Nekategorizirano

Župan Vučić premijerki ponudio i ostale karlovačke rijeke za gradnju hidroelektrana

Hidroelektrana Lešće danas je pokrenula svoje turbine u probni rad i počela proizvoditi prve kilovatsate električne energije. Pogon u rad je pustila premijerka Jadranka Kosor dok zanimljivo, danas se nije pojavio nitko od predstavnika ekoloških udruga koji su tijekom izgradnje prosvjedovali radi nepovratne devastacije kanjona Dobre da bi se dobilo svega 1 posto električne energije potrebne Hrvatskoj. Dok se Kosor raspričala o projektu koji doprinosi na putu do energetske neovisnosti Hrvatske, karlovački župan Ivan Vučić je Vladi RH i HEP-u za gradnju hidroelektrana ponudio i ostale karlovačke rijeke.

- Stanovništvo ovog kraja je sretno i ponosno što ima ovaj hidropotencijal ovdje i ovo jezero. Na otvaranju ovog objekta rekao sam mještanima, imali ste lijep kanjon ali ćete imati još ljepše jezero. Cijene nekretnina su narasle za 30 posto i sad se ona djeca koja su otišla vraćaju i obnavljaju kuće, rekao je Vučić. Pritom je dodao kako je od gradnje HE Gojaka 1959. godine prošlo više od 50 godina.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Gospođo predsjednice, ministri, nemojmo čekati još 50 godina jer imamo još hidropotencijala na Korani, Kupi, Dobri, kazao je ushićeno Vučić.

Budućnost Karlovačke županije u iskorištavanju hidropotencijala Vučić vidi i u podatku da bi mogla proizvoditi preko 70 posto vlastitih potreba i to iz obnovljivih izvora energije. Novi predsjednik Uprave HEP-a Leo Begović uvjeren je da će Hrvatska do 2020. godine biti u potpunosti energetski neovisna. Lešće će, po procjenama, smanjiti uvoz električne energije za 7 do 8 posto što je realno tek jedan posto potreba za strujom.

KAportal.hr


Reci što misliš!