KAportal Na tradicionalnoj slovenskoj manifestaciji Semiška ohcet po prvi put nastupilo i KUD Kamanje | Karlovački informativni web portal

Na tradicionalnoj slovenskoj manifestaciji Semiška ohcet po prvi put nastupilo i KUD Kamanje

KUD Kamanje na gostovanju u Semiču

Na tradicionalnoj 25. po redu manifestaciji Semiška ohcet koja se održava u susjednoj Sloveniji, u općini Semič, sudjelovalo je po prvi puta i kulturno umjetničko društvo Kamanje.

Manifestacija je to na kojoj se može doživjeti stari obred vjenčanja sa specifičnim narodnim običajima i karakterističnom odjećom, odnosno nošnjama. Svojevrsni je simbol mjesta Semič i sa svojom dugom tradicijom oplemenjuje i ohranjuje lokalnu kulturnu baštinu.

Sudjelovanje KUD-a Kamanje na Semiškoj ohceti rezultat je nastavka odlične suradnje i umreživanja susjednih općina s obje strane rijeke Kupe. Naime, općina Kamanje i slovenske općine Metlika i Semič partneri su u projektu Misterion unutar programa INTERREG vrijednog preko 10 milijuna kuna, čiji je cilj zaštita i promocija prirodne i kulturne baštine pograničnog područja uz rijeku Kupu.

Kulturno umjetničko društvo Kamanje osnovano je 2004. godine s ciljem očuvanja i istraživanja kulturne baštine kamanjskog kraja, te njegovanja i prezentacije izvornih pjesma, plesova i narodnih običaja. Redovito sudjeluju na Županijskoj smotri folklora u Ogulinu, dječjim smotrama folklora u Karlovcu, a Karlovačku županiju predstavljali su na smotrama folklora u Bogdanovcima, Valpovačkom ljetu, Donjem Miholjcu, Kutini i Đakovačkim vezovima.

 

KAportal.hr

  • Odgovori