SPORT

7 DANA NA 4 RIJEKE

Sportom se bave i naši političari. Predizborni spin ili se doista ide s riječi na djela

Sportom se bave i naši političari. Predizborni spin ili se doista ide s riječi na djela

U hrvatskoj su se povijesti važni sportski rezultati poklopili s isto takvim političkim trenucima te je u značajnoj mjeri zahvaljujući promicanju i isticanju sportskih dosega Hrvatska stekla internacionalno ime i nacionalni naboj.

Sport je u hrvatskom društvenom i političkom životu odigrao i nastavlja igrati jednu od ključnih odrednica. Njegova uloga usko je povezana sa stvaranjem nacionalnog identiteta. Štoviše, od samog osnutka države upravo sport i sportski rezultati naših sportaša odigrali su ključnu rolu u oblikovanju Hrvatske kao nacije. Tijekom Domovinskog rata dodatno su se isticali  simboli u svakodnevnom životu, dok su političari isticali važnost sportaša u promidžbi novonastale države u svijetu. Nogomet je najizrazitiji pokazatelj pokušaja da se nastavi korištenje sporta u političke svrhe. Sport nam omogućava  događaje visokog emotivnog štiha, što se onda upotrebljava za „izmišljanje tradicije“ i stvaranje pripadajuće mitologije. 

Medijsku propagandu također su potpomogli i sami nogometaši i članovi stručnog stožera. U svojim su izjavama po dolasku u Zagrebu sa svjetskim medaljama (jedno srebro, dvije bronce) kontinuirano isticali nužnost održavanja kapitalnog zajedništva koje je poticalo promjene na gospodarskom i političkom planu. Štoviše, nudili su podršku svima koji odlučno krenu u rješavanje problema i poboljšavanje života građana. Nažalost, specifična slavljenička atmosfera koja je vladala u vrijeme i netom nakon Svjetskog prvenstva u Francuskoj '98, Rusiji '18 te Kataru '22 ubrzo se raspršila, a građani i političari vratili se uobičajenim aktivnostima.  Slična je priča pratile i velike uspjehe hrvatskih rukometaša te atletike.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kakve mi to poruke šaljemo sportu i sportašima s različitih razina? Danas su izbori, danas biramo, a prisjetimo se koliko su u ovoj kampanji političari govorili o sportu? Koliko im je sport bio tema u tolikim javnim nastupima? Vrlo malo, gotovo zanemarivo, a znamo da nam idućih četiri godina slijedi neprestana govorancija o sportu, najviše već ljetos jer je 2024. olimpijska. 

Htio to netko priznati ili ne, puno toga ovisi o politici, koja i te kako utječe na pojedinačnu karijeru bilo kojeg sportaša. Osobno sam u nekoliko desetaka različitih članaka, ovoj kolumni također, i drugim prilozima, pisao o kriterijima, o problematiziranju i financiranju sporta, poticanju da se više učini za sport. I što se dogodilo? Ništa! Naša lokalna medijska struktura je preslaba, premalo je nas novinara koji argumentirano pišemo o problemima sporta i inzistiramo na njihovom rješavanju. To je kao borba s vjetrenjačama. 

U Karlovcu je nedavno predstavljen natječaj za sufinanciranje stručnog kadra u sportu te sportske opreme iz "Programa razvoja sporta od interesa za jedinicu lokalne - područne, regionalne, samouprave koji se sufinanciraju putem županijskih sportskih zajednica za 2025. godinu" kojemu je nazočila i ministrica turizma i sporta RH, Karlovčanka Nikolina Brnjac.  Prezentirani su programi koji će se provoditi u 2025. i 2026. godini. 

Inače, takve radionice održavaju se diljem Hrvatske pridonoseći lokalnom sportu. Imaju za cilj educirati sportske djelatnike, uključiti što veći broj klubova, inicirati što masovniji odziv djece, pribaviti nužna sredstva u službi najmlađih. 

Naglašeno je kako se novim Zakonom o sportu omogućuje županijskim sportskim zajednicama financiranje onoga što je najvrjednije i što je svima najpotrebnije, a to su rad trenera plus oprema za djecu i mlade do 18 godina, a za što su za županijske sportske zajednice izdvojena sredstva u iznosu od 4 milijuna eura.

- Ta dva aspekta, uključujući onaj nulti a to je infrastruktura, osnovne su pretpostavke da sport bude dostupan svima. To je ono što nam je glavni cilj – naglasila je ministrica Brnjac. 

Ugovor o sufinanciranju programskog razvoja sporta od interesa za lokalnu i regionalnu samoupravu u 2023. godini za sport Karlovačke županije preko Zajednice športova Karlovačke županije obuhvaćao je 24 trenera i 30 klubova glede sportske opreme. Ukupno se od MINTS-a  dobilo 85 posto, odnosno 167.387,81 eura, 15 posto je dotiranje klubova i gradskih zajednica u iznosu od 29.520,21 eura što ukupno to iznosi 196,908,02 eura. Za 2024. godinu potpisan je pak ugovor koji obuhvaća dodatnih 18 trenera i 25 klubova za stavku „sportska oprema” stoga se od Ministarstva očekuje standardnih 85 posto ili  210.232,85 eura te 15 posto od Karlovačke županije s iznosom od 50.781,07 eura, zbrojeno 261.013,92 eura.

Ostaje nam pričekati rasplet izbora i saznati je li posrijedi tek predizborni spin ili će se doista  otići s riječi na djela.  

 

 

 

Izdvojeno


Reci što misliš!