ŽUPANIJA

Mladi Kamanjčani sudjelovali u međunarodnom projektu CultuRural Challenge zajedno s kolegama iz Bugarske, Armenije i susjedne BIH

Mladi Kamanjčani sudjelovali u međunarodnom projektu CultuRural
Challenge zajedno s kolegama iz Bugarske, Armenije i susjedne BIH
Kristina, Marsela, Jan i Luka sudionica Ersamus programa

Mladi Kamanjčani i članovi Kulturnog umjetničkog društva Kamanje sudjelovali se u Erasmus+ programu interkulturalne razmjene mladih u ruralnoj sredini.

Riječ je međunarodnom projekt Cultu(Ru)ral Challenge kojeg provodi LAG Vallis Colapis zajedno s partnerima Youth Initiative Centre NGO iz Armenije, Association of Young Professionals for Improvements iz Bugarske te Udruženje Most iz Bosne i Hercegovine. Cilj projekta bio je međuvršnjačko učenje i razvijanje vještina i kompetencija potrebnih za interkulturalnu komunikaciju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U sklopu projekta održana je razmjena mladih u Ozlju od 2. do 9. rujna 2019., a na njoj je sudjelovalo 24 mladih iz Bugarske, Armenije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Među njima i Jan Ivančić, Marsela Rajaković Matešić, Kristina Novosel i Luka Kolar iz Kamanja, koji su svoja iskustva sudjelovanja na projektu razmjene prezentirali u subotu, 2. studenog 2019. u prostorijama Općinske vijećnice Kamanje.

Mladi Kamanjčani kažu da su kroz komunikaciju i druženje upoznali druge kulture, običaje i jezike, a različite igre služile su im za povećavanje grupnog rada i međusobnu koheziju. Kao domaćini u projektu razmjene upoznali su grad Ozalj i kulturnu sredinu ostalim sudionicima projekta, te su zajedno aktivno sudjelovali i na poznatoj humanitarnoj utrci Run of heart u Jaškovu. Interkulturalne večeri bile su rezerivarne za zabavu uz tradicionalne običaje, plesove i hranu pojedine države.

Ovim mladima iz Kamanja ovo nije prvo iskustvu razmjene te ponosno naglašavaju da su stekli međunarodni priznati Youthpass certifikat koji potvrđuje da posjeduju određene jezične, socijalne i komunikacijske kompetencije. Svoje stečeno iskustvo i znanje žele podijeliti u lokalnoj sredini ali i iskoristiti za formalno obrazovanje i posao.

Iz LAG-a Vallis Colapis poručuju da je svrha razmjene mladih da ideja potekne upravo od njih samih, te da njihovo sudjelovanje na međunarodnim projektima povećava mogućnost njihova sudjelovanja u lokalnim aktivnostima i stvaranjem potrebnih sadržaja.

 

KAportal.hr


Reci što misliš!