ŽUPANIJA / DUGA RESA

VIŠNJA MIHALIĆ - MIKULJAN

Veliki planovi ravnateljice Specijalne bolnice Duga Resa! Odobri li Ministarstvo postat će prva bolnica u Hrvatskoj sa specijalističkom ambulantom za gerijatriju

Veliki planovi ravnateljice Specijalne bolnice Duga Resa! Odobri li Ministarstvo postat će prva bolnica u Hrvatskoj sa specijalističkom ambulantom za gerijatriju

Specijalna bolnica Duga Resa jedna je od dvije bolnice u Hrvatskoj koja je dug prema HZZO-u, stečen u godinama covid epidemije, uspjela dovesti na nulu i sada mjesečno ostvarujemo višak od oko 40 tisuća eura

Specijalna bolnica za produženo liječenje Duga Resa namjerava proširiti svoje djelatnosti. Trenutno bolnica pruža usluge stacionarnog liječenja kapaciteta od 165 bolničkih kreveta na pet odjela, a u sklopu se nalazi i Poliklinika koja se sastoji od šest ambulanti. 

U okviru specijalističko konzilijarne zdravstvene zaštite imaju kapaciteta u postojećim djelatnostima i postojećim ambulantama fizikalne medicine i rehabilitacije, internističke ambulante, odjela radiološke dijagnostike, medicinsko-biokemijskog laboratorija i dijabetološke i endokrinološke ambulante u mjeri koja ne dovodi do iscrpljivanja zdravstvenih radnika, obavljati zdravstvene usluge izvan kapaciteta ugovorenih odnosa sa HZZO.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Intencija je uvođenja specijalističke ambulante iz djelatnosti gerijatrije čime bi dugoreška bila bi prva zdravstvena ustanova takvog tipa u Hrvatskoj. U planu je uvođenje oftalmologije, dermatologije i venerologije.

Dodala bi se i djelatnost vezana uz zdravstveni turizam, pružanje zdravstvenih usluga, dijagnostičkih terapijskih postupaka, zdravstvene njege, postupaka medicinske rehabilitacije uz mogućnost korištenja prirodnih ljekovitih činitelja te uz pružanje ugostiteljskih usluga i usluga u turizmu.

Prijedlog i odluku za širenje djelatnosti donijelo je Upravno vijeće ustanove, prošla je proceduru Županijske skupštine. Sve je sada na stolu Ministarstva zdravstva. 

U razgovoru za KAportal ravnateljice bolnice Višnja Mihalić - Mikuljan kazala je uvodno kako uvođenjem novih djelatnosti ne očekuju zaradu već žele povećati dostupnost nekih pretraga i pregleda.

- Za dva mjeseca završava specijalizaciju dr. Eđed Vanda koja će biti prvi hrvatski gerontolog, a kako znamo da je danas svaki šesti stanovnik stariji od 65 godina očita je potreba za otvaranje ambulante tog tipa. Dermatovenerologija je našoj populaciji značajna zbog prevencije i liječenja posljedica dugotrajnog ležanja, cirkulatornih promjena vena i arterija, doplera vena i arterija, dijagnostike melanoma. Znamo da su liste čekanja prisutne i na ovaj način bi se smanjile. Oftalmologija je iz istog razloga jako važna i biti će dostupnija u našoj županiji, pojasnila je ravnateljica. 

Tu je i zdravstveni turizam kojim namjeravaju proširiti već postojeću ponudu liječenja debljine, a u isto vrijeme ponuditi i usluge sistematskih pregleda za turiste koji duže vrijeme borave u našoj županiji, npr. u kampu Slapić.

- Nadamo se mogućnosti dodatne zarade kroz tu novu uslugu s napomenom kako te usluge nemamo namjeru naplaćivati našim građanima. Također planiramo ponuditi PRP tehniku kože lica za koju je naša liječnica završila edukaciju. U svakom slučaju cilj je veća ponuda i veća dostupnost tih usluga i povećanje kvalitete rada naše bolnice. Kako imamo prostorne kapacitete dovoljne za obavljanje tih usluga organizacijom rada u dvije smjene, tj u jutro i poslijepodne vjerujemo da neće biti problema, poručila je Mihalić - Mikuljan. 

Napominje kako će zapošljavanje još dva liječnika, oftalmologa i dermatologa biti nužno ali neće utjecati na financijske rezultate bolnice. Ravnateljice je pritom iskoristila priliku i pohvalila liječnike i sestre zbog postignutog pozitivnog rezultata. 

- Naglasila bi kako smo mi jedna od dvije bolnice u Hrvatskoj koja je dug prema HZZO-u, stečen u godinama covid epidemije, uspjela dovesti na nulu i sada mjesečno ostvarujemo višak od oko 40 tisuća eura, poručila je Mihalić - Mikuljan.

Izdvojeno


Reci što misliš!