s mladima glede brojnosti, kvalitete i sistematičnosti rada. Smatra kako bi klubovi koji iz amaterizma kreću prema profesionalizmu opstali, napredovali u kvaliteti, zadržali kvalitetu i mogli podmirivati financijske obveze prema ligi u kojoj se natječu, Grad Karlovac morao takve klubove dok ne postanu financijski održivi financirati. Stoga obećava ako postane gradonačelnik da će svakom klubu kolektivnog sporta ako uđe u najviši rang državnog natjecanja dodijeliti 1.000.000 kuna iz proračuna Grada te pružiti pomoć dostatnu za podmirenje svih troškova natjecanja i naknadu za kontinuirano bavljenje vrhunskim sportom.

Namjerava riješiti problem grijanja i hlađenja centralne dvorane u ŠSD tako što bi staklena fasada dvorane koja ima gubitak topline koeficijenta 5 zamijenio izolirajućim staklom koje troši energiju koeficijentom 0,8. Također, po izgradnji geotermalne elektrane očekuje jeftinu energiju i samim time izgradnju kompleksa bazena. Na stari atletski stadion na Foginovom kupalištu postavio bi tartansku stazu. Po njegovoj procjeni taj zahvat koštao bi za 2.830 m2 oko 900.000 kn, a što nije neostvarivo.
 

Izdvojeno


Reci što misliš!