VIJESTI.hr

SKANDAL U KNINU Škola nije prijavila incident! Prvašić teško ozlijedio drugog: 'Ravnateljica mi je lagala'

SKANDAL U KNINU Škola nije prijavila incident! Prvašić teško
ozlijedio drugog: 'Ravnateljica mi je lagala'

 otkrivaju da je inspekcijskim nadzorom utvrđeno da škola nije izvijestila sva nadležna tijela u slučaju utvrđenog nasilja nad djetetom. Propusti škole ne staju samo na tome, kako kaže i sam otac dječaka koji je udario drugog dječaka, stručna služba ne radi svoj posao. Njegovog sina nagrade slatkišem te ga pošalju nazad u razred.

"Inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da Škola nije poduzela sve radnje, odnosno da nije izvijestila sva nadležna tijela u slučaju utvrđenog nasilja, pa je stoga Školi rješenjem naređeno otklanjanje navedenih nepravilnosti", stoji u izvješću o provedenom inspekcijskom nadzoru.

Sve se dogodilo na školskom izletu

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Cijeli incident dogodio se na jednom školskom izletu kada se učenik zaletio i udario drugog u mišić natkoljenice. Noga je počela oticati, pukao je mišić te je došlo do mišićnog okoštavanja i stvaranja unutarnjeg hematoma. Stvar se krajnje zakomplicirala kada je učenik morao na tešku operaciju. Majka ozlijeđenog prvašića kaže da je noga njezinu sinu spašena samo prisebnošću doktora Pogorelića, u Splitu.

"Tuče sve u razredu. Od prvog dana je uočeno njegovo neprihvatljivo ponašanje. Stručna služba uopće nije reagirala niti kada mi je djetetu razbijen nos, niti kada je dobio šaku u glavu i nogom u stomak. Roditelji su pisali anketu s učiteljicom, gdje smo naveli što se događa. Ali ništa, reakcija je izostala", tvrdi majka ozlijeđenog djeteta.

"Ja ga ne mogu pustiti u školu, da ga ovaj ne ubije. Tri dana prije kraja škole prebio je dijete sa psihičkim poteškoćama. To se konstantno događa. Učiteljica nam je rekla da ne može garantirati za našu djecu, kaže da nikad nije imala sličan slučaj", kaže zabrinuta majka dodajući kako ju je ravnateljica lagala da je obavijestila sve nadležne te da pravilnik za ovakve slučajeve ne postoji.

"Na kraju sam ja obavijestila policiju, pučku pravobraniteljicu i ministarstvo. Poslala sam im mail noć uoči operacije 31.5. i onda su poslali inspekciju u školu", kaže majka pretučenog dječaka.

Prema tvrdnjama dječakove majke, kada je ravnateljicu obavijestila da dječak mora na operaciju, ona joj je odgovorila da to nije njen problem.

"Isto to je ponovila u zbornici. Kolege koji su tu bili prisutni su zvali mog muža, inače prosvjetnog radnika, da mu to kažu."

I ravnateljica se očitovala o slučaju s tek kratkom porukom da je spremna snositi odgovornost ako se pokažu propusti te "ako treba i podnijeti ostavku“.

Ministarstvo potvrdilo: 'Bilo je propusta'

Ministarstvo znanosti i obrazovanja potvrdilo je da su zaprimili podnesak majke te, kako navode, istog dana je pokrenut inspekcijski nadzor.

Nadzorom je utvrđeno da je učeniku prvog razreda Škole izrečena pedagoška mjera zbog neprimjerenih oblika ponašanja prema drugim učenicima te da je isti učenik kontinuirano u tretmanu stručne službe Škole i Centra za socijalnu skrb.

Međutim, nadzorom je utvrđeno da je Škola propustila prijaviti svim nadležnim tijelima utvrđeni slučaj nasilja nad drugim učenikom, pa je stoga Školi naređeno da otkloni utvrđene propuste u radu.

RTL.hr


Reci što misliš!