KOLUMNE / 7 DANA NA 4 RIJEKE

7 DANA NA 4 RIJEKE: Podsjećanje na Rukometni klub Dubovac od prije 50 godina

7 DANA NA 4 RIJEKE: Podsjećanje na Rukometni klub Dubovac od prije
50 godina

Hrvatski košarkaši plasirali su se na Olimpijske igre u Rio, Portugal je po prvi put postao europski nogometni prvak, na Europskim studentskim igrama nastupaju karlovački sportaši - veslačica Ana Katušin i veslač Dominik Šutalo, na stazi podno gradine Dubovac u nedjelju se održava nacionalno prvenstvo u brdskom biciklizmu, a za kraj kratka crtica iz povijesti RK Dubovac.

HRVATSKU IZBACIO EUROPSKI PRVAK

Portugal je europski prvak, u finalu je pobijedio domaćina Francusku s 1:0. Odlučujući pogodak za Portugal postigao je, u produžetku (109. minuti) Eder koji je u igru ušao kao zamjenski igrač. Francuzi su bili u šoku… Od 25 . minute Portugal je igrao bez svog najboljeg igrača, ozlijeđenog Ronalda, ali i bez Ronalda Portugal je postao europski prvak. I na prošlom Euru momčad koja je pobijedila Hrvatsku, Španjolska, postala je prvak, baš kao i sada Portugal. Nakon finalne utakmice i trijumfa Portugala oglasio se i “trener svih trenera”, Ćiro Blažević.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U svom obraćanju javnosti putem svoje web stranice Ćiro Blažević bez okolišanja je napisao: - Potvrdilo se ono što sam pričao danima, a pričao sam da ćemo mi biti najzaslužniji što su Portugalci europski prvaci. I jesmo. Finalni dvoboj opet je potvrdio da je Portugal miljenik sreće, ali i momčad s izvrsnim trenerom koji zna hoda po rubu i ne pasti. Zapravo, poanta cijelog prvenstva i trijumfa Portugala jest u sljedećem – ipak je najbitniji trener! Fernando Santos nadmudrio je i mog bivšeg igrača a danas francuskog izbornika Didiera Deschampsa, ali i našeg Antu Čačića. Štogod mi pričali da smo odigrali dobro protiv Portugala činjenica jest da nismo prošli. Istina, jesmo zaustavili Portugal, ali smo pritom zaustavili i sebe. Stalno mi se vraćaju misli na onu našu utakmicu protiv Portugala, kakvu smo šansu imali… Nikad, nikad nećemo imati takvu šansu, a bojim se i tako dobru, talentiranu generaciju nogometaša. Pogledajte sastave Hrvatske i Portugala. Na portugalskoj strani preteže samo Ronaldo, a na našoj strani su sve ostale pozicije. Istinski pobjednik ove europske smotre jest jedan trener Fernando Santos, vrhunski je koristio oprezne metode svih suparničkih trenera protiv kojih je igrao – napisao je Ćiro na svom portalu.

EUROPSKO STUDENTSKO PRVENSTVO

Europske sveučilišne igre održavaju se u Zagrebu i Rijeci od 12. do 25. srpnja. Na ovom najvećem multi-sportskom događaju u Hrvatskoj nastupiti će čak 4.781 student - sportaš. Kada se njima pribroje i ostali članovi, treneri i službene osobe, brojka se penje na 5.786 osoba.

- Natjecatelji dolaze sa čak 403 sveučilišta iz 41 europske zemlje. Od europskih zemalja najviše sportaša, njih 410 dolaze iz Velike Britanije, 400 iz Njemačke, 330 iz Francuske, 320 iz Portugala, 280 iz Turske, 230 iz Španjolske, 200 iz Slovenije. Sudjelovati će i natjecatelji s Islanda i Izraela odakle dolazi 48 sportaša, a Hrvatsku će zbog ovog natjecanja posjetiti i studenti s Malte.

Karlovački sportaši na igrama Za Karlovčane je zanimljiv podatak da će na Igrama sudjelovati karlovački studenti – veslači Korane Ana Katušin i Dominik Šutalo. Veslačka natjecanja započela su jučer 12. i traju do 14. srpnja a održavaju se na veslačkoj stazi jezera Jarun u Zagrebu. Prijavljeni su veslači sa 70 sveučilišta iz 22 države.

Studentica Medicinskog fakulteta u Zagrebu Ana Katušin nastupit će za Zagrebačkom sveučilište u osmercu s kormilarom. Dok će student PMF-a Dominik Šutalo s Mladostašom Lukom Pap nastupiti u dvojcu na pariće za lake seniore te u četvercu za lake seniore, naravno u posadi i dresu Zagrebačkog sveučilišta.

Za Zagrebačko sveučilište na Igrama će nastupiti i član Karate kluba Karlovac Dino Povrženić, inače student Građevinskog fakulteta u Zagrebu.

Europske sveučilišne igre održat će se na više od 40 sportskih lokacija u Zagrebu i Rijeci. Biti će podijeljeno više od 2.000 medalja, oko 130 pehara za najbolje te 120 posebnih nagrada. U organizaciju je trenutno uključeno nekoliko tisuća osoba, a među njima i 2.000 volontera. Uz one iz Hrvatske, uspješnoj provedbi Igara svoj obol će dati i 200 volontera koji dolaze iz čitavog svijeta, pa čak i dalekog Japana, Australije i Meksika.

Svečanost otvaranja Europskih sveučilišnih igara održati će se 13. srpnja s početkom u 21 sat na stadionu Mladosti na Savi. Sve o EUG – veslanje možeš pratiti na stranici http://eug2016.com/hr/sport-posts/rowing/

BRDSKI BICIKLIZAM NA STAZI PODNO GRADINE DUBOVAC

U nedjelju 17. srpnja 2016. godine u Karlovcu, na nekadašnjoj motokros stazi podno Starog grada Dubovca, održava se po 11. put zaredom utrka u brdskom biciklizmu, točnije, u disciplini olimpijski kros (XCO), XCO Dubovac 2016.

- Čak po drugi put za redom imamo čast u Karlovcu odrediti prvake Hrvatske za 2016. godinu. Staza je kao i uvijek kružnog formata, dužine 5 kilometara te visinske razlike od 210 metara. Vozi se pretežito šumskim puteljcima sa malo makadama i vrlo malo asfalta. Najjače kategorije seniora voze 5 krugova, dok master i rekreativci voze 4 ili 2 kruga. Prva utrka dana starta u 10:00, a to su najmlađe kategorije početnika, utrka koju je veliko zadovoljstvo pratiti. Mlađi početnici voze male krugove ukupne dužine 2,4 i 3,2 kilometara dok nešto stariji početnici voze 4,8 i 6,4 kilometara. U 11:00 po rasporedu je start kategorija kadeta, master A, B, C, i D, sport te rekreativaca. U kategoriji rekreativaca nastupiti će i naš Trexovac, Krešimir Bonetić. Najjača utrka dana starta u 13:00, kategorije elite muški i žene, do 23 godina te juniori i juniorke. U kategoriji elite, očekujemo nastupe i naših karlovčana, Borisa Baste i Adriana Držića - kaže Denis Tomašić, predsjednik BBK T-Rex.

Brdsko biciklistička staza na Dubovcu jedna je od najatraktivnijih MTB staza u Hrvatskoj pa ovim putem organizator BBK T-Rex poziva ljubitelje biciklizma da u nedjelju dođu uživati na Starom gradu Dubovcu u atraktivnim vožnjama brdskih biciklista.

Sve detaljne informacije o utrci mogu se vidjeti na službenoj web stranici utrke http://www.bbk-t-rex.hr/xco_dubovac.html Također i na Facebook stranici kluba https://www.facebook.com/pages/BBK-T-Rex/145569105478972

CRTICA IZ RUKOMETNE POVIJESTI

Rukometni klub Dubovac

novi je član 2. HRL Zapad (sezona 2016/2017.), a nedavno su izvučeni brojevi za raspored natjecanja: 1. RK Arena (Pula), 2. RK Dubovac (Karlovac), 3. RK Gospić, 4. RK Mornar (Dramalj), 5. RK Pećine (Rijeka), 6. RK Rovinj, 7. RK Selce , 8. RK Senj, 9. RK Trsat (Rijeka), 10. RK Veruda (Pula).

RK Dubovac je 1966. godine već nastupio u južnoj skupini. Prije 50 godina (26. lipnja 1966.) su u Fiskulturnom domu pobijedili jednu od vodećih momčadi Karlovačko - riječke regionalne lige, RK Partizan iz Rijeke sa 11:10. U konkurenciji vrlo jakih klubova iz Rijeke i Senja, te delničkog Goranina, osvojeno je vrlo dobro 4. mjesto. Motiv za još predaniji rad. Bila je to snažna liga. Prvak je postajao članom Jedinstvene hrvatske rukometne lige, natjecanje za stepenicu niže od Prve savezne lige, do kojeg su vodile kvalifikacije. U Sportskim novostima od 10. lipnja 1967. godine o tadašnjoj igri Dubovca riječki novinar Pero Ogrlić piše: „… Već dugo Karlovac nije imao tako dobru ekipu. Plasman na 4. mjesto svakako je uspjeh za taj klub. Da su kvaliteta, pokazali su to na domaćem terenu, dok u gostima nisu imali toliko uspjeha. Najbolji igrači bili su Kole Jovanović, Želimir Feitl, Dubravko Bončić i Ratko Knežević koji su s ostalima sačinjavali skladan sastav.“

Na utakmice se putovalo vladom ili posuđenim kombijem. Za hranu su se od kuće nosili sendviči. Igralo se u jednim dresovima koji su bili samo za odigravanje utakmica. Drugi, i posljednji, bili su za treniranje. U početku je svatko sebi kupovao šlape. Najprije Borovo, a nešto kasnije uz pomoć Anđelka Sluge, za samo 1.000 tadašnjih dinara, nabavljene su tenisice prema modelu Adidas iz proizvodnog asortimana tvornice „Josip Kraš“, koji se tek počeo ostvarivati. Za njihove utakmice u dvorištu Fiskulturnog doma redovito postoji veliko zanimanje gledatelja. Dani su to entuzijazma i velike ljubavi prema klubu. Živjelo se kao u jednoj porodici.


Reci što misliš!