KOLUMNE / 7 DANA NA 4 RIJEKE

7 dana na 4 rijeke: Karlovačka odbojka u šah – mat poziciji

7 dana na 4 rijeke: Karlovačka odbojka u šah – mat poziciji

Od sljedeće sezone odbojkaši Karlovca ulaze u elitnu skupinu 1A hrvatske lige, iako je prvu momčad napustio trener Goran Zec. Domagoj Perušić je preuzeo njegovu funkciju i stvari su se odjednom okrenule - mladi i neiskusni igrači neočekivano su iznenadili i najveće pesimiste, odigrali su sjajno za ulazak u rang više. Karlovac će tako opet imati odbojkaše u najjačoj skupini 1A lige, a izvanredna generacija karlovačkih talenata, u čemu nesumnjivo zasluge ima i trener Zec, svakako zaslužuje igrati u eliti HR-odbojke. Pojavile su se u međuvremenu i kombinacije da im se sad pridruže talenti, juniorski reprezentativci zagrebačke Mladosti, što bi zasigurno dalo jači impuls napretku odbojke u Karlovcu.

To nikako ne znači da žensku odbojkašku ekipu sad treba prepustiti „ulici“. I u njih je uloženo puno rada, znoja, da bi se vratile na karlovačku odbojkašku scenu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kako to obično biva, na kraju uspješne sezone na vidjelo izađu problemi koji postoje u klubu, koji su potiskivani, a o njima je za naš portal nedavno otvoreno progovorio predsjednik OK Karlovac Damir Jakšić. On, naime, smatra da se prije početka nove sezona klub treba u potpunosti reorganizirati - muški pogon odvojiti od ženskog, jer jača liga zahtijeva puno veći angažman uprave - sve postaje organizacijski zahtjevnije. U OK Karlovac trenutno djeluju dva profesionalca, oboje u ženskoj ekipi (iako Goran Zec vodi i mlađe kadete), dok muški pogon koji ulazi u viši rang funkcionira na volonterima i tu je, misli predsjednik kluba, problem koji treba riješiti. U razdvajanju OK Karlovca na muški i ženski klub ne bi smjelo biti ništa sporno. Jedino što treba biti pravedno je razdioba novca. Unutarnje stvari treba rješavati dogovorom i kompromisom, ako za treba i uz pomoć KŠZ.

U prijedlogu Jakšića pojedinci vide osobni atak, na njih i njihovu egzistenciju. Očekivano se stvorila klupska struja koja bi htjela onemogućiti takav rasplet o čemu će, dakako, točku na „i“ staviti skupštinari kluba. Ako do razdvajanja i dođe važno je prepustiti odbojkaškim djelatnicima da se bez prisile, politiziranja i uplitanja sa strane, odluče kome će se klubu prikloniti – muškom ili ženskom, te sastaviti solidne uprave koje će znati voditi klubove.

Ovo je svojevrsna šah – mat pozicija za karlovačku odbojku. Članovi skupštine OK Karlovac sad su na potezu. Oni trebaju znati donijeti pravednu odluku koja će biti u korist , a ne na štetu, cjelokupne odbojke u Karlovcu.

Dosadašnja karlovačka praksa razdvajanja klubova koji su imale žensku i mušku ekipu pokazala se racionalnim potezom – ženska košarka se vratila, rukometaši su zaigrali viši rang natjecanja, kuglačice i kuglači postižu solidne rezultate... Podsjećamo, međutim, da je sva odgovornost na upravama klubova – ako one ne rade teško će zaživjeti svaki dobar projekt, dobra zamisao.

Zašto tako ne bi moglo biti i u odbojci. I bolje!

SLIČNI PRIMJERI

U sportskim krugovima godinama su Karlovac nazivali „gradom košarke“. Poradi toga što je „Željo“ godinama igrao prvu jugoslavensku košarkašku ligu. Nakon osamostaljenja 1990. samo je jedno ljeto „plesao“ karlovački košarkaški klub u najvišem rangu hrvatske košarke. Bilo je raznih pokušaja povratka u prvu ligu, pa i do toga da je Karlovac kratko vrijeme bio ekspozitura zagrebačke Cibone. Bio je to neslavan povratak loše odrađenog projekta pod sloganom „povratak košarkaša nakon 25 godina u prvu ligu“. Od tada muška košarka u našem malom gradu na osam obala praktički stagniraju, a vodstvo se brani da za veći iskorak (prvi HR-razred) nemaju novca. I u tome momčad trenera BrankaBrančule Bašovića solidno „pliva“, opstojnost i opravdanost ne napredovanja kluba vide u „tapkanju na mjestu“.

Samo najstariji poklonici košarke u gradu pamte kad je posljednji ženska košarka igrala najviši košarkaški rang u čijoj je ekipi uspješno nastupala i Vesna Gašparović, majka kasnije istaknutoga karlovačkog košarkaša Marija Gašparovića. Nakon nekog vremena razdružio se košarkaški klub na muški i ženski. Nakon konsolidacije ženska košarka u zadnje vrijeme pokazuje pozitivne znakove povrataka na „stare staze“ slave, a što je zasluga dugoročnog i strpljivog rada svih igračica, trenera Vedrana Benića i nekolicine košarkaških entuzijasta među kojima se ističe agilna košarkaška djelatnica Kristina Peris.

Nedavno je Karlovac nakon nepunih 25 godina ostao bez rukometnog kluba koji se natjecao u elitnom društvu hrvatskih rukometaša. HRK Karlovac je ispao iz Premijer lige nakon 24 godine neprekidnog igranja. Kakva je budućnost prvoligaškog rukometa u gradu saznati će se vrlo brzo, već za godinu dana. Međutim, te 1992. godine kad je u RK Karlovačka pivovara okupljen sav kvalitetni igrački kadar Karlovca taj je klub zaigrao u 1. hrvatskoj ligi, a muški rukomet je doživio „renesansu“.

Nakon rata 1996. ponovno se pokrenuo rad RK Dubovac čiji su igrači prestali igrati jer ih je većina bila u Domovinskom ratu. Dubovački klub je do tada godinama bio baza rukometnog kadra u Karlovcu, ne samo muškog već i ženskog. S osipanjem muškog igračkog kadra ojačao je ženski pogon što je dovelo do „raspada vječnog braka“ na muški i ženski RK Dubovac. Prije par godina se nažalost ugasio ŽRK Dubovac. Muški klub sa Dubovca danas igra drugi rang s nerealnim ambicijama ulaska u Premijer ligu.

Pored RK Dubovca još je i OK Karlovac imao žensku ekipu i mušku momčad pod patronatom jedne uprave. Muška momčad odbojkaškog kluba je sportska udruga s najdužim stažem u najvišem rangu natjecanja. Dakako, kad im se pribroje i natjecanje u prvoligaškom rangu ex Jugoslavije. Kao prvoligašima im se ženska ekipa nije mogla približiti - muškarci su godinama dominirali, a suprotno Karlovcu rastao je ženski odbojkaški klub u gradu na Mrežnici. U međuvremenu su se posložile neke stvari i Karlovcu se vratila ženska odbojka, s njom i ambicije koje danas nadilaze organizacijski i financijski vođenje takvog kluba, odnosno muške i ženske ekipe.

Kuglačice i kuglači Karlovca godinama su funkcionirali kao jedan klub. Otkako su se razdvojili na ŽKK Karlovac i KK Karlovac rezultati i jedne i druge ekipe zadovoljavaju kuglačke ambicije.

Sličnih primjera ima još, zasad dovoljno...

Izdvojeno


Reci što misliš!