SPORT

7 DANA NA 4 RIJEKE

Biciklističke i auto utrke mamac za natjecatelje i za publiku

Biciklističke i auto utrke mamac za natjecatelje i za publiku

Sportski vikend, kako u Hrvatskoj tako i u Karlovačkoj županiji obilježile su dvije sportske utrke na četiri i na dva kotača. Karlovčani i Karlovačka županija bili su, svatko na svoj način, sudionici i aktivni akteri u tim događajima. U tu skupinu možemo svrstati i povijesni uspjeh dvojice hrvatskih branitelja pod nazivom: Veslom preko Atlantskog oceana.

4 ISLANDS MTB STAGE RACE

Sedmo izdanje 4 Islands MTB Stage Race utrke, umnogome jedinstvene brdsko-biciklističke utrke, okupilo je 220 natjecateljskih parova, odnosno 440 sudionika iz 35 zemalja sa svih strana svijeta s ciljem savladavanje neke od najzahtjevnijih, ali i najatraktivnijih staza hrvatskih otoka Krka, Raba, Cresa i Lošinja. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Sudionici ove jedinstvene utrke bili su Karlovčanin Boris Basta i Slovenac Iztok Kuret (Cycling Team Lošinj). Etapu su završili na 4. mjestu što im je i u ukupnom plasmanu također osiguralo 4. mjesto. Drugi Karlovčanin na utrci, Domagoj Milaković i Marko Grahli (Cres Cycling Team), etapu su završili na 10. mjestu te ukupno završili 11. u kategoriji Master. Bio odličan nastup karlovačkih predstavnika u vrlo jakoj konkurenciji.

Razdijeljeni u različite kategorije četverootočna brdsko-biciklistička utrka ove godine održana je pod prestižnom licencom Epic Series MTB Ironman grupe, i to kao njezina Legend Race. Zbog te je činjenice utrka dobila na dodatnoj težini u promocijskom smislu. Uvrštenjem pod globalno prepoznati brend postala još zanimljivijom najvećim i najpoznatijim brdskobiciklističkim imenima. Brdski biciklisti, među kojima i oni profesionalni koji u tom natjecanju knjiže bodove za svjetske rang liste, ali i pravo sudjelovanja na Olimpijskim igrama, na krčkoj su dionici tako morali prevaliti 71 km dugu stazu koja je uz ostalo podrazumijevala i potrebu svladavanja 1750 metara uspona, a za što je onim najbržima i najžilavijima bilo dovoljno tri sata.

Prestižna četverodnevna utrka u kojoj je, kroz 6 proteklih godina, sudjelovala gotovo 3000 zaljubljenika u jurnjavu prašnjavim, a ponekad i blatnjavim brdskim stazama surovog, ali istovremeno i slikovitog krajobraza kvarnerskih otoka, u svojoj ovogodišnjoj inačici je bila jača, organiziranija i konkurencija ujednačenija no ikad. Vozači pristigli s nekoliko kontinenata u vožnji stazama i šumskim putevima kvarnerskih otoka još su jedanput ispričali priču o otočnom cikloturizmu i njegovom potencijalu.

Danas 60 milijuna cikloturista putuje svijetom!

Postoje i nekoliko vrsta biciklizma, brdski za koje postoje odlični preduvjeti za razvoj na našoj obali i otocima, cestovni, i takozvani trekking and family. Cestovni biciklisti imaju uspješne karijere i biciklizam im je strast. Brdski biciklisti su u prosjeku nešto mlađi s nešto nižim primanjima, ali još uvijek jedna zdrava zapadnoeuropska srednja klasa. Cikloturizam se kod nas razvija, on sada trend. Sportske i rekreativne manifestacije na 2 kotača sve češći su razlog dolaska turista, posebno na otoke koji ulažu u cikloturistički proizvod. Mogućnosti su goleme i cijela Hrvatska ima izniman potencijal.  Posljednjih nekoliko godina Hrvatska se uspjela pozicionirati kao europska cikloturistička destinacija, ponajviše zahvaljujući utrci Tour of Croatia, brdsko-biciklističkoj utrci 4 Islands i onoj posebno adrenalinskoj, Lošinj Downhillu. 

WRC CROATIA RALLY 2022.

WRC Croatia Rally 2022. jedno je od top 20 najgledanijih sportskih događanja u svijetu, najveći sportski spektakl i jedna od najatraktivnijih sportskih manifestacija u Hrvatskoj te najveća reli utrka u hrvatskoj povijesti. U Zagrebu je tijekom protekloga tjedna boravilo oko 2000 sudionika natjecanja - vozača i pratećeg osoblja, događaj je uživo pratilo više od 200 novinara i snimateljskih ekipa. WRC Croatia Rally se iz Hrvatske prenosilo live u više od 250 zemalja širom svijeta, a WRC godišnje gleda preko 865 milijuna ljudi.

Hrvatska je protekla 4 dana još jednom je pokazala da zna i može biti sjajan domaćin ne samo najboljim reli posadama svijeta nego i najgledanijim sportskim manifestacijama. Najveći sportski spektakl i jedno od najgledanijih sportskih događanja u svijetu uspješno je zatvoren. Najveće zvijezde relija današnjice, ukupno 63 posada iz 24 zemalja, uz veliku podršku fanova iz cijeloga svijeta, na WRC Croatia Rallyju 2022. odvozilo je preko 1600 kilometara na 20 brzinskih ispita i etapama kroz Zagrebačku, Karlovačku, Krapinsko-zagorsku, Primorsko-goransku i Varaždinsku županiju.

POVIJESNI POTHVAT

Nakon gotovo tri mjeseca dvojica hrvatskih branitelja Martin Cruickshank i Werner Ilić uspjeli su u povijesnom pothvatu prelaska Atlantskog oceana u čamcu na vesla. U 83 dana provedena na oceanu, Werner i Cruckshank su preveslali Atlantik od Kanarskih otoka do Bridgetowna na Barbadosu. Umirovljeni su časnici Domovinskog rata koji su se zbog obrane hrvatske domovine 90-ih vratili iz inozemstva. Sada su u čamcu za prekooceansku plovidbu i koristeći samo vesla, ta dvojica branitelja uspjela preveslati 5.500 kilometara nemilosrdnog Atlantskog oceana. Svoj su pothvat u čast i slavu domovine prigodno započeli 15. siječnja 2022., na dan kada je prije 30 godina međunarodna zajednica priznala Republiku Hrvatsku, a završili su ga upravo na Dan planeta Zemlje, više od 3 mjeseca kasnije.

Izdvojeno


Reci što misliš!