ŽUPANIJA / OPĆINE

LOŠA INFASTRUKTURA

Život u idiličnoj prirodi ima i svoje mane! Selo Kunić kod Plaškog od jučer nema struje, vodovod ionako nemaju, odsječeni su i zbog ceste! To je samo dio problema

Život u idiličnoj prirodi ima i svoje mane! Selo Kunić kod Plaškog od jučer nema struje, vodovod ionako nemaju, odsječeni su i zbog ceste! To je samo dio problema
Čitateljica KAportala

Kućanstva koriste kišnicu kao tehnološku vodu, svaka kuća ima svoj hidrofor. Nema struje - nema vode. Za sušnih razdoblja vodu za kućanstva dovoze vatrogasci.

Selo Kunić u Općini Plaški još od jučer u 18.40 sati nema struje, a iz HEP-a nemaju nikakvu obavijest ili informaciju kada bi je mogli dobiti. Čitateljica nam javlja da struje nema cijelo selo i dio susjednog Međeđaka. 

- Gledamo u svijeće i pitamo se gdje je zapelo? Struje nema u kućanstvima, a nema ni vanjske rasvjete. Nitko nigdje ni slova o tome! Nadam se da se ona bandera što pliva u izlivenoj rječici nije srušila, kaže nam čitateljica dodavši kako su im mobiteli već prazni i da s obzirom na loše očišćene ceste sve prerasta u pravu dramu. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

No ovo je aktualan, ali jedan u nizu problema stanovnika ovog sela. Njima naravno pol metra snijega usred zime nije ništa neuobičajeno, no kad uz to što nemaš priključak na vodu, ostaneš i bez struje onda se s pravom možeš zapitati je li to baš normalno za život u 21. stoljeću.

- Htjela bih ukazati na određene probleme s kojima se stanovnici sela nose duži niz godina. Problem je općenito neodržavanje i zapuštanje sela po svim pitanjima, počevši od loše infrastrukture. Naime, struja u svim kućanstvima ima nejednak napon. To je vidljivo i golim okom po oscilaciji na rasvjetnim tijelima, svjetlost jenjava pa se povećava. Pri jednoj takvoj oscilaciji u kućanstvu pregorio je čip sušilice rublja, router za pokućni internet, punjač mobitela i 2 produžna kabela. Napominjem da je HEP Karlovac upoznat sa situacijom, kaže nam čitateljica. Zamolila nas je za anonimnost, kaže da se s ovim pismom sigurno mogu složiti svi stanovnici sela.

- Kada se u selu obustavi napajanje električnom energijom na par sati, iz nama nepoznatog razloga, ne bude objavljeno nigdje. To nam stvara dodatni problem jer kroz Kunić ne prolazi vodovodna mreža. Kućanstva koriste kišnicu kao tehnološku vodu, svaka kuća ima svoj hidrofor. Nema struje - nema vode. Za sušnih razdoblja vodu za kućanstva dovoze vatrogasci. Svako kućanstvo ima svoju cisternu, nadzemnu ili podzemu. Po pitku vodu se ide na jedini izvor u selu koji je nekima i do 3km udaljen od kuće. Taj isti izvor je tipa otvorenog bazena, voda izvire iz zemlje. U njemu se mogu naći, osim lišća i vegetacije kojom je okružen, punoglavci daždevnjaka. Tu i tamo koji vam uleti u bocu pa kad pijete vodu možda koji uleti i u želudac. Dobar nam tek! Kakvoću izvorske vode nitko od nadležnih ne provjerava, kao što i ne održava okoliš da bi se moglo doći do izvora. To sve radi osoba čija je nekretnina u blizini, o vlastitom trošku. Radi se o tkz. Vejića izvoru, ispričala je.

Mještani imaju problema i s cestovnom infrastrukturom. 

- Nadalje, cesta kroz selo je sanirana prije 6 mjeseci. Nakon te "sanacije" su na cesti kroz cijelo selo, šest kilometara, ostale rupe promjera od 20-50cm. Za taj neuspjeli poduhvat angažirana je firma Arkada d.o.o. Dakle, još uvijek vozimo slalom kroz selo izbjegavajući rupe. Za košnju uz cestu i čišćenje snijega je zadužena Općina Plaški. Košnja se obavlja jednom godišnje, a trebalo bi dva puta po propisu. To nam stvara problem jer osim rupa izbjegavamo i raslinje koje oštećuje naša vozila. Iz tog raslinja mjestimično prijeteći vire ostaci granja stabala koje djelatnici iz Plaškog nisu uklonili. Bjesomučno se pililo sve što se stiglo i taj otpad je ostavljen uz cestu. Sami smo maknuli u stranu ono što nam onemogućava normalan prolaz vozilom, nabraja probleme.

Stanovnici Kunića imaju problem i s izlijevanjem rječice Vrnjike, čiji je izvor u selu. Korito Vrnjike je vidno zapušteno, rječica se izlijeva kako po okolnim livadama, tako i po cesti. U Međeđaku drvena bandera sa strujnim žicama pod naponom stoji u vodi. Iz Kunića pak, nešto prije mosta preko Vrnjike, ako idete prema Sabljakima Moduškim ili Josipdolu teško da ćete proći autom ukoliko nije SUV. Naknadu za uređenje voda, NUV, plaćaju sva domaćinstva. Ta naša naknada se koristi konkretno za šta? Za ovo selo sigurno ne. Hrvatske vode, gdje ste, kaže nam

Iako je snijeg na ovom području prilično napadao, kad nam je jučer prvi put pisala oko 16 sati, cesta nije bila očišćena a kaže da možda neće biti ni do ponedjeljka. 

- U selu ima školaraca, nadam se da neće morati traktorom do škole u Plaškom. No, usprkos svemu ovdje je za život idilično! Ukoliko netko traži nekretninu u netaknutoj prirodi, slobodno preporučite Kunić. Neće se razočarati jer ovdje je sve netaknuto. U selu čak postoji i vila za najam, simpatična je. Vlasnik iste nije htio potpisati peticiju za vodoopskrbnu mrežu jer, kaže, on tu ne živi. Zanimljivo. Pitam se da li je moguće ikada da stvari krenu na bolje ili je to u ovim krajevima nemoguća misija, piše nam. 

Izdvojeno


Reci što misliš!