VIJESTI.hr

Novinar Duhaček osuđen za vrijeđanje policije: 'Bacili su me u ćeliju, postavili dva pitanja i osudili'

Novinar Duhaček osuđen za vrijeđanje policije: 'Bacili su me u
ćeliju, postavili dva pitanja i osudili'
Filip Kos/PIXSELL

Novinar portala Index Gordan Duhaček, koji je u ponedjeljak uhićen u zračnoj luci u Zagrebu na zagrebačkom je Prekršajnom sudu proglašen krivim zbog objave na društvenim mrežama kojom je uvrijedio policiju. Duhaček je kažnjen novčanom kaznom od 754 kune, odnosno 200 njemačkih maraka.

Za pjesmicu "Govna Velebita" presuda će biti izrečena za tri dana.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Po izlasku sa Prekršajnog suda novinar Duhaček obratio se medijima: 

"Bilo je jako bizarno. Trebao sam jutros letjeti za Leipzig kada su me u zračnoj luci Franjo Tuđman naprije odveli sa strane te mi je priopćeno da postoje optužni prijedlozi protiv mene. Čekao sam sat  pol, zakasnio na let. Oko 11 sati su me odvezli u policijsku postaju na Trešnjevku. Tamo su me smjestili u ćeliju, iza rešetaka, da bi tek sada, na Sudu, saznao da sam u tom trenutku bio uhićen, a da mi to nitko nije rekao", kazao je Duhaček po izlasku iz Suda.

Dodao je kako su ga policajci pitali tek dva, tri pitanja na temelju kojih je donesena odluka da ga s eproglasi krivim te ga se optuži zbog tvita u kojem je komentirao napad policjaca na radnike Fast fooda prošlo ljeto, a u kojem je, među ostalim, napisao ACAB.

"To je bio razlog mojeg uhićenja i osude. Kad su donijeli odluku o optužbi, policajac me pitao želim li reći nešto u svoju obranu. Onda su me vratili u ćeliju pa spomenuli da me vode na Prekršajni sud", dodaje novinar.

Dvije prekršajne prijave

Tereti ga se, kaže, tvit u kojem piše ACAB, prema Prekršajnom zakon članku 17. i članku 14. jer je, također na Twitteru objavio, kako kaže, satirički tekst Vile Velebita u kojem se osvrnuo na fekalije u Jadranu.

"Za satiričnu objavu pjesmice Vile Velegita sam optužen za vrijeđanje moralnih osjećaja građana. Za ACAB sam proglašen krivim, za drugo još nisam", kazao je Duhaček koji ej dodao kako će se žaliti na presudu.

Nije istina da se nije odazvao policijskom pozivu

"Hrvatska je postala država u kojoj, ako na Twitteru napišeš ACAB, vikneš u smjeru premijera Ćaća ili vikneš HDZ lopovi, završiš iza rešetaka. Ne znam ako to ima u EU, to se tako ne radi", kazao je novinar.

Iz Policijske uprave zagrebačke u ponedjeljak su priopćili da je Duhaček priveden jer se nije odazvao na poziv da se javi u službene prostorije PUZ-a u Heinzelovoj. Duhaček tvrdi kako to nije istina.

"Iz obiteljskih sam razloga bio u BiH došao sam u subotu kada su mi na granici rekli da postoje dva optužna prijedloga. Jedan za članak 14., a drugi je bio nejasan, da se javim u Heinzelovu u ponedjeljak u 14.30 sati. Jučer sam bio u Heinzelovoj, nudio se da razgovaram, rekao im da ne mogu doći danas, sve sam to pokušao jučer napraviti. Policajac u Heinzelovoj mi je rekao da je sve u redu, da mogu slobodno putovati i da se javim kad se vratim", pojasnio je novinar.

RTL.hr


Reci što misliš!