KOLUMNE / 7 DANA NA 4 RIJEKE

7 DANA NA 4 RIJEKE: Olimpijska ideja probudila se u Hrvatskoj još pri kraju 19. stoljeća

7 DANA NA 4 RIJEKE: Olimpijska ideja probudila se u Hrvatskoj još
pri kraju 19. stoljeća

Hrvatski olimpijski dan (HOD) je dan kada se prisjećamo 10. rujna 1991., povijesnog datuma koji je značio prekretnicu za sve one ljude u Hrvatskoj koji su na bilo koji način povezani sa sportom. To je projekt kojim se hrvatski građani potiču na bavljenje sportom i educiraju o važnosti kretanja za zdravlje. Dan osnivanja Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), krovne sportske organizacije u Republici Hrvatskoj, obilježen je i ove godine diljem Lijepe Naše. Povod proslave olimpizma i sporta kroz manifestaciju pod nazivom HOD obuhvaća niz sportskih priredbi i edukativnih radionica o olimpizmu u suradnji sa svim sportskim udrugama i organizacijama, obrazovnim ustanovama i drugim institucijama.

KARLOVAČKI HOD

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tim je povodom i krovna sportska organizacija u gradu Karlovcu u ponedjeljak, 10. rujna 2018., organizirala proslavu olimpizma i sporta pod nazivom Hrvatski olimpijski dan (HOD). Karlovačka športska zajednica (KŠZ) i Školski sportski savez Karlovačke županije (ŠSSKŽ) tog su dana na Vunskom polju organizirali niz sportskih aktivnosti svojih članica: AK Karlovac, OK Karlovac, KK Karlovac 1969 (karate), KK Šanac i Klub američkog nogometa Karlovac (Dukes). Treneri profesionalci KŠZ-a te profesori Tjelesne i zdravstvene kulture odigrali su pak nogometnu utakmicu s djelatnicima PU karlovačke koja je završila rezultatom 4:2 za policajce.

SJEĆANJE NA TOMICU

Nažalost, na dan HOO-a, 10. rujna prije 25. godina poginu je naš kolega sportski novinar Tomica Belavić (28.1.1950. – 10.9.1993.). Život je izgubio u jednom od čestih srbo-četničkih granatiranja na naš grad, 10. rujna 1993. godine. Samo dan-dva prije tragične pogibije zajedno smo pripremali plakat i radijsku emisiju na temu HOD-a. Nakon što je na temu olimpizma pročitao prilog u dnevniku Hrvatskog radija Karlovac gdje je bio zaposlen, vraćajući se s posla iznenada je započelo granatiranje grada a jedan geler iz topovske granate koja je završila u krošnji jednog kestena na promenadi ga je pogodio. Na putu do bolnice je preminuo. Kao sportski novinar pisao je za Karlovački tjednik i Radio Karlovac gdje je od 1978. bio stalno zaposlen, a po razdvajanju tih medijskih kuća nastavio je raditi za gradsku radijsku postaju. Pisao je i o kulturi, najčešće o likovnoj koloniji ZILIK. Aktivan je bio i kao sportski djelatnik u OK Karlovac, AMD Karlovac, Konjičkom klubu i Beltom klubu, kao organizator prvenstva u biljaru. Godine 1989. primio je i priznanje KŠZ za sportskog djelatnika godine.

OLIMPIJSKA IDEJA

Olimpijska ideja probudila se u Hrvatskoj još pri kraju 19. stoljeća. Raspadom Jugoslavije stvoreni su uvjeti za osnivanje HOO-a i time je ostvarena gotovo stogodišnja želja hrvatskih sportaša i sportskih djelatnika o primanju u olimpijsku obitelj. Godine 1990., nakon gotovo 90 godina, obnovljen je rad Hrvatskog sportskog saveza (HSS), a radna grupa u sastavu: Ivan Kern, Vladimir Findak, Boris Volčanšek, Slavko Podgorelec i Marijan Malović obavila je sve pripremne radnje za osnivanje HOO-a. Tako je u Hotelu Esplanada u Zagrebu, 10. rujna 1991. godine, održana osnivačka sjednica novog tijela koje je od toga dana preuzelo odgovornost za razvoj i politiku sporta u Hrvatskoj. Osnivači HOO-a bili su predstavnici 29 nacionalnih sportskih saveza olimpijskih športova te po jedan predstavnik Hrvatskog zbora sportskih novinara, Sekcije za sportsku medicinu Hrvatskog liječničkog zbora i Fakulteta za fizičku kulturu Sveučilišta u Zagrebu. Za prvog predsjednika izabran je Antun Vrdoljak, a prvim glavnim tajnikom imenovan je Slavko Podgorelec.

MEĐUNARODNO PRIZNANJE

Privremeno priznanje od strane Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) uslijedilo je 17. siječnja 1992. godine. Samo 20 dana nakon privremenog priznanja samostalnog HOO-a, hrvatski su sportaši prvi put pod svojim nacionalnim obilježjima nastupili na olimpijskim igrama. Na 16. Zimskim olimpijskim igrama u Albertvilleu (8. veljače 1992.). Klizač Tomislav Čižmešija na svečanosti je otvaranja svijetu predstavio zastavu nove države - Republike Hrvatske. Nekoliko mjeseci kasnije, iste 1992. godine, na Olimpijskim igrama u Barceloni, košarkaši i tenisači su osvojili prve tri olimpijske medalje za Hrvatsku, a 24. rujna 1993. MOO je i konačno priznao HOO. HOO danas pod svojim okriljem okuplja 100-injak Nacionalnih sportskih saveza (NSS) olimpijskih i neolimpijskih sportova, 21 županijsku sportsku zajednicu uključujući Zagrebački sportski savez, Hrvatski klub olimpijaca te 10-ak udruga i ustanova od interesa za hrvatski sport.

Izdvojeno


Reci što misliš!