ŽUPANIJA / DUGA RESA

Otvorenost prema javnosti: I Gradskoj upravi Duge Rese petica za transparentnost

Otvorenost prema javnosti: I Gradskoj upravi Duge Rese petica za
transparentnost

duga-resa_001Pokazuju to netom objavljeni rezultati istraživanja transparentnosti proračuna svih 576 hrvatskih županija, gradova i općina, što ga je proveo Institut za javne financije. Transparentnost lokalnih jedinica mjerena je brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na njihovim službenim mrežnim stranicama od studenog 2015. do ožujka 2016.: godišnjem izvršenju za 2014., polugodišnjem izvršenju za 2015., te prijedlogu proračuna, izglasanom proračunu i proračunu za građane za 2016.

S prosječnom ocjenom 3,3 gradovi i općine u Karlovačkoj županiji su najtransparentniji, a IJF ju je posebno pohvalio jer je po prosječnoj transparentnosti proračuna svih jedinica na području županije, kao i po prosječnoj transparentnosti gradova, bila vodeća i u prethodna dva ciklusa istraživanja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Karlovačkan županija ocijenjena je s 5, kao i još 11 županija u zemlji, što znači da je na svojoj internetskoj stranici objavila svih pet proračunskih dokumenata.

Od gradova u županiji, isto je učinila i Duga Resa, Karlovac i Ozalj, dok su Ogulin i Slunj dobili četvorku jer nisu objavili proračunski vodič za građane. Svrstalo ih je to s prosječnom ocjenom 4,6 u najtransparentnije gradove jer je prosjek hrvatskih gradova 3,05.

Manje su transparentni od županija, kojima je prosječna ocjena 4,3, ali puno transparentniji od općina koje su ocijenjene s 2,04.

I među njima prednjače upravo one u našoj županiji jer su, premda je i njihova transparentnost na niskoj razini, općine najtransparentnije u Karlovačkoj županiji s ocjenom 2,9. Iako među njima nije niti jedna od osam općina u Hrvatskoj koje su objavile svih pet dokumenata, a Plaški spada među tri hrvatske općine koje uopće nemaju službenu stranicu, ipak su najbolje u zemlji. Pri tom su najbolje, ocijenjene četvorkom jer nisu objavile proračunske vodiče za građane, Generalski Stol, Josipdol, Kamanje, Netretić, Rakovica i Ribnik, dok su trojku zaslužile Barilović, Draganić, Lasinja, Tounj i Vojnić, a dvojku Bosiljevo, Cetingrad, Krnjak, Saborsko i Žakanje.

DugaResa.net

Izdvojeno


Reci što misliš!