KOLUMNE / 7 DANA NA 4 RIJEKE

7 DANA NA 4 RIJEKE: Koga gađaju kugle Janka i Marka?!

7 DANA NA 4 RIJEKE: Koga gađaju kugle Janka i Marka?!

Disciplinska komisija Hrvatskog kuglačkog saveza nedavno je na temelju dokaza, izjava i činjenica nedvojbeno utvrdila namjeru i postupak odgovorne osobe Muškog kuglačkog kluba Karlovac Janka Matuzića te igrača Marka Latkovića o neigranju u skladu s objektivnim mogućnostima a u korist druge udruge - kluba, što je uzrokovalo štetu trećem klubu, u ovom slučaju KK Goranina iz Delnica. Dakako, predstavnici delničkog kluba podnijeli su potom žalbu na konačan ishod spornog susreta.

Podsjetimo da se pod namještanjem utakmica u pravilu podrazumijevaju aktivnosti koje su protivne moralu i pozitivnim zakonskim propisima. Motivi za namještanje mogu biti različiti - od taktičkih, kada sudionici turnirskog natjecanja "puštaju" meč. Tako neki sportski sastav može namjerno predati neku utakmicu jednostavno tako što angažira lošije umjesto svojih najboljih, standardnih igrača. Mnogo su poznatiji slučajevi kada krajnji rezultat određuje neaktivnost igrača (koji namjerno igraju slabo). Stoga se nastup antisportaša pretvara u farsu baziranu na dogovoru – obično zbog interesa – i kao takav predstavlja veliki problem, svakako i izvor brojnih skandala.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Budući da je posrijedi jedan od najtežih disciplinskih prijestupa Izvršni odbor HKS-a jednoglasno je, na sjednici održanoj 7. lipnja ove godine, zaključio da se u potpunosti odbija žalba MKK Karlovac na odluku Disciplinske komisije, koja je potvrđena u cijelosti. Tako da se MKK Karlovac kažnjava vraćanjem u niži stupanj natjecanja to jest 3. HKLZ-Ka-Li (članak 27. Pravilnika o disciplinskoj i materijalnoj odgovornosti) i dakako sankcioniraju sudionici/vinovnici toga događaja - Janko Matuzić i Marko Latković.

Citiramo odluku Izvršnog odbora HKS-a:

Odgovorna osoba MKK Karlovac, Janko Matuzić, kažnjava se zabranom obavljanja dužnosti od tri mjeseca počevši od prvog kola iduće natjecateljske sezone 2019./2020. (članak 27. Pravilnika). Igrač MKK Karlovac, Marko Latković, kažnjava se zabranom igranja od jednog mjeseca počevši od prvog kola iduće natjecateljske sezone 2019./2020. (članak 27. Pravilnika). Troškove disciplinskog postupka drugog stupnja u iznosu od 1.500,00 kuna snosi MKK Karlovac te ih je dužan podmiriti u roku od osam dana.

U vezi s tim nesportskim slučajem reagirala je Karlovačka športska zajednica i na sjednici Upravnog odbora 18. lipnja 2019. odlučila jedino što je mogla: da se MKK Karlovac do daljnjega kažnjava oduzimanjem termina u kuglani OSHV Zrinski u Karlovcu koju plaća KŠZ iz svog proračuna.

No to nije sve!

Hrvatski kuglački savez je u međuvremenu zaprimio znakoviti zahtjev igrača Kuglačkog saveza Karlovačke županije za registraciju u prijelaznom roku koji je završen s 28. lipnjem 2019. godine. Biti će vrlo zanimljivo pratiti što slijedi na sastanku Komisije za registraciju koja je zakazana za srijedu 3. srpnja…

Naime, zahtjev za odlazak iz dugoreškog KK Stara Hiža u karlovački KK Mostanje poslalo je pet igrača: Marijo Štajduhar, Nikola Kelečić, Željko Tonković te Patrik i Ladislav Lesić.

Staru Hižu napuštaju još Kristijan Horvatić, koji bi igrao za KK Željezničar iz Karlovca, i Tomislav Barjaktarić, koji želi pristupiti zagrebačkom KK Obrtnik-Torbar. KK Obrtniku – Torbaru pristupio bi i Dario Kafol iz MKK Karlovac.

MKK Karlovac žele napustiti čak devetorica koji kane nastaviti u KK Staroj Hiži: Ivan Katić, Janko Matuzić, Antun Sviličić, Marijan Polović, Želimir Trgovčić, Marko Latković, Stjepan Badovinac, Alen Latković i Ervin Goldašić.

Nadalje, Željko Božičević zaželio je otići iz KK Mostanje u KK Dubovac, Josip Truščić iz Dubovca u Željezničar (KA), a Zlatko Marasović iz MKK Karlovac ne bi u Staru Hižu već u ogulinski KK Klek.

Disciplinska komisija HKS-a, Izvršni odbor HKS-a i KŠZ, pa čak i KK Goranin iz Delnica, reagirali su promptno na jedan nesportski potez predstavnika i igrača MKK Karlovac Janka Matuzića i Marka Latkovića koji su, eto, brže-bolje podnijeli zahtjev za prelazak u drugu sredinu. U Staru Hižu koja u toj priči uopće nije okrznuta premda upućeni tvrde da je pod punom kontrolom upravo kompromitirajućeg Janka Matuzića! Možda će sad reagirati i Sportska zajednica Duge Resa čiji je KK Stara Hiža član…

Koga gađaju kugle Janka i Marka?! Iz svega pak proizlazi da je MKK Karlovac ovime zapečatio vlastitu sudbinu na duže vrijeme. Također i to da je pojedinima karlovačkim kuglačima Stara Hiža važnija od Karlovca, kolektiva s dugogodišnjom uspješnom tradicijom. Ili zaista Janko cijelu igru vodi isključivo za svoj „privatni“ klub.

Izdvojeno


Reci što misliš!