SPORT / VIJESTI IZ HOO

Kocijančiču novi predsjednički mandat, Mateša ponovno u Izvršnom odboru EOO-a

Kocijančiču novi predsjednički mandat, Mateša ponovno u Izvršnom
odboru EOO-a

Četiri predsjednika olimpijskih udruga - Thomas Bach (Međunarodni olimpijski odbor), Janez Kocijančič (Europski olimpijski odbori), šeik Ahmad Al-Fahad Al-Sabah (ANOC - Udruženje nacionalnih olimpijskih odbora) i Zlatko Mateša (Hrvatski olimpijski odbor) otvorila su pozdravnim govorima 46. opću skupštinu Europskih olimpijskih odbora (EOO), koja je u petak započela dvodnevno zasjedanje u Zagrebu.

Čelnik HOO-a vraćao se još jednom za govornicu kako bi se zahvalio za dodijeljeno mu Odličje časti EOO-a. Jednako tako, učinila je to i gošća na skupštini, državna tajnica za sport Janica Kostelić, nakon primitka posebnog EOO-va priznanja za promicanje olimpizma.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Potom su zaredala skupštinska izvješća, a u stanci između jutarnjeg i popodnevnog zasjedanja, spomenuti olimpijski čelnici (Bach, šeik Al-Fahad Al-Sabah, Kocijančič i Mateša) bili su na prijamu kod hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Pridružili su im se Pere Miro, direktor Olimpijske solidarnosti MOO-a i zamjenik glavnog direktora MOO-a za odnose s olimpijskim pokretom te Marina Baramia, asistentica u Uredu predsjednika MOO-a.

Na Pantovčaku se razgovaralo o važnosti bavljenja sportom, ali i o zasjedanju skupštine EOO-a, koja je u nastavku obilovala prezentacijama i izvješćima. Najdojmljivije su bile videoprojekcije o stanju pripremljenosti južnokorejskog Pjongčanga za ZOI 2018. ili bjeloruskog Minska za Europske igre 2019. godine, a skupštinarima je prikazan i novi format atletskih natjecanja koji će se primjenjivati upravo na Igrama u Minsku.

Opća skupština dobila je izborni epitet u trenutku kada se pristupilo glasovanju o vodstvu udruge. Jednoglasnom odlukom Slovenac Janez Kocijančič dobio je novi predsjednički mandat EOO-a (do 2021. godine), Raffaele Pagnozzi ostao je glavni tajnik, kao i Grk Lazarides na dužnosti rizničara. Zlatko Mateša ponovno je izabran za člana Izvršnog odbora Europskih olimpijskih odbora, u kojem predstavnike ima još 11 europskih država.

Hrvatski olimpijski odbor sklopio je i novi iznimno važan ugovor - o partnerstvu s EOO-ovim EU-uredom u Bruxellesu, preko kojeg će mu biti olakšano participiranje i u EU-fondovima.

- Potpisivanje ovog ugovora između HOO-a i EOO-a od velikog je značaja, ne samo za HOO, nego za sveukupni hrvatski sport. Naša dosadašnja suradnja bila je odlična i veselimo se novom iskoraku u našim odnosima - izjavio je čelnik EOO-a Janez Kocijančič.

U ime HOO-a potpisnik je bio glavni tajnik Josip Čop:

- Hrvatski olimpijski odbor prepoznao je važnost suradnje s uredom EOO-a u Bruxellesu. Nadamo se uspješnoj suradnji na europskim projektima i na planu oblikovanja europskih politika u području sporta.

Na tragu ugovora, koji bi trebao biti od pomoći našem sportu u budućnosti, svakako je i izjava predsjednika MOO-a Thomasa Bacha s govornice Kristalne dvorane hotela Westin u Zagrebu:

- Zadovoljstvo mi je biti gost kod uvijek sjajnih domaćina u Hrvatskoj, velikoj sportskoj naciji, unatoč malom broju stanovnika...

Skupštinsko zasjedanje nastavlja se u subotu (9 sati), a završit će oko 13 sati, kada je predviđena službena konferencija za medije.

HOO/Vinko Knežević

Izdvojeno


Reci što misliš!