VIJESTI.hr

VIDEO: Sedam zanimljivosti koje smo naučili u pet sezona omiljenog kulinarskog showa

VIDEO: Sedam zanimljivosti koje smo naučili u pet sezona omiljenog
kulinarskog showa

Ako pripadate grupi gledatelja koja vjerno prate kulinarski show, sigurni smo da ćete se složiti s popisom gastro vještina koje smo kroz pet sezona naučili.

1. Chef zna kako pročitati recept

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Svi kandidati koji su se okušali u natjecanju za najboljeg kuhara amatera rekli su da je najvažnija stvar koju su naučili u showu – pravilno čitati recepte. To ne znači samo pročitati upute i skupiti namirnice, nego i razumjeti svaku komponentu u receptu i 'u sebi' već prepoznati kako se namirnice termički obrađuju, koji začini idu uz njih i kako poslužiti samo jelo. Kako kažu članovi žirija, recepti su samo smjernice za pripremu jela, a na nama je da od navedenih namirnica pripremimo najbolje jelo ikad.

2. Pravilno očistiti ribu i meso

Svake se sezone među natjecateljima nađe barem jedan par koji ne zna prepoznati koji komad mesa se nalazi ispred njega, ne zna rastrančirati piletinu ili ne zna pravilno očistiti i filetirati ribu. Nije lako, ali se s vremenom i vježbom brzo nauči koje ribe imaju sitne kosti (koje se čiste kulinarskom pincetom), a koje nemaju te koje dijelove piletine prerezati nožem.

3. Temeljac je tajna ukusnih umaka i rižota

Kada smo pravilno otkoštali i isfiletirli namirnice, ostatak obavezno iskoristimo za temeljac. Temeljaca ima puno vrsta, no najosnovniji su svakako svijetli (od usitnjenih telećih kostiju i okrajaka od mesa), tamni (od telećih kostiju i okrajaka od mesa, te slanine i suhih kosti), pileći, povrtni i riblji (od glave i kostiju plave ribe) temeljac. I slavni chefovi predlažu da svoje temeljce zaledimo kako bismo ih mogli upotrijebiti kad smo u stisci s vremenom.

4. Sirova piletina je veliko NE!

Nije svaki komad mesa isti. Neki dijelovi mesa zahtijevaju jaku vatru i brzu pripremu, dok drugi dugotrajno pirjanje. Sitna riba se najčešće peče u cijelosti na vrućem ulju, dok se malo veća isfiletira ili „zamota u sol“. Najčešći savjeti chefova u showu su sljedeći: kada se peče filet ribe, obavezno prvo obraditi dio s kožom pa tek onda drugu stranu; ako nije drugačije zatraženo, meso peći do roza boje; odreske tune ili T-bone kratko obraditi na ulju i nikada ne servirati sirovu piletinu!

5. Dobar nož odradi pola posla

Kao što frizeri sa sobom nose svoje škare, tako majstori kuhinje imaju svoju paletu noževa kojom se uvijek koriste. I, naravno, nije svaki nož za svako rezanje. Osim noža za filetiranje ribe i rastrančiranje mesa (sjekirica), svaki kuhar mora imati i jedan mali nož za obrađivanje povrća i voća.

6. Tri stvari koje se uvijek koriste

"Masnoća daje okus jelu!“, nekoliko se puta ponavljalo na setu. Pod masnoćom se misli na maslac, svinjsku mast ili maslinovo ulje – ovisno o tipu hrane koji se priprema. Druga najčešća stvar su začini, i to oni najosnovniji, kao što su sol i papar, prisutni su u skoro svakom jelu. A treća je žlica jer sve što skuhamo, prije serviranja nekome drugome – moramo i sami probati!

7. Manje je više

Osim što su vrlo jednostavna jela u biti i najukusnija, članovi žirija vrlo često će napominjati kako je nepotrebno natrpavati se sastojcima jer stvaraju konfuziju u kombiniraju i slaganju jelovnika. Trebamo dobro promisliti što namjeravamo skuhati prije negoli krenemo u kupnju namirnica.

Potražite još zanimljivih recepata i savjeta na portalu 321kuhaj

Izdvojeno


Reci što misliš!