ŽUPANIJA / OPĆINE

KOLEGIJ PONEDJELJKOM

Kolegij županice u Cetingradu! Načelnik PU karlovačke izvijestio što sve MUP poduzima na zaštiti granice na ovom području

Kolegij županice u Cetingradu! Načelnik PU karlovačke izvijestio što sve MUP poduzima na zaštiti granice na ovom području
Karlovačka županija

Policiji na ovom terenu mnogo znači uređenje cesta. Iz Fonda solidarnosti, Županijska uprava za ceste Karlovačke županije je osigurala 250 tisuća eura za sanaciju klizišta u Žalčevoj Kosi, te 789 tisuća eura za sanaciju kolnika i propusta na važnoj prometnici od Grabarske do Šiljkovače

U operativnom centru Postaje granične policije Cetingrad dežurstvo traje tri sata jer onaj tko je dežuran, mora biti dobro koncentriran i pratiti svaki pokret na nekoliko ekrana. Slike na ekrane šalje mnogo kamera s terena, a vrijeme policijske reakcije od uočavanja nečeg sumnjivog je samo 5 minuta.

Sve to, pojasnio je operativni dežurni djelatnik županici Martini Furdek Hajdin, koja je u sklopu kolegija u Cetingradu obišla i policiju te se informirala o sigurnosnoj situaciji.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Čuvamo 55 i pol kilometara državne granice, što je i vanjska granica EU. Imamo sve: mobilne i stacionarne termovizijske kamere, dnevno noćne kamere i svu ostalu tehniku. Konstantno nam dolazi ispomoć kolega u ljudstvu, jer sve što se događa na granici, događa se ovdje, ovdje se brani granica. Vjerujem da to radimo na najbolji mogući način, rekao je načelnik PU karlovačke Darko Car.

Prošle godine na području PU karlovačke zabilježeno je 449 kaznenih djela krijumčarenja ljudima, što je jedna trećina svih krijumčarenja u Hrvatskoj. O razmjerima problema govori i podatak kako je siječnju ove godine broj tih kaznenih djela u odnosu na prošlogodišnji siječanj porastao za 270 posto.

Stoga se pojavio i problem ostavljanja automobila koji su krijumčarima oduzeti. Sada su automobili, umjesto po dvorištima, smješteni na državnom zemljištu u Batnogi. Županica je u pratnji policije obišla Batnogu, ali i dio zahtjevnog terena uz državnu granicu.

- Načelnik PU karlovačke sa suradnicima, na terenu me izvijestio o svemu što MUP poduzima na ovom području u zaštiti državne granice. Još sam se jednom uvjerila da naša policija, zahvaljujući najsuvremenijoj tehnologiji, ali u prvome redu i obučenim i motiviranim djelatnicima iz cijele Hrvatske, upravlja migrantskom krizom. Mi smo sa svoje strane uvijek na raspolaganju za sve što možemo pomoći, rekla je županica nakon sastanka s načelnikom Carom i voditeljem Službe za granicu PU karlovačke Damirom Butinom.

Policiji na ovom terenu mnogo znači uređenje cesta. Iz Fonda solidarnosti, Županijska uprava za ceste Karlovačke županije  je osigurala 250 tisuća eura za sanaciju klizišta u Žalčevoj Kosi, te 789 tisuća eura za sanaciju kolnika i propusta na važnoj prometnici od Grabarske do Šiljkovače.

A Županija je osigurala 633 tisuća eura za energetsku obnovu Osnovne škole Cetingrad. Pritom su bespovratna sredstva 418 tisuća eura, a 215 tisuća eura će se osigurati iz proračuna županije. Spreman je i projekt izgradnje sportske dvorane, te velikog dječjeg igrališta. Načelnica općine Cetingrad Marina Kalić zahvalila je Županiji i na pomoći i suradnji.  

- Čeka nas igralište i nakon igrališta dvorana. To je nešto što Cetingrad čeka jako dugo godina, od otvaranja škole svaka generacija se pita jesu li oni ti koji će dočekati sportsku dvoranu, mi se nadamo da će u idućih nekoliko godina i to zaživjeti, rekla je načelnica općine.

Županica se u sklopu kolegija susrela s ravnateljicom i djelatnicima škole, te je posjetila i djecu u tamošnjem vrtiću. Riječ je o jednom od sedam vrtića kojeg je Županija otvorila u sklopu pilot projekta otvaranja jedinica predškolskog odgoja pri osnovnim školama.

Izdvojeno


Reci što misliš!