ŽUPANIJA / OPĆINE

gubitci

Propadne svaka druga kap vode u općini Rakovica - Kreću radovi na rekonstrukciji vodoopskrbnog sustava koji će stvar popraviti

Propadne svaka druga kap vode u općini Rakovica - Kreću radovi na rekonstrukciji vodoopskrbnog sustava koji će stvar popraviti
Kazup.hr

Županica Martina Furdek – Hajdin sa svojim timom održala je jučer kolegij s Općinom Rakovica. Uz načelnika Općine Mihovila Bićanića, kolegiju su nazočili predstavnici TZ Plitvičke doline, JU Baraćeve špilje, tvrtki Spelekom i Rakovica d.o.o. te županijski vijenici s područja općine Rakovice, javili su iz Županije.

Raspravljalo se o aktualnim temama Općine Rakovica, potrebi rekonstrukcije i izmjene postojeće vodoopskrbne mreže, raspolaganju otpadom te o aktualnim i planiranim projektima na području općine Rakovica.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Kao jedna od najvažnijih tema istaknuo se višegodišnji problem gubitaka vode, što će se do izgradnje vodovoda Lička Jesenica-Rakovica-Plitvička jezera, riješiti uključenjem Općine u Projekt smanjenja gubitaka vodoopskrbnog sustava, koji je dio nacionalnog programa smanjenja gubitaka vodoopskrbnog sustava. Naime, gubici vode u Općini iznose oko 50 posto i većina ih se može riješiti samo rekonstrukcijom postojeće mreže. Karlovačka županija je turistički najposjećenija kontinentalna županija, a upravo općina Rakovica zbog blizine Plitvičkih jezera bilježi gotovo 50% svih turističkih posjeta i dolazaka u županiju, kažu u Županiji.

Zbog nužnosti rješavanja problema vodoopskrbnog sustava, potpisan je Okvirni Sporazum između Spelekoma d.o.o. za obavljanje javne vodoopskrbe i javne odvodnje i izvođača radova I.M.G.D. d.o.o. iz Samobora. Vrijednost okvirnog sporazuma iznosi 2.850.606,33 €. Uz to, neophodno je provesti i određene mjere kao što su: izgradnja nadzorno – upravljačkog sustava (NUS), određivanje zona, školovanje timova za traženje gubitaka i nabavku opreme (geofon, kolerator i sl.) i s obzirom da mali vodovodi nisu u stanju izdvojiti tolika sredstva, ugovoreni novac utrošit će se za ove aktivnosti, kao i za linijske i točkaste sanacije vodoopskrbnog sustava.

Potpisivanju sporazuma nazočio je i Davor Vukmirić, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda i Đino Zmijarević, voditelj Sektora korištenja voda u Hrvatskim vodama, koji su naglasili veliki doprinos Karlovačke županije u rješavanju ovog problema.

Također, predstavljen je časopis „Podplješivički graničari: Općina Rakovica u prošlosti i sadašnjosti“ koji je nastao kao rezultat prošlogodišnjeg znanstveno - stručnog skupa, uz podršku Općine Rakovica i TZ Plitvičke doline. U šest godina izlaženja časopisa objavljeno je četrdeset radova. Radi se o znanstvenim i stručnim radovima, ali i raznim izlaganjima i osvrtima, na teme ratnih sukoba na ovim prostorima, ali i poslijeratnoj revitalizaciji rakovičkog prostora. „Ono što je izuzetno važno je da paralelan proces informacija i znanja o povijesti ne smijemo zanemariti. Zaboraviti svoju povijest i prošlost znači osuditi budućnost na propast, a to si ne smijemo dozvoliti“ istaknula je županica Martina Furdek Hajdin te zahvalila glavnom uredniku Želimiru Prši na radu i doprinosu.

Izdvojeno


Reci što misliš!