VIJESTI.hr

VIDEO Ministrica Divjak ponosna na prvi dan online nastave: "Većina država se nije snašla poput nas"

VIDEO Ministrica Divjak ponosna na prvi dan online nastave:

U vremenu bez presedana, ponedjeljak je bio povijesni dan i za hrvatske školarce - krenula je nastava na daljinu. Gostujući u RTL Direktu, ministrica Blaženka Divjak rekla je kako je prvi dan, unatoč određenim problemima, prošao uspješno.

Učenici osnovnih škola u cijeloj Hrvatskoj nastavu od jutros prate putem javne televizije, ako su od prvog do četvrtog razreda, a oni od petog do osmog razreda na Sportskoj televiziji.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Predmeti na rasporedu su hrvatski, strani jezik, matematika, priroda i društvo, glazbena, likovna i tjelesna kulture. Nastava u takozvanim virtualnim učionicama počela je za učenike osnovnih i srednjih škola u Istarskoj županiji, a od srijede kreće i u ostatku Hrvatske. Prvi dan takve nastave obilježio je hakerski napad na Carnet i Sveučilišni računski centar, zbog čega je bio usporen rad sustava, a većini korisnika onemogućen pristup. Napad je prijavljen policiji, a moguća kazna za počinitelja je od jedne do osam godina zatvora.

"Bila je to neugodna istuacija, ali sve u svemu, naš prvi dan učenja na daljinu prošao je dobro", rekla je Divjak, kazavši kako je teško reći što bi mogao biti motiv takvog hakerskog napda: "Obijest, pokazivanje da bi se moglo nešto takvo napraviti... To je potpuno neodgovorno, totalni nedostatak osjećaja da se radi o djeci".

Napadi nisu bili jedini problem

"Osim što smo imali deset hakerskih napada u zadnjih 48 sati, danas smo imali milijun i 30 tisuća ulaza u sam sustav, što je 13 puta više nego na normalan dan, te 600 tisuća korisnika, ali to se sada normalizira. Još imamo oko 10 posto onih koji se nisu ulogirali, ali ostali jesu", rekla je Divjak.

Za sve učenike pokušava se napraviti i rezervna opcija.

"Najmanji imaju televiziju te istovremeno sve na Youtube kanalu i web stranicama, međutim preferiramo da se nastava stvarno izvodi online jer omogućava direktnu komunikaciju i prema našim informacijama gotovo svi imaju određene uređaje. Podijelili smo više od 90 tisuća tableta, nešto doma imaju roditelji i djeca, a imamo i puno poziva onih koji žele pomoći", kazala je Divjak.

Sreća u nesreći

Zahvaljujući obrazovnoj reformi, ističe Divjak, većina učitelja i profesora ima potrebnu informatičku pismenost.

"Imamo sreću u nesreći da smo ove godine krenuli s reformom, nabavili opremu i radili jako puno online. Mnogi su se tada bunili, zašto toliko toga online, ali to nama sada jako pomaže jer su učitelji spremni. Velika većina ima osnovne kompetencije, ona manjina koja nema će se sad sigurno pomučiti u ovom periodu", rekla je Divjak.

Za online nastavu u Ministarstvu su se počeli pripremati prije dva tjedna, a ministrica je tada rekla da im je potrebno 300 videolekcija.

"Za ovaj tedan ih je dovoljno, pripremamo se sada za sljedeći tjedan. Posebno nas veseli da se javljaju učitelji koji već sada rade i šalju svoje uratke, nešto ćemo sigurno iskoristiti. Ali kažem, mi smo u 'poluilegali' uspjeli u dva tjedna pripremiti sve", rekla je ministrica.

"Držimo sve pod kontrolom"

Hrvatska nije jedina država koja je zbog globalne pandemije koronavirusom prešla na online nastavu, no, tvrdi ministrica, bolje smo se snašli od većine.

"U 25 država Europske unije danas je nastava išla online. Velike su razlike, većina se ipak nije tako dobro snašla kao mi. Također je važno da svi mi, koji smo uspjeli nešto, to dijelimo", ponosna je Divjak.

Zasad se ne ocjenjuje, no i to će se možda promijeniti ako situacija bude takva. "Ukoliko se dogodi scenarij da se ovo sve oduži, imamo planove i kako ocjenjivati", kaže Divjak.

Mogu li učenici lakše markirati online nastavu? "Sustav je takav da svaki učitelj i učenik dolaze s vlastitim identitetom i može se vidjeti jesu li prisutni. Imamo virutalne razrede i zbornice. Oni koji su unutra, sigurno ne mogu markirati na jednostvan način", odgovorila je ministrica.

Pod upitnikom zasad nije ni državna matura. "Mi u ovom trenutku držimo sve pod kontrolom. Nama ja prioritet državna matura i ovi sada pripremljeni materijali imaju velik naglasak upravo na državnu maturu i tako ćemo nastaviti. Još imamo neke opcije, ako zatreba. Sigurna sam da prema ovom scenariju, ukoliko neće biti drastičnih promjena u cijelom sustavu, mi stižemo s državnom maturom, da se ona provede prema planu, ali uz pojačan rad učenika online, ali i samostalan rad učenika koji su već, ili su gotovo punoljetni", kazala je Divjak.

Ne bi trebalo biti niti produživanja nastave. "I današnji dan je nastavni dan. Ako sve bude ovako kako smo krenuli, a krenuli smo dobro, ne bi trebalo biti problema", zaključila je Divjak.

RTL.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!