ŽUPANIJA / DUGA RESA

INFRASTRUKTURA

Napreduju radovi na izgradnji kanalizacijskih priključaka za dugoreška naselja Šeketino Brdo, Gorica i Sveti Petar - odvodnju uskoro dobivaju i Otok ljubavi i Vesela livada

Napreduju radovi na izgradnji kanalizacijskih priključaka za dugoreška naselja Šeketino Brdo, Gorica i Sveti Petar - odvodnju uskoro dobivaju i Otok ljubavi i Vesela livada

Izgradnjom ovog sustava stvaramo temelj za izgradnju kanalizacijskog sustava iza Sunčano naselje, a pod pretpostavkom da u 21. stoljeću svi teže imati vodu i odvodnju, rekao je gradonačelnik Boljar.

Radovi na izgradnji javne odvodnje za naselja Sveti Petar, Šeketino Brdo i Goricu dobro napreduju te je već napravljen vrlo zahtjevan proboj ispod željezničke pruge i državne ceste D23 kod prijelaza pruge u Svetom Petru, a vrlo skoro bit će napravljen i drugi proboj kako bi se kanalizacijski sustav morao povezati. Radove, koji bi prema sporazumu trebali biti završeni za dvije godine, izvodi karlovačka Vodoprivreda, a prema riječima direktorice Nade Štefanac, obzirom da im je zbog korone smanjen obim poslova, moguće je da će biti završeni i ranije. 

- Vrijednost ove investicije je 6,8 milijuna kuna pri čemu Hrvatske vode osiguravaju 80 posto investicije, a Grad Duga Resa preostala sredstva. Obzirom na osjetljivu strukturu, ni sanjali nismo da ćemo ove jeseni imati završena oba prodora. Kompletiramo sustav, objedinjujemo, jer želimo da kad nešto napravimo da to onda doista bude gotovo – kazao je Ivan Klokočki direktor Komunalnog prilikom današnjeg obilaska radova na nastavku izgradnje sekundarne kanalizacije Belavići. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Podsjetimo, projekt izgradnje sustava javne odvodnje obuhvaća glavni kolektor Duga Resa – Belavići s precrpnim stanicama u Svetom Petru i Mrežničkim Poljicima te sekundarne vodove za okolna naselja Belavići, Dvorište, Poljice, Sveti Petar, Goricu i Šeketino Brdo. Početak izgradnje ovog kanalizacijskog sustava bio je sada davne 1978. godine izgradnjom glavnog cjevovoda u samom naselju Belavići s obje strane željezničke pruge Zagreb - Rijeka, no potom je sve zamrlo.

- Aktivnosti na izgradnji kanalizacije Belavići obnovljene su trideset godina kasnije kada je izrađen izvedbeni projekt „ Sekundarna kanalizacija naselja Belavići“ kojeg je izradila karlovačka tvrtka Kaprojekt. Do sada je izgrađen glavni vod i sekundarni vodovi za naselja Belavići, Mrežničke Poljice i Dvorište, a za cjeloviti dovršetak cijelog sustava ostaje za izgraditi i sekundarne priključke za naselja Gorica, Šeketino Brdo i Sveti Petar ukupne dužine 2994 metara čime bismo osigurali priključenje oko 140 domaćinstava, odnosno oko 400 stanovnika, istaknuo je Željko Kučinić tehnički direktor Komunalnog. 

Na kolektorski sustav Belavići, u kojeg je grad svojedobno uložio oko 20 milijuna kuna, za sada ima realiziranih tek oko 70 priključaka, a planirano ih je ukupno 293. Uže središte Duge Rese priključeno je 100 posto na kanalizacijsku mrežu, a šire oko 80 posto, no cilj je postići 100 priključenost, kao što je to odavno učinjeno za pitku vodu. 

- Izgradnjom ovog sustava stvaramo temelj za izgradnju kanalizacijskog sustava za Sunčano naselje u MO Trešnjevka, a pod pretpostavkom da u 21. stoljeću svi teže imati vodu i odvodnju. Imamo primjera da i u Mrzlom Polju ljudima kanalizacija prolazi ispred kuće i ne žele se spojiti, a nemamo mehanizama da ih na to obvežemo, no ovdje stvarno postoji težnja ljudi da konačno dobiju odvodnju, istaknuo je gradonačelnik Tomislav Boljar. 


Desetogodišnji spor napokon riješen  
 
Za izgradnju kanalizacijskog sustava Belavići, vezan je i desetogodišnji sudski spor s bivšim izvođačem radova, radi čega dio kanalizacije u Mrežničkim Poljicima nije u potpunosti izgrađen. Prema riječima direktora Klokočkog sudski spor je zaključen i Komunalno je sada u fazi pripreme za izvođenje radova i prije Nove godine taj dio će biti riješen. Time bi tridesetak kuća uz rijeku Mrežnicu, ali i turistička središta Otok ljubavi i Vesela livada, napokon imali organiziranu odvodnju.

- Tlačni vodovi su gotovi, izvedeni priključci i asfaltirana ulica. Na tome smo intenzivno radili, nažalost morali smo angažirati i sud da bismo to riješili, a sad je samo pitanje dana kada ćemo i to završiti, zaključio je direktor Klokočki. 

Izdvojeno


Reci što misliš!