ŽUPANIJA / OPĆINE

KOMENTAR

Država se prvi put uključuje u financiranje dječjih vrtića po gradovima i općinama! Načelnik Kamanja ističe kako je ovo super prijedlog Vlade ali...

Država se prvi put uključuje u financiranje dječjih vrtića po gradovima i općinama! Načelnik Kamanja ističe kako je ovo super prijedlog Vlade ali...

Rješenje je, ističe Mateljan, stvarna fiskalna decentralizacija kako bi općine i gradovi mogli samostalno oblikovati, formirati i voditi lokalne politike

U financiranje predškolske djelatnosti s pravim danima rujna po prvi puta će se uključiti i država, jer gradovima i općinama planira pomoći putem razvoja novog modela koji će uzeti u obzir fiskalne kapacitete osnivača i omogućiti održivost svih predškolskih programa.

Odgovor je to Vlade, vrlo vjerojatno, na SDP-ov plan za besplatan vrtić za svako dijete. Naime, u SDP-u smatraju kako vrtići trebaju biti dostupni svakom djetetu, bez obzira na njegovu socijalnu i ekonomsku situaciju ili mjesto u kojem živi. Po njihovom prijedlogu, država bi godišnje utvrđivala prosječnu cijenu vrtića, što bi iznosilo otprilike 350 eura po djetetu i od toga preuzela pola iznosa.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Time bi, tvrde u SDP-u, prestala potreba za daljnjom participacijom roditelja u javnim vrtićima, a u sustavu bi se osigurala dodatna sredstva za povećanje plaća odgojitelja, podizanje standarda i gradnju novih vrtića.

To je mjera koja bi državu koštala 300 milijuna eura godišnje. S time možemo ostvariti da svako dijete ide u vrtić, a njegovi roditelji ne moraju plaćati nikakve participacije

S druge strane, aktualni prijedlog Vlade RH ide u smjeru sufinanciranja cijene smještaja u dječje vrtiće iz državnog proračuna, uzimajući u obzir indeks razvijenosti jedinice lokalne i područne samouprave.

Uredbom, koja je trenutno u javnom savjetovanju, predlaže se model prema kojem se godišnji iznos sredstava za fiskalnu održivost dječjih vrtića po osnivaču utvrđuje umnoškom broja djece i prosječne cijene smještaja po djetetu na nacionalnom nivou te postotnim udjelom od 6,25 posto do 50 posto prema skupinama razvijenosti.

To znači da će najslabije razvijenim općinama i gradovima država sufinancirati 50 posto prosječne cijene smještaja u vrtić. Za svaku sljedeću skupinu postotak sufinanciranja se smanjuje, da bi za najrazvijenije gradove i općine udjel sufinanciranja pao na 6,5 posto.

Za ovu godinu u državnom proračunu za tu namjenu osigurano je 19 milijuna eura, dok se za iduću godinu planira izdvojiti 57 milijuna eura, a za 2025. 62,1 milijun eura.

U općini Kamanje financiranje vrtića zauzima najveći dio proračuna. Prema prijedlogu Vlade, država bi se u njihovom slučaju, s obzirom na indeks razvijenosti, uključila s financiranjem od 31,21 posto od prosječne cijene vrtića. 

Načelnik općine Damir Mateljan u razgovor za KAportal komentirao je kako načelno, "sa strane" prijedlog super izgleda jer će država plaćati vrtić općinama i gradovima. No, napominje, da je i ova je mjera samo pokušaj krpanja jedne od stotina rupa u ukupnoj legislativi vezanoj uz financiranje općina i gradova. 

- U ovakvom super centraliziranom sustavu, gdje JLS i raspolažu s tek petnaestak posto prihoda ostvarenih na njihovom području, prosjek EU je iznad 30 posto, centralna država je ta koja arbitrira u procesima koji bi trebali biti dio održivog lokalnog sustava. Predškolski odgoj svakako je takav proces, poručio je Mateljan. 

Rješenje je, ističe Mateljan, stvarna fiskalna decentralizacija kako bi općine i gradovi mogli samostalno oblikovati, formirati i voditi lokalne politike. 

- Ali s većim proračunima lokalna država bila bi i neovisnija od centralne države odnosno vlasti, a to spomenutoj, nije u interesu, poručio je Mateljan. 

Izdvojeno


Reci što misliš!