SKRIVENI RAJ NADOHVAT RUKE

SVJEDOCI VREMENA

Kameni blizanci na obalama rijeke Kupe kod Karlovca mogli bi ispričati puno toga! Zašto već nisu turistička atrakcija, e to je već teže shvatiti

Kameni blizanci na obalama rijeke Kupe kod Karlovca mogli bi ispričati puno toga! Zašto već nisu turistička atrakcija, e to je već teže shvatiti

Interpretacijski centar sa suvenirnicom, vidikovac, kafić, odmorište, mjesto gdje se može predahnuti i osvježiti, bilo što, bolje je nego da se ovo zdanje prepusti zubu vremena i neminovnom propadanju.

Može li vojna ostavština biti ukomponirana u odličan turistički proizvod? Ne bi trebalo puno razmišljati da se odgovori potvrdno, a upravo Karlovac ima sve predispozicije da kao i brojni gradovi u Europi u budućnosti turistički valorizira i "unovči" svoju bogatu vojnu povijest. 

Izgrađen je 1579. namjenski kao grad tvrđava u obliku šestokrake Zvijezde, prvi stanovnici bili su mu vojnici, a vojska je kroz povijest bila bitna značajka grada koji je planski izgrađen u dolinama četiriju rijeka što mu je u tim davnim vremenima dalo i stratešku komponentu. Prije Zvijezde na čvrstoj dubovačkoj stijeni izgrađen je Dubovac, kameni dvorac koji je također imao obrambenu svrhu. Ratovi su se nizali kroz povijest, a Karlovac nije mogao izbjeći znatna razaranja, ali i herojsku obranu u ovom zadnjem - Domovinskom ratu. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U sjećanje na te teške dane i u počast braniteljima imamo Muzej Domovinskog rata na Turnju, Aleju branitelja na Rakovcu, te spomenike koji su također ostavština za budućnost i da se ne zaboravi. 

Međutim, ova priča nije o mjestima koje svi dobro znamo i koja su već uklopljena u turističku ponudu Karlovca, već o jednoj destinaciji koja je prije više od deset godina trebala postati turistička atrakcija, ali se to nikad nije dogodilo. 

- Projekt „bunkeri“, odnosno, Turistička valorizacija kulturne baštine na rijeci Kupi – kule vidikovci je 2012. godine bio osmišljen u odjelu za EU Grada Karlovca i prijavljen na natječaj Ministarstva turizma. Opći cilj projekta bio je doprinjeti osnaživanju Žitnog puta kao turističke destinacije na rijeci Kupi, rekli su nam u karlovačkoj gradskoj upravi o široj javnosti malo poznatim kamenim bunkerima iz 2. Svjetskog rata na obalama rijeke Kupe. 

Jedan se nalazi na desnoj obali rijeke u Brođanima, a drugi preko rijeke u Rečici. Izgrađeni su u jeku rata 1942. godine. Talijanska okupacijska vojska čini se da je bila "opsjednuta" kamenim bunkerima jer ih na širem karlovačkom području izgradila na desetke, ponajviše kao osiguranje željezničkih pruga. Ima ih svuda uz prugu, od Kamanja i Ozlja, od Karlovca prema Dugoj Resi i dalje Zvečaju, Ogulinu. Pruga Karlovac - Sisak je devastirana i ne funkcionira od početka Domovinskog rata, dok su kameni bunkeri kao nijemi svjedoci svog vremena neiskorišteni. Jesu li potencijalno još jedna atrakcija koja može postati mali "skriveni raj nadohvat ruke", prosudite sami. 

U Gradu su, naime, imali i plan na ovaj način osnažiti turizam u ruralnom području Karlovca. Kako su nam još rekli, kroz "revitalizaciju povijesne kulturne baštine, unaprjeđenje turističkih proizvoda i izgradnju javne turističke infrastrukture". 

- Specifični ciljevi bili su obnoviti dvije kule - vidikovce kao objekte javne turističke infrastrukture i promovirati Žitni put kao turističku rutu u kontinentalnom dijelu Hrvatske i jedinstvenu turističku destinaciju, bio je plan gradske uprave. No ništa od toga se nije dogodilo osim sramežljivog čišćenja i uređenja okoliša bunkera u Brođanima koji je sada zaključan objekt i nema nikakvu svrhu.

Žitna lađa plovi Kupom i bunker je jedan od foto motiva izletnika, ali to je nažalost sve. Uz bunkere kao izletišta i vidikovce, bio je plan i da se na nosačima starog željezničkog mosta napravi pješački viseći most. S biciklističkim stazama, kupalištima i pristaništima, to bi zaokružilo ponudu "žitnog puta" kojim već duže vrijeme ponosno plovi Žitna lađa i oduševljava turiste. 

- Na našim plovidbama gosti gledaju bunkere na obalama Kupe i mi im pričamo priču o njima, kako su ih izgradili Talijani za vrijeme okupacijske vladavine u svrhu čuvanja nekadašnje pruge. Prolazimo pored babica nekadašnjeg mosta koji je miniran u Domovinskom ratu, ispričala nam je Jasmina Cvetković, direktorica Aurore Colapis, tvrtke koja organizira plovidbu Žitne lađe rijekom Kupom. Jasmina je specijalizirana za europske projekte i sa svojim je timom osmislila projekt izgradnje jedinstvene replike broda kakvi su nekad plovili Kupom prevozeći žito. Žitna lađa "Zora" sad je turistička atrakcija.

- Svakako da bi trebalo obnoviti bunkere, bili bi idealni da se u njima napravi intepretacijski centar ili suvenirnica, ili čak neki ugostiteljski sadržaj. U ovom kraju toga nema, imamo samo dvije klupe na obali Kupe, a potencijal je velik, ispričala nam je Jasmina. 

Podsjeća da je Ministarstvo prometa raspisalo natječaj za obnovu 50 kilometara plovnog puta, te je u planu izgradnja pristaništa u Brođanima, na svega pedesetak metara od bunkera. Bunkeri su, napominje, na zemljištu Hrvatskih željeznica, a ovaj u Brođanima je zaključan i čuvaju ga vatrogasci iz tamošnjeg DVD-a. 

- Definitivno bi to bila turistička atrakcija, jer turisti koji nam dolaze na plovidbe pitaju može li se doći do njih. U planu je bio vidikovac, pa i pješački most preko Kupe. Treba urediti tu infrastrukturu jer u okolici nema ništa. Tražili smo da se napravi dječje igralište, učionica na otvorenom, to su sadržaji koji bi ljude privukli dok čekaju ukrcaj na Žitnu lađu, dodaje Jasmina Cvetković. 

Da se i ovaj, inače turistički slabo razvijeni kraj šireg gradskog prstena polako razvija, svjedoči i aktualna investicija u kuće za odmor. Po planu privatnog investitora, gradi će 20 kućica za iznajmljivanje uz rijeku Kupu, a dosad je izgrađeno pet. 

Interpretacijski centar sa suvenirnicom, vidikovac, kafić, odmorište, mjesto gdje se može predahnuti i osvježiti, bilo što, bolje je nego da se ovo zdanje prepusti zubu vremena i neminovnom propadanju.

O čemu se radi najbolje ćete doznati ako se uputite do Brođana, autom ste tamo za desetak minuta od Karlovca, a lako se dođe i biciklom.

Kameno zdanje je visoko 7,5 metara ali je impozantno, sastoji se prizemlja, kata i terase na koju se može popeti metalnim stepenicama te promatrati i fotografirati rijeka Kupa i okoliš, naravno ako vam DVD-ovci otključaju vrata da možete ući unutra. Unutrašnjost je bila uređivana prije desetak godina, ali nikad nije dovršena. Bunker "blizanac" u Rečici nalazi se na lijevoj obali rijeke Kupe. Jednako je građen kao i bunker u Brođanima, iste je visine i sastoji se od prizemlja, kata i terase. Njegova unutrašnjost nije bila uređivana i nije predviđeno penjanje na terasu. 

Prije desetak godina je Ministarstvo turizma dodijelilo sredstva za uređenje bunkera u okviru projekta Provedeni radovi bili "Kule - vidikovci u Brođanima i Rečici" no od tada nije bilo novih aktivnosti i nitko ih ne spominje.

Čini se da je vrijeme da se nešto napravi.

Izdvojeno


Reci što misliš!