ŽUPANIJA / OGULIN

OD 1902. GODINE

DVD Oštarije proslavilo 120. godišnjicu djelovanja - u svojoj dugoj povijesti prekidalo je s radom samo u vrijeme drugog svjetskog rata

DVD Oštarije proslavilo 120. godišnjicu djelovanja - u svojoj dugoj povijesti prekidalo je s radom samo u vrijeme drugog svjetskog rata
DVD Oštarije

U vremenu od 1940. do 1946. Društvo nije djelovalo ali je postojeća oprema bila sakrivena i sačuvana za nove naraštaje.

Sredinom prošlog mjeseca u Oštarijama je upriličena proslava 120. godišnjice osnutka i rada tamošnjeg DVD-a. Iako je osnovano 20. listopad 1902. godine, zahtjev za osnivanjem Društva poslan je još 1896. i iste godine su dobivena Pravila koja su sačuvana i danas arhivirana u dokumentaciji DVD-a. Osnivač i prvi predsjednik bio je Franjo Plivelić, oštarijski učitelj. 

Sve do 2. svjetskog rata DVD Oštarije nije prekidalo s radom. U vremenu od 1940. do 1946. Društvo nije djelovalo ali je postojeća oprema bila sakrivena i sačuvana za nove naraštaje. Obnavljanjem vatrogasnog društva krenulo je početkom mjeseca srpnja 1947. godina pod vodstvom nekoliko aktivnih mještana.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tada su aktivni članovi dolazili na vježbu ili požar na poziv trube, a poziv je davan s kamenog Marmontovog mosta. Vatrogasno spremište od 1947. do 1959. godine bilo je u drvarnici, a kola sa bačvom od tisuću litara na konjsku vuču bila su u upotrebi sve do 1959. godine, a voda se crpila iz rijeke Mrežnice.

Izgradnja novog spremišta i svečanim puštanjem u upotrebu 1959. godine održana je i mala svečanost sa vatrogasnom vježbom društava Oštarija i Ogulina. Na toj svečanosti Društvo je dobilo od DVD-a Ogulin polovni vatrogasni auto, a vatrogasni savez općine Ogulin dodijelio je vatrogasnu zastavu. 1972. godine upriličena je proslavu 70. godišnjicu rada i djelovanja društva na kojoj je Vatrogasni savez Hrvatske odlikovao Društvo zlatnom medaljom za humani rad. 

Veliki doprinos u razvoju vatrogastva s učlanjenjem novim članovima iz podmlatka dao je učitelj Ivan Cazin iz Mihaljevići s radom u osmogodišnjoj školi Oštarije, a kao vatrogasac i kasnije vatrogasni časnik zadužen u vatrogasnom društvu za rad sa školskom djecom i primanje u vatrogasnu organizaciju.

Od prijeratnih odlikovanja 1962. godine Društvo je odlikovano zlatnom medaljom od strane Vatrogasnog saveza Hrvatske, a za proslavu 80. godišnjice Društvo je odlikovano ukazom predsjedništva SFRJ od 2. prosinca 1982. godine "Ordenom zasluga za narod sa srebrnom zvijezdom".

Po završetku Domovinskog rata i povratkom većine oštarijskih vatrogasaca s crte bojišnice zdušno se krenulo u obnovu DVD-a. Neophodna je bila nabava opreme, vozila, odori, vraćanje i povećanje članstva te obuka novih kadrova. Svega u par godina obnovljena je vatrogasna cisterna, kupljeno je vatrogasno vozilo kombi za prijevoz vatrogasaca i opreme te se užurbano radi na obnovi i modernizaciji. 

DVD Oštarije bilo je tada okosnica kulturnih događanja u Oštarijama gdje od 2000. godine u sklopu DVD-a djeluje tamburaška sekcija sa sedamnaest mladih i dobro obučenih tamburaša koji su postignutim rezultatima rado pozivani gosti prilikom školskih, crkvenih i ostalih događanja na prostorima karlovačke županije. Novoj upravi su uz iznimni napor zacrtani planovi uspjeli pa DVD Oštarije u samo 5 godina, do proslave stote godišnjice, postaje respektabilno vatrogasno društvo kao što je nekada bilo. Za proslavu 100. obljetnice izdana je i monografija Društva.

U 2016. godini izvršena je revizija članstva DVD-a Oštarije te Društvo danas ima 201 člana i to 26 operativnih, 5 veterana, 4 počasnih, 56 aktivnih, 55 pričuvnih, 27 mladeži i 28 članova vatrogasnog podmlatka. Prema osposobljenosti u Društvu ima jednog višeg vatrogasni časnik, devet časnika 1. klase, osam časnika, dva dočasnika 1. klase, 12 dočasnika, 17 vatrogasaca 1. klase i 14 vatrogasaca. Predsjednik Društva je Anton Božičeivć, zapovjednik Mladen Žilić i tajnik Antun Puškarić. 

Izdvojeno


Reci što misliš!