SPORT

7 DANA NA 4 RIJEKE

Nakon iscrpljujućih priprema Karlovčanin Boris Basta ostvaruje svoj san nastupajući na Cape Epicu s ponajboljim svjetskim vozačima

Nakon iscrpljujućih priprema Karlovčanin Boris Basta ostvaruje svoj san nastupajući na Cape Epicu s ponajboljim svjetskim vozačima

Karlovački sport u proteklih 7 dana na 4 rijeke obilježili su biciklist T-Rexa Boris Basta, Veslački klub Korana i Josip Jakšić, tekvondašica Prane Lara Tuškan i mini-rukometni rekord, pa ovu kolumnu posvećujemo njima.

ABSA CAPE EPIC: Utrka s ponajboljim svjetskim vozačima bicikla

Prologom na Lourensford Wine Estate u Južnoj Africi počelo je 20. izdanje najprestižnije svjetske brdsko biciklističke utrke Absa Cape Epic. Na utrci nastupaju član BBT-Rexa Boris Basta i Ivica Mesarić iz Vodica za Husqvarna-Vita Natura team. Prolo od 26 km odvezli su za 1:21:58 i zasad se nalaze na 14. mjestu u kategoriji Masters u konkurenciji 243 ekipe. Bicikliralo se na 39 stupnjeva. No, unatoč velikim vrućinama osjećaju se odlično. Zadovoljni su dosadašnjim rezultatom na tehnički vrlo zahtjevnom prologu i spremni čekaju novu etapu dugačku 88 kilometara s 2450 metara uspona. Nakon iscrpljujućih priprema Karlovčanin Boris Basta ostvaruje svoj san nastupajući na Cape Epicu s ponajboljim svjetskim vozačima bicikla. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U utrci je još jedna Hrvatska ekipa, za Team Megatrend Magicnet Bunel voze Vanja Šomođi iz Varaždina i Igor Acs iz Siska. Nalaze se na 27. mjestu u kategoriji Amateurs

Inače, Absa Cape Epic je jedina osmodnevna etapna utrka brdskog biciklizma koju je UCI klasificirao kao hors kategorije i vrhunac je u profi kalendaru. Utrka se vozi u parovima i razlika između vozača niti u jednom trenutku ne smije biti više od dvije minute. Na ovogodišnjem jubilarnom izdanju nastupa oko 1200 biciklista iz 44 države, a natjecatelje očekuje preko 600 km, s oko 17,000 metara visinske razlike u 8 dana. Surov teren, prašnjavi i zahtjevni makadamski putovi, naporni stjenoviti usponi, uzbudljivi tehnički spustovi, osvježavajući prijelazi rijeka, brzi šumski singletrackovi i afrička vrućina pravi je izazov za vozače.

VESLANJE: Novi čamac i prvo mjesto poklon Josipu za imendan 

Veslački klub Korana od blagdana sv. Josipa bogatiji je za novi čamac – skif nabavljen uz potporu Ministarstva turizma i sporta, Karlovačke županije, odnosno njene krovne sportske asocijacije - Zajednice športova Karlovačke županije (ZŠKŽ), pomogla je i Karlovačka športska zajednica (KŠZ). 

Svoje prvo „krštenje“ novi čamac imao je na Daljinskoj regati u Zagrebu. Koranaš Josip Jakšić je uoči svoga imendana koji je slavi na blagdan sv. Josipa, u disciplini skif za juniore A uvjerljivo osvojio prvo mjesto u konkurenciji 17 posada, a stazu od 8000 metara odveslao je u vremenu 32:20.46.

Cijena čamca je 12.420 eura. Od tog iznosa Ministarstvo je kroz natječaj „Program razvoja sporta od interesa za jedinicu lokalne (regionalne) samouprave“ na koji su se Zajednica športova Karlovačke županije i VK Korana javili kao partneri. Ministarstvo je sudjelovalo s 85 posto sredstava (cca 10.300 eura), a da bi se zatvorila financijska konstrukcija s 15 posto (oko 1.800 eura) sudjelovala je Karlovačka športska zajednica. 

Radi se o natjecateljskom čamcu koji je nabavljen isključivo za veslača visine od 1,90 do dva metra i težak od 95 do 105 kg. Tu je ergonomija prilagođena veslaču tih gabarita. Korana danas ima takva tri takva veslača, uz Luku Hajdina tu su još Josip Jakšić i Šime Ravnjak. Hrvatski veslački savez im je prije nekog vremena izišao u susret dajući nam takav čamac za Luku Hajdina.  

Sada je bila primopredaja, a tradicionalno krštenje čamca bit će na Karlovačkoj regati u srpnju ove godine. Kako će nazvati čamac o tome će odluku donijeti Uprava Korane s Kupe.

MINI RUKOMET: Rekord i prije početka prvenstva 

Za međunarodno 22. Otvoreno prvenstvo Karlovca u mini i super mini rukometu, na kojem će nastupiti mali rukometaši od 2013. do 2016. godišta, a koje će se u organizaciji karlovačke škole rukometa održati u dva vikenda u travnju (7. i 14.), do sada je pristiglo 212 prijava - 108 za turnir djevojčica i 104 prijave za turnir dječaka čime je i prije početka prvenstva oboren rekord u prijavama. Stotinu ekipa prijavilo se za prvi, a 112 ekipa za drugi turnir. I to nije konačno, prijave stižu svakodnevno tako da je moguće da već i danas imamo novi rekord. Karlovački turnir je najmasovniji u Hrvatskoj, a Đanković & Co. imaju puno razloga za zadovoljstvo. 

TAEKWONDO: Zapažen uspjeh Pranovke Lare Tuškan 

U glavnom gradu Bugarske održan je 11. Ramus Sofia Open na kojem je nastupilo 1200 natjecatelja iz preko 60 timova iz 10 država. Za karlovačku TKD Pranu nastupala je juniorka Lara Tuškan koja je osvojila zlatno odličje te maksimalnih 20 bodova koji su vrlo bitni na europskoj rang ljestvici juniorki.

Izdvojeno


Reci što misliš!