ŽUPANIJA / OPĆINE

ŽELJE I MOGUĆNOSTI?

Može li Petrova gora dobiti novu šansu kao destinacija! Ideja o obnovi partizanske bolnice zapela u bespuću administracije, spomenik se više ni ne spominje...

Može li Petrova gora dobiti novu šansu kao destinacija! Ideja o obnovi partizanske bolnice zapela u bespuću administracije, spomenik se više ni ne spominje...
fotografije Boris Šćitar/Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Načelnika Vojnića Neboju Andrića stoga smo pitali o najavama i željama Općine, a koje je sam izrazio prije nekog vremena, da napokon dođe do obnove Partizanske bolnice i spomenika na Petrovcu.

Gusta šuma kojom je obrasla Petrova gora u "velikom" ratu čuvala je ranjene partizane u jednoj od najvećih ratnih bolnica u cijeloj Europi. Tisuće nastradalih vojnika liječilo se u zemunicama i drvenim objektima i u ovoj je šumskoj bolnici tijekom rata spašeno puno života. Kao i velebni spomenik na Petrovcu, djelo poznatog hrvatskog kipara Vojina Bakića, i ovaj šumski dio nekadašnjeg spomen - područja propada pod zubom vremena. 

Dok sličnu, ali i puno manju šumsku partizansku bolnicu u susjednoj Sloveniji godišnje posjeti i preko 250 tisuće ljudi, opravdano se postavlja pitanje zašto se ova naša ne obnovi i stavi u turističke svrhe. Petrova gora bi itekako mogla postati zanimljiva turistima, pa su se posljednjih godina iz Općine Vojnić počeli interesirati za mogućnost obnove bolnice preko Ministarstva kulture i medija, a kroz mogućnosti korištenja fondova. I dok u Vojniću interes postoji, s druge strane "žice", čini se, nema sluha pa ni nema odgovora.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Načelnika Vojnića Nebojšu Andrića stoga smo pitali o najavama i željama Općine, a koje je sam izrazio prije nekog vremena, da napokon dođe do obnove Partizanske bolnice i spomenika na Petrovcu.

- Konkretnih odgovora još nema, poslali smo s tom temom dopis Ministarstvu kulture i medija RH i još uvijek čekamo njihov odgovor, rekao nam je tek kratko na naše pitanje načelnik Andrić.

Nedavno ga je, podsjetimo, udruga antifašista prozvala za devastaciju spomenika NOB-u u općinskom središtu, no on ih je demantirao rekavši da nema nikakve devastacije, već štoviše, da će uz spomenik niknuti uređeni park. 

Andrić je bivši HDZ-ovac, a uskoro će po peti mandat načelnika u nizu ići kao član stranke Akcija za promjene. Mediji su pisali kako Andrić, za razliku od nekih bivših stranačkih kolega koji u pitanje dovode i samu crvenu zvijezdu, ne vidi nikakav ideološki problem oko ulaganja u partizansku bolnicu.

- Imamo mnoge tehničke mogućnosti da bi to danas bilo suvremeno i prihvatljivije današnjem vremenu. Mogli bi se, recimo, ugraditi audiovizualni efekti u zemunicama, tako da bi posjetitelji došli u zemunicu u potpuni mrak i doživjeli sve što su i ti ranjenici doživljavali za vrijeme Drugog svjetskog rata, rekao je načelnik općine Vojnić Nebojša Andrić 2021. godine u razgovoru za RTL. 

Tada je pokrenuta i inicijativa prema kolegama iz Slovenije koji su temeljito obnovili partizansku bolnicu Franja kod Cerknog. Iako znatno manja od one na Petrovoj gori, godišnje je posjeti četvrt milijuna turista. Poduzetni susjedi predložili su je za UNESCO-ov popis svjetske baštine, za što bi imali veće šanse da se prijave u partnerstvu s bolnicom na Petrovoj gori.

Petrova gora svoju slavnu prošlost vuče iz 11. stoljeća kad je po predaji u velikoj bitki ovdje poginuo Petar Svačić, posljednji hrvatski kralj narodne krvi po kojem je i dobila ime. Uz Kraljev grob, obnovljeni spomenik, centralnu partizansku bolnicu, ostatke Franjevačkog samostana na Malom Petrovcu i konačno, već renomirani restoran i odmorište Muljava, mogla bi se zaokružiti turistička priča i promovirati se ovo područje kao destinacija. 

Hoće li se u budućnosti po tom planu što dogoditi, treba tek vidjeti. Novac bi se vjerojatno u fondovima našao bez bez većih problema, samo treba posložiti prioritete. 

Izdvojeno


Reci što misliš!