KOLUMNE / 7 DANA NA 4 RIJEKE

7 dana na 4 rijeke: Sportski novinari i sportaši dijele istu strast za sportom i istinom već desetljećima

7 dana na 4 rijeke: Sportski novinari i sportaši dijele istu strast
za sportom i istinom već desetljećima

GODIŠNJE NAGRADE SPORTSKIM NOVINARIMA

U Novinarskom domu u Zagrebu održan je 25. Sabor HZSN-a. Prije svečanog dijela održan je i redoviti Sabor HZSN, na kojem je predsjednik Jura Ozmec kazao je kako je članstvo HZSN-a stabilno, ali će se u narednom razdoblju pokušati i proširiti nizom akcija. Ozmec je posebno istaknuo novu, redizajniranu web-stranicu Zbora na kojoj se redovito objavljuju tekstovi članova, zahvalivši novinarima na suradnji, i aktualnosti, ali i brojne domaće i inozemne aktivnosti, te pogodnosti za članove HZSN.  Članovi HZSN-a jednoglasno su prihvatili izvješće predsjednika i glavnog tajnika te financijski plan za 2016. godinu.

Dodijeljene su godišnje nagrade i priznanja HZSN-a za 2015. godinu: Nagradu novinar godine HZSN dobio je reporter Sportskih novosti Branko Stipković, a nagrada za životno djelo pripala je TV komentatoru Mići Dušanoviću. Priznanje za suradnju s mediji medijima pripalo proslavljenom hrvatskom skijašu Ivici Kosteliću. Dodijeljena su još 5 priznanja: Marku Cvijanoviću (Novi list) za intervju, Milanu Stjelji (Nova TV) za tv reportažu, Antonu Filiću (Večernji list) za novinsku reportažu, sportskom kroničaru Jurici Gizdiću za izdavaštvo, a zam najbolju press službu priznanje je primio Zadar Dogus Košarkaški turnir. Čak tri posebna priznanja dodijelio je HZSN i to: Tjedniku MAX, Miroslavu Tomaševiću te zajedničku za Sekciju HZSN Zadar i Nebojši Gunjeviću - autoru monografije „Nebeski koš: razgovori, razmišljanja i crtice“.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Karlovački zet Branko Stipković, član karlovačke sekcije HZSN-a koja ga je predložila za HZSN-ovu nagradu, te savezni nogometi sudac Zbora sudaca Karlovačke županije, Nagradu novinar godine HZSN-a zaslužio je izvještavajući sa SP-a nogometaša (U-17) u Čileu, gdje je svojim zanimljivim opažanjima i sjajnim reportažama dočarao to natjecanje iz daleke zemlje. - Želio bih zamoliti kolege da ne kritiziraju hrvatski nogomet jer je on puno bolji i ima veći ugled u svijetu nego što uopće zamišljamo - kazao je između ostaloga Stipković.

- Osjećam se počašćeno što primam nagradu od svojih kolega, koji su kao i ja zaraženi istim virusom, koji rade posao koji je premalo cijenjen i plaćen, a rade kad svi drugi odmaraju. Svi sportskim novinarima bih poručio da nastave poštovati sport i pogotovu sportaše - kazao je Mićo Dušanović koji je primio Nagradu za životno djelo.

Posebno priznanje za suradnju s medijima pripalo je Ivici Kosteliću, koji je osobno došao u Zagreb usred skijaške sezone primiti nagradu ceha sportskih novinara, te izazvao najveću pažnju nazočnih. - Ovo mi je vrlo drago priznanje jer i ja i sportski novinari dijelimo istu strast za sportom i istinom već desetljećima. Vi kao sportski novinari imate prednost pred svima ostalima jer se bavite samo istinom i zato je vaš posao jedan od najboljih - kazao je Ivica.

Karlovački korijeni Osim Stipkovića koji vuče „karlovačke korIjene“, u stankama između dodjela nagrada, nazočne je pjevanjem na gitari zabavljao nadareni Karlovčanin Marijan Monić. Tradicionalni sponzor sportskih novinara je Grawe osiguranje u ime kojega je bio Karlovčanin i bivši odbojkaš Saša Đurić. Na domjenku se pilo Karlovačko a osigurao ga je karlovački dopisnik SN i član Izvršnog odbora Sekcije HZSN Krešimir Perković. Još je dvoje Karlovčana u funkciji članova Izvršnog odbora HZSN – Ivana Lukačić Krajina i Rudolf Starić, a i autor ovoga teksta je u funkciji glavnog tajnika sportskih novinara Hrvatske.

GODIŠNJE NAGRADE ŽUPANIJSKIM SPORTAŠIMA

Nekoliko dana prije 25. sabora HZSN-a Zajednica športova Karlovačke županije (ZŠKŽ) izabrala je dugoreškog strijelca i klub, Bornu Petanjeka i STK Aqueastil, za najboljeg sportaša i ekipu, a karlovačku kikboksačicu i klub, Luciju Cicvara i BK Olimpija 83, za najbolju sportašicu i momčad u 2015. godini. Tako su, eto, glavne naslove laureata sporta u Karlovačkoj županiji ravnopravno podijelili Karlovac i Duga Resa. U kategoriji mladih sportaša nagrađeno je 49 sportskih nada (24 mladih sportaša s ostvarenim rezultatom u 2015. i 25 mladih nadarenih sportaša u 2015.). Najviše ih je iz Karlovca (20), potom slijede mladi Ogulinci (12), iz Duga Rese (8), Slunja (6) i Ozlja (3). Previše. Lijepo je nagraditi sportsku mladost, ali 50-ak je bilo preko svake mjere, pretjerivanje. Manji broj nagrađenih sportskih nada zasigurno bi doprinio većoj vrijednosti te hvale vrijedne nagrade.

Po nekakvom ključu koji je krovna sportska asocijacija u županiji donijela puno ranije, ovogodišnje domaćinstvo svečanosti proglašenja najboljih u sportu KA-županije pripala je Gradu Ozlju, održanoj u Restoranu Žganjer u Jaškovu, kojima to nije prvi put da su udomili najbolje sportaše. Vlasnici, obitelj Žganjer i djelatnici restorana, zaista su se fest potrudili i ničeg nije falilo, kako bi ugodili gostima te su još jednom pokazali da s razlogom nose epitet jednog on naših najboljih restorana. Uspješno i profesionalno ugostili su 320 gostiju, iako ih je prvotno bilo planirano 200-injak.

Svečanosti su nazočili brojni istaknuti bivši sportaši Hrvatske i Karlovačke županije, poput proslavljenog kuglača Nikole Dragaša, hrvatskog reprezentativnog vratara Dražena Ladića i drugih. U glazbenom, dijelu programa nastupio je talentirani hrvatski bariton, Ozaljčan (filolog dr. Stjepko Težak piše da je Ozaljčan - a ne, Ozljanin ili Ozaljčanin) Leon Košavić, koji je oduševio nazočne, mlada ozaljska gitaristica Doris Brajković, dame KUD-a „Katarina Zrinski“, tamburaši KUD-a „Ključ“ iz Trga. Voditeljica programa, mlada gazdarica restorana - Alenka Žganjer, bila je ležerna, duhovita i uspješna…

Svečanost je bila uvod u godinu u kojoj će u Ozlju bilježiti nekoliko obljetnica vezanih uz osobe značajne za ozaljsku baštinu, ali i za nacionalnu povijest: - 450 godina od pogibije Nikole Šubića Zrinskog Sigetskog, - 90 godina od rođenja, odnosno 10 godina od smrti Stjepka Težaka, - 110 godina smrti Slave Raškaj - Ozalj je europska prijestolnica akvarela, - 460 godina od izgradnje Palasa Zrinski, Žitnice, - 160 godina od rođenja Nikole Tesle, Ozalj je prvi hrvatski grad koji na Nacionalni dan Tesle ima poseban Festival svjetla i vode inspiriran Teslom, - 333 godine od pogibije Jurja Križanića pod Bečom.

Gradonačelnica Ozlja: Ponosni smo i zahvalni za djelovanje svih naših sportaša

Prva dama Grada Ozlja, gradonačelnica Gordana Lipšinić, održala je odmjeren govor uvažavajući pritom sve goste i što je itekako važno, sve svoje suradnike i sugrađane: - Neka mi ne bude prigovoreno što ću večeras posebno istaknuti sve ozaljske sportaše one koje u Gradu s posebnom pažnjom pratimo: naše kuglašice, mlade tekvondaše i njihove mlade trenere i brojne, naročito najmlađe nogometne nade. Mi u Ozlju, kojima je povjereno vođenje Grada, duboko svjesni odgovornosti u služenju Zajednici izuzetno smo ponosni i zahvalni za djelovanje svih naših sportaša i pratimo s pažnjom i radošću njihove nastupe i uspjehe. Zahvalni smo što sportskim uspjesima i sportskim ponašanjem svjedoče o vrijednostima koje su naučili i upili u svojoj obitelji, školi, crkvi, u svom gradu – rekla je gradonačelnica Lipšinić i nastavila: - Što je sport danas? Puno više od tjelesnih napora koji su nužni za postignuća u sportovima s loptom, sportova na vodi, borilačkih sportova, kuglanja, tenisa, skijanja, automobilskog ili moto sporta, biciklizma. Sport usmjerava mlade ljude da teže izvrsnosti, da razvijaju zdravo rivalstvo, natjecateljski duh, da se uče zajedništvu i timskom radu. Sport pomaže odraslima i nama starijima da se relaksiramo, da istražujemo granicu tjelesnih mogućnosti, da se potvrđujemo u punini različitih aktivnosti, da čuvamo zdravlje i popravljamo kvalitetu života, da pokazujemo primjer mlađima. Upravo zbog takvog utjecaja, djelovanja sporta, zbog zalaganja za trajne vrijednosti koje sport njeguje, iskreno se zahvaljujem svim sportašima i sportskim djelatnicima.

FOTO: Denis Stošić, Sanjin Strukić/Pixell, Robert Valai

 

Izdvojeno


Reci što misliš!