SPORT

7 DANA NA 4 RIJEKE

Rekordni Quattro River Rally i promocija automobilizma u Hrvatskoj - na najjače

Rekordni Quattro River Rally i promocija automobilizma u Hrvatskoj - na najjače

Auto-moto sport oduvijek je imao posebno mjesto kod karlovačkih ljubitelja sporta. No, s vremenom je napravljen pomak pa je iz razdoblja u kojem je na prvom mjestu bio – moto-kros, sada u prvom planu - automobilizam.

Quattro River Rally, a potom i World Rally Championship, istinska su poslastica za sve ljubitelje brzina. Okupljaju desetke tisuća gledatelja i navijača iz cijele Europe i svijeta. 

Trećim izdanjem međunarodnog Quattro River Rallya Karlovac 2024., u organizaciji zagrebačkog AK Delta i uz suorganizaciju Grada Karlovca, započela je sezona kraljice auto sporta, relija koji je uvod u prvenstvo što će objediniti 6 bodovnih natjecanja. Uz Karlovac, domaćini su još Čakovec, Zagreb, Kumrovec, Opatija i Poreč. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Organizator karlovačkog relija zaprimio je 89 prijava iz 18 zemalja, među kojima su 42 domaće posade iz 14 klubova. Dvije posljednje su povukle prijavu odnosno otkazale sudjelovanje na natjecanju. Sudjelovalo je i 7 posada u Kupu povijesnih posada tako da je ukupan broj bio 94 posade uz četiri karlovačke rijeke. Na 7 različitih dionica, ravnomjerno raspoređenih u 2 natjecateljska dana, održano je 12 brzinskih ispita. Karlovački reli nazvan Četiri rijeke, svojim dionicama, ali i imenima brzinaca - povezuje Koranu, Kupu, Dobru i Mrežnicu. Ima čvrstu podršku domicilnih jedinica lokalne uprave i turističkih zajednica. Tim više što je na širem području KŽ povezao, uz Karlovac gradove Duga Resu, Ozalj i Slunj te općine Barilović, Netretić, Tounj i Generalski Stol. Ukupna duljina itinerera je 304,76 km, od čega 91,08 otpada na brzinske ispite. Karlovčani su i ovaj put pokazali da vole sportske manifestacije, a pogotovo tako atraktivne kao što je reli okupivši se u velikom broju.

ČETIRI POSADE KLUBOVA KARLOVAČKE ŽUPANIJE

Na 3. Quattro River Rally nastupile su četiri posade iz klubova Karlovačke županije: Petar Šajn - Zoran Mrvoš iz AK Klek Ogulin u VW Golfu (odustali), Ante Huljev - Jasna Hadžić u Renault Cliu RS i Kristijan Laslavić - Suzana Laslavić u Seat Ibizi GTI, obje iz AK Ozalj (odustali) te Željko Magličić - Ivan Poljak u Ford Fiesti Rally4 (AK Četiri rijeke) koji su završili na 35. mjestu. 

Iz AK Četiri rijeke je kao suvozač Igoru Vrgi nastupio u Ford Fiesti i Ognjen Matijević te je bio treći na OP Zagreba. Pored spomenutih, još 3 posade su sačinjavali vozači iz Karlovačke županije kao natjecatelji drugih klubova; Matej Bogović - Tin Galović u Peugeotu 306 (8. mjesto), Vedran Pavković - Mirta Kuštrak u Renault Cliu RS (10. mjesto), a kao predvozači su nastupili Luka Dančulović - Ivan Bahorić u Ladi Proto. U Istri, prvom ovosezonskom utrkom, Dražen Krznarić je pobjedom uspješno krenuo u obranu naslova prvaka, a pobjedom Svena Katića te trećim mjestom Karla Jandria, AK Ozalj je drugim mjestom u poretku klubova na tragu obrane državnog prvaka.

Zanimljiv podatak za karlovački automobilizam je i da će se Auto klub Četiri rijeke s posadom Željko Magličić  i Ivan Poljak ove godine natjecati na Croatia Rallyju, jednoj od 13 utrka svjetskih utrka u auto-reliju. 

KALENDAR SVJETSKOG PRVENSTVA

FIA Svjetsko prvenstvo u reliju (WRC) spremno je za još jednu uzbudljivu sezonu u 2024. godini. U svojoj 52. sezoni otići će na 13 destinacija na četiri kontinenta koji su u potpunosti u skladu s relijaškim nasljeđem izdržljivosti. U osvrtu na kalendar, izvršni direktor WRC Promotora Jona Siebel je izjavio: 

- S nestrpljenjem očekujemo još jednu sezonu 2024, godine prepunu akcije s kalendarom koji ne samo da slavi naše cijenjene tradicije, već nas i tjera u uzbudljivu budućnost. 

* Ikonski Rallye Monte Carlo (25. - 28. 1.) već je podigao zastor na početku sezone 2024., s poznatim prolazima Colom de Turini visoko u francuskim alpama koji testiraju vozače kao nijedan drugi brzinac. 

* Potom su slijedile zaleđene šume Rallyja Švedska (15. - 18. 2.), jedino natjecanje isključivo na snijegu i ledu u kalendaru.

* Značajna promjena dogodila se na Safari Rallyju Kenija, koji se vratio u više tradicionalno vrijeme održavanja (od 28. do 31. ožujka), iako se posljednjih godina vozio u lipnju. Ovaj prelazak na uskrsni vikend pružio je još žešći ispit jer se podudarao s početkom kišne sezone na području Naivashe.

* Croatia Rally (18. - 21. 4.) na kojem će prvi put nastupiti i jedna posada karlovačkog kluba AK Četiri rijeke (Magličić-Poljak). Njegovi jedinstveni asfaltni brzinci smješteni u okolici glavnog grada Zagreba variraju od glatke do potpuno uništene staze i spremni su se vratiti u punome sjaju. 

* Baš kao i legendarni makadamski brzinski ispiti Vodafone Rallyja Portugal (9. do 12. 5.) - također uz ogromnu posjetu publike. 

* Sredozemni šarm čeka na Rallyju Italija Sardinija (30. 5. - 2. 6.) prije željno iščekivanog povratka ORLEN 80.

* Rally Poljska (27. - 30. 6.) se vraća nakon izostanka iz najviše razine relijaškog natjecanja od 2017. Poljske munjevito brze makadamske ceste obećavaju uzbudljiv spektakl koji će dodatno podgrijati poljska entuzijastična baza navijača.

* WRC je oduševljen zaželjeti dobrodošlicu pridošlici, TAT Rallyju Latvija (18. - 21. 7.), smještenom u okolici živopisnog grada na južnoj obali - Liepaje. Na temeljima višegodišnjeg uspješno organiziranog FIA Europskog rally prvenstva, ovo natjecanje na podlozi slabog prianjanja određuje jasan put za natjecanja koja se penju na globalnu WRC pozornicu.

* Ljubitelji brzine mogu se veseliti visoko-oktanskom Secto Rallyju Finska (1. - 4. 8.), poznatog po iznenađujuće brzinama i skokovima koji prkose gravitaciji. 

* Uzbuđenje će poprimiti novi oblik na EKO Acropolis Rallyju Grčka (5. - 8. rujna), koji nudi potpuno različit začin sa svojim zavojitim planinskim brzinskim ispitima na cestama punim kamenja.

* Južna Amerika još jednom potvrđuje svoju prisutnost Rallyjem Chile Bío (26. - 29. rujna), potvrđujući globalnu rasprostranjenost prvenstva.

* Srednje Europski Rally (31. 10. - 3. 11.) proći će Austrijom, Češkom i Njemačkom kao pretposljednje natjecanje uoči finala sezone u Aziji.

* FORUM8 Rallyju Japan (21. - 24. studenog). 

 

Izdvojeno


Reci što misliš!