ŽUPANIJA / OGULIN

Ogulinci vjerni drvima kao energentu - u 10 godina od dolaska plinovoda u Ogulin, na mrežu priključeno tek njih dvadesetak

Ogulinci vjerni drvima kao energentu - u 10 godina od dolaska
plinovoda u Ogulin, na mrežu priključeno tek njih dvadesetak
foto ilustracija - arhiva KAportala

Kad je prije desetak godina u Ogulin stigao magistralni plinovod lokalni političari su u ovom energentu vidjeli novu mogućnost za gospodarski razvoj i jeftiniji energent za kućanstva.

Međutim, otkako je prije pet godina konačno i krenula gradnja distribucijske mreže i priključivanje prvih potrošača, do danas ih se priključilo samo 21. Kako nam je rečeno u tvrtki Montcogim - Plinara d.o.o. koja je koncesionar za Ogulin, distribucijska mreža ima duljinu od 4,5 kilometara te je na njoj izvedeno 129 priključaka ukupne duljine od 1.550 metara.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

-  Od ukupnog broja izvedenih priključaka na plinski distribucijski sustav priključen je samo 21 potrošač. Na plinsku mrežu nije se priključio niti jedan objekt koji spada pod gradsku upravu, kažu nam u Montcogimu.

Plinovod je izgrađen ododorizacijske stanice (kraj Plinacrovog izlaza iz transportnog sustava - ulica Dužica) preko ulice Pešćenica do ulice Sv.Roka i dalje prema centru grada po Bolničkoj ulici. Izgrađen je dio ulice Vladimira Nazora do ulice Ivane Brlić Mažuranić. Plinovod po ulici Ivane Brlić Mažuranić prelazi na ulicu Bernardina Frankopana gdje je izvedeno od ulice I.G.Kovačića oko 600m. Od Bolničke ulice po ulici Sv. Jakova izvedno je oko 850 m plinovoda, navode u Montcogimu te dodaju da će daljnji razvoj distributivne mreže ovisiti o  zainteresiranosti stanovnika grada Ogulina da se priključe na plinsku mrežu.

Podsjećaju da se radi o ekoloških prihvatljivom energentu koji se plaća nakon potrošnje, a ne unaprijed kao što je to slučaj sa uljem za loženje, ugljenom i drvom.

- Kada korisnik počne koristiti plin, nikada više od njega ne odustaje.On je najčišći, najsigurniji i najučinkovitiji izvor energije, dodaju koncesionari koji izgleda kod planiranja ulaganja u mrežu u Ogulinu nisu ukalkulirali da su Ogulinci više privrženi drvima koja su u ovom gorskom kraju vrlo dostupna, dok mnogi građani imaju svoje vlastite šume.

KAportal.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!