ŽUPANIJA / OGULIN

LAŽI I OBMANE?

Politika u Ogulinu uvukla se i u vrtiće? Gradonačelnik: Lokalni HDZ na najružniji način stvara negativnu sliku o ustanovi, zaposlenicima i samom gradu

Politika u Ogulinu uvukla se i u vrtiće? Gradonačelnik: Lokalni HDZ na najružniji način stvara negativnu sliku o ustanovi, zaposlenicima i samom gradu

U 27 godina upravljanja dječjim vrtićem nije im padalo na pamet da proširuju kapacitete, a kamo li da usklađuju plaće djelatnika sa zakonom, poručio je gradonačelnik

Gradonačelnik grada Ogulina najavio je u razgovoru za KAportal smanjenje cijene vrtića za roditelje, a puno veći cilj im osigurati upis sve djece uz maksimalne standarde kvalitete boravka djece u istima. Na tom tragu dogradili su postojeću zgradu dječjeg vrtića te izgradili novu. 

- Trenutno imamo upisano preko 300 djece. Za usporedbu, 2017. godine kada sam preuzeo upravljanje gradom u dječji vrtić bilo je upisano oko 120 djece. U dogradnju postojećeg i izgradnju novog vrtića uloženo je oko 20 milijuna kuna. Trenutno imamo oko 30 ne upisne djece i prijavljenu gradnju dodatne zgrade na EU natječaj, pojasnio je gradonačelnik. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Uz smanjenje cijene vrtića, u tijeku su i razgovori sa sindikatima o povećanju plaće djelatnicima, a to je trenutno i politička tema broj jedan u gradu pod Klekom. Naime, oporbeni HDZ u nekoliko je navrata prozvao gradonačelnika da uskraćuje zakonsko pravo povećanja plaća, pa i da ucjenjuje tete u vrtiću.

Domitrović je bez zadrške komentirao ove navode, naglašavajući kako je kod oporbenog HDZ uvijek isto - laži i obmane. 

- Kao i uvijek njihovom deja-vu politikom, lokalni HDZ nastoji na najružniji način politizirati i difamirati čime nanosi štetu i stvara negativnu sliku o ustanovi, zaposlenicima, i samom gradu. U 27 godina upravljanja dječjim vrtićem nije im padalo na pamet da proširuju kapacitete, a kamo li da usklađuju plaće djelatnika sa zakonom. Još 2019 godine započeo sam razgovore sa sindikatom, te smo krenuli u usklađivanje plaća i materijalnih prava sa Zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju. U nekoliko navrata podizali smo osnovicu, koeficijente i materijalna prava. Upravo ovih dana započeli smo razgovore sa sindikatima kako bi odradili dodatne korake te došli do potpunog usklađenja, poručio je gradonačelnik te kazao kako su razgovori sa sindikatom još uvijek u tijeku te se nada da će uskoro biti i okončani.

Inače, Grad Ogulin izdvaja godišnje oko 1,5 milijuna eura za predškolski odgoj što je u usporedbi s 2017. godinom gotovo 100 posto više. Krajem prošlog mjeseca Vlada RH po prvi puta se uključila u sufinanciranje održivosti dječjih vrtića i prema izračunu Grad Ogulin iz državnog proračuna može računati na iznos od 299.812 eura godišnje.

Domitrović svakako pozdravlja odluku Vlade o dodjeli sredstava za fiskalnu održivost dječjih vrtića, ali...

- Kada usporedimo dodijeljena sredstva sa ukupnim troškom vidimo da nisu niti blizu dovoljna za funkcioniranje vrtića, zaključio je gradonačelnik Ogulina.

Izdvojeno


Reci što misliš!