ŽUPANIJA / OGULIN

LOKALNA POLITIKA

Europski projekt DVD-a Turkovići za ogulinski HDZ promašena tema? Domitrović: Da je to tako, ne bi ni prošao na EU natječaju

Europski projekt DVD-a Turkovići za ogulinski HDZ promašena tema? Domitrović: Da je to tako, ne bi ni prošao na EU natječaju

- Na koji način se unaprijedio sustav civilna zaštite i podigla spremnost i interventna sposobnost DVD Turković, ako se je prostor, koji se do sada koristio za spremanje vatrogasne opreme i vozila, prepolovio, pitala je gradska vijećnica Anđelka Salopek (HDZ).

Europski projekt uređenja DVD Turkovići u Ogulinu ugledao je svjetlo dana u studenom prošle godine, no ogulinski HDZ propitkuje je li on ispunio i svoju svrhu. To pitanje na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća pokrenula je gradska vijećnica Anđelka Salopek, tražeći odgovor na koji način se unaprijedio sustav civilna zaštite i podigla spremnost i interventna sposobnost DVD Turkovići, ako se je prostor, koji se do sada koristio za spremanje vatrogasne opreme i vozila, prepolovio.  

- Vi ste na pitanje gdje će se sada garažirati auto, odgovorili da će Grad kupiti kontejner. Je li to uredu? Je li potrebno dodatno ulagati i to na teret proračuna?, kazala je Salopek. 

Gradonačelnik Dalibor Domitrović u svom stilu pojasnio je kronologiju cjelokupnog projekta.   

- Moram najprije reći da je to bio HDZ-ov projekt iz 2016. godine i da je bio toliko loše napravljen da nije prošao na evaluaciju europskog natječaja, i da je ostao dug od 160 tisuća kuna. 2017. godine ga je gradonačelnik Dalibor Domitrović na svakodnevne pozive izvođača podmirio. Pored projekta DVD Turkovići prijavljen je jako sličan projekt DVD Jasenak, koji je isto nekvalitetno napravljen i nije prošao EU fondove i još dodatnih 160 tisuća kuna ostalo, kazao je.

Pritom, Domitrović je u nastavku naglasio kako se je Grad pod njegovim vodstvom prihvatio tog projekta prije svega da pokažu da znaju kako se EU projekti rade i kako ih kvalitetno odraditi da prođu na natječaju.  

- Da je projekt bio loš, vjerujte mi ne bi prošao EU natječaj. Vaš je bio loš pa nije prošao EU natječaj, kazao je.  

Na konkretno pitanje vijećnice Salopek, na koji način je unapređena operativna spremnost DVD, gradonačelnik odgovara da to uopće nije bila ni tema projekta.  

- Tema projekta bila je uređenje i adaptacija vatrogasnog doma. Kada su rađene izmjene i dopune građevinske dozvole koju je vaša vlast radila, koja nije prošla na tom natječaju, rađena je po svim standardima, radili su je iskusni projektanti uz konzultacije tadašnjih zapovjednika i ljudi koji su vodili dobrovoljno vatrogasno društvu, kazao je Domitrović.   

S druge strane, inicijativa za postavljanje kontejnera, gradonačelnik uvjerava kako je došla od samog vatrogasnog društva, i to ne za garažiranje vozila.  

- Pošto vatrogasna društva konstantno obnavljaju vatrogasnu opremu, povećava se i količina opreme, pa su nas zamolili da im je potreban kontejner. Vjerujte mi kontejner neće biti plaćen iz gradskog proračuna, ja ću se potruditi da kontejner neko sponzorira, neće biti troška sigurno. A automobil, naravno da stane u preuređene prostore jer automobila niti nema u DVD Turkovići, prodan je prije godinu dana, poručio je Domitrović.  

Izdvojeno


Reci što misliš!