SPORT

7 DANA NA 4 RIJEKE

Misija gimnastičara na tragu onoga čemu je cijeli život bio posvetio Ivo Belina - radu s mladima koji su naša budućnost

Misija gimnastičara na tragu onoga čemu je cijeli život bio posvetio Ivo Belina - radu s mladima koji su naša budućnost

U 86. godini preminuo je legendarni gimnastički trener Ivan Ivo Belina. Ovu kolumnu posvećujemo jednom od najvećih gimnastičkih trenera, ne samo u Karlovcu već i u Hrvatskoj te gimnastičkom sportu grada na 4 rijeke kojemu se za života Ivo Belina predao u potpunost.

Ivo Belina je dobitnik više nagrada i priznanja od kojih izdvajamo nagradu KŠZ za dugogodišnji rad u sporu - životno djelo (1989). Posljednji ispraćaj biti će sutra, u četvrtak, 28. ožujka 2024. u 14 sati, na Vojnim groblju u Karlovcu. Komemoracija će biti istoga dana u 12 sati u maloj sali Školske sportske dvorane na Rakovcu.

Rođen je u Zagrebu (9. 12. 1938.) gdje se kao desetogodišnji dječak počeo baviti gimnastikom. Jedanaest godina kasnije položio je za gimnastičkog trenera. Završio je Trenersko-prednjačku školu, 1961. godine, a 1976. je diplomirao na Višoj školi za fizičku kulturu u Zagrebu gdje se 1951. počeo baviti gimnastikom. Nastupao je za juniorsku i seniorsku reprezentaciju Hrvatske.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U jednom je trenutku morao odabrati između Siska i Karlovca gdje će nastaviti svoju sportsko-gimnastičku karijeru. Odabrao je Karlovac kamo je dolazio na pripreme, sklopio prijateljstva i gdje mu se grad na četiri rijeke više sviđao od Siska. U Karlovcu je djelovao od 1964. u GD 'Ivo Marinković', potom GK Sokol, kao dugogodišnji trener i tajnik. Vodio je više hrvatskih i jugoslavenskih selekcija juniorki i seniorki (1969.-1982.). Bio je i tajnik Streljačkog saveza Karlovca (1986.-1993.). Od 1991. djeluje u Izvršnom odboru Karlovačkog športskog saveza, a član je i Izvršnog odbora Hrvatskog gimnastičkog saveza (1998.-2002.). 

Bio je prvi trener brojnim, kasnije sjajnim karlovačkim gimnastičarkama Emi Nalić, Mariji Tomažić, Jadranki Antić i drugima koje su bile svjetske gimnastičarke u uvjetima u kojima je tada radio karlovački Sokol. Kroz njegove trenerske ruke prošlo je nebrojeno puno vježbačica od kojih je bilo preko 50 nositeljica naslova ondašnjih republičkih prvakinja i 30-ak reprezentativki te 8 reprezentativki Jugoslavije.

„Zbog složenosti treninga, a u ženskoj je gimnastici bilo malo trenera, trebalo je razmišljati, ne samo o fizičkoj spremi i vježbama na spravama, već i o ritmici, koreografiji, baletu i još nizu drugih stvari. Generacija gimnastičarki koje treniram profesionalno i ozbiljno shvaća svoje obveze i to me impresionira i posebno motivira. Svaki put kada se na početku treninga postroje u vrstu uvijek me iznova ugodno iznenade svojom željom da treniraju. Isto tako priznanjem da sam zahtjevan trener i koliko ulažem truda u svaki trening, isto toliko tražim i od njih da se trude“, rekao je u jednom intervju za KAŠ (16. 12. 1998.), prigodom svojih pola stoljeća posvećenosti gimnastici.

VIŠE OD POLA ŽIVOTNOG VIJEKA POSVETIO SOKOLAŠIMA

Gotovo 140 godina kontinuiranim bavljenjem sporta bavi se karlovački gimnastički klub. Da je živ Ivo Belina bi ove godine obilježio 76. godina bavljenja gimnastike, nešto više od pola životnog vijeka posvetio je sokolašima - GK Sokol.

Zaplovimo nakratko u prošlost kada je Pokupski sokol bio u središtu života Karlovčana. Vrijeme je to promicanja tjelovježbe kao zdravog načina života. U nedjelju 5. srpnja 1885. godine održana je osnivačka skupština Pokupskog sokola. U početku su članovi društva bili predstavnici viših građanskih slojeva, ali su im se ubrzo pridružili mladi obrtnici, trgovci i srednjoškolci. Prvi predsjednik bio je dr. Ljudevita Harazima.

Cijeli niz događaja i osoba slijedio je razvoj karlovačke gimnastike, mnogi su bili istaknuti dužnosnici, poput Zdenka Blaškovića na EP-u 1957. godine. Iz razdoblja 70-ih i 80-ih godina razvoju gimnastike u Karlovcu doprinosili su: Ema Nalić, Marijan Cvetković, Boris Capan, Jasmina Pajk, Vlatko Bobinac, Vesna Arbanas, Tatjana Sučević… Treneri Ivan Belina, Davorin Magdić, Mihajlo Prezelj, Franca Blašković i Katica Horvatić, dugogodišnji predsjednik Željko Šančić i drugi.

U skoro stotinu i četrdeset godina postojanja sokolstvo i gimnastika su ostavili su puno traga na sport i život u Karlovcu. Klub, naravno, nastavlja  i danas intenzivno raditi na popularizaciji i razvoju gimnastike. U klubu sustavno rade na usmjeravanju djece i mladeži u sport od najranije vrtićke dobi. Gotovo da nema značajnijeg društvenog događaja a da nisu uključeni u organizaciju ili realizaciju, od brojnih aktivnosti među kojima su natjecanja, susreti, sudački i trenerski seminari,  razni javni istupi i nastupi. Ponosni su kažu i na kontinuirano unapređenje Ljetnog gimnastičkog kampa u Selcu. Organizacija tog kampa dignuta je do razine kada s ponosom ističu da je to „jedan od najvećih ljetnih gimnastičkih kampova u  središnjem dijelu jugoistočne Europe“.  

Danas u klubu djeluju profesionalni treneri, a stručni rad donio je zapažene rezultate. Misija gimnastičara je na tragu onoga čemu je svoj cijeli život bio posvetio Ivo Belina a to je rad s mladima koji su naša budućnost.

Izdvojeno


Reci što misliš!