ŽUPANIJA / OZALJ

ŠtrudlaFest: Ovog vikenda svi putevi vode u Jaškovo kraj Ozlja, kreće štrudlomanija

ŠtrudlaFest: Ovog vikenda svi putevi vode u Jaškovo kraj Ozlja,
kreće štrudlomanija
Predstavljanje 4. ŠtrudlaFesta, Jaškovo

Pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma, Grada Ozlja i Karlovačke županije, manifestacija i gastro festival ŠtrudlaFest nastala je kao logičan slijed nakon događanja prije četiri godine „Iz Jaškova za svijet… štrudla za Guinnessa“, tada je izrađena najduža štrudla na svijetu u dužini od 1479,38 cm i postavljen Guinnessov rekord. Ove godine održava se 7. i 8. rujna u srcu sela Jaškovo, nazvanom i selo štrudle.

Subota, 7. rujna rezervirana je za  jedinstvenu inkluzivnu, humanitarnu utrku Run of Heart, koja ima za cilj uključiti sve skupine trkača, naročito one s nekim oblikom invaliditeta. Ova hvalevrijedna akcija organizirana je od strane Centra za pružanje usluga u zajednici Ozalj, koji su već treću godinu zaredom dio ove manifestacije. Među nizom pripremljenih dionica, od dječjih utrka i utrka u kolicima od 200m, do onih ozbiljnih dionica od 5 km ili 10 km, zasigurno svatko može naći jednu za sebe. Registracija sudionika počinje u 8 i 30 sati, a prve utrke od 10 i 30 sati.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Program ŠtrudlaFesta bit će otvoren u nedjelju, 8. rujna, od 10 sati u centru Jaškova, organizatori najavljuju do sada najizdašnije izdanje koje će se odvijati na tri lokacije s brojnim glazbenim i kulinarskim iznenađenjima, a glavna zvijezda bit će štrudla u čak sedamdesetak različitih okusa.

U prostorijama kurije Jaškovo bit će organizirane različite edukativne i gastro radionice. Zasigurno da ni ovaj ŠtrudlaFest neće proći bez otkrivanja tajni o pripremi najbolje i najduže štrudle, a za to će se pobrinuti svima omiljena teta Marica, svojevrsna ambasadorica štrudle iz Jaškova. Na svoje će doći i susjedi, mještani Vivodine, naime njihova domaćica i najuzornija seoska žena Hrvatske 2018. godine Melita Vrbanek održat će radionicu o pripremi dobro poznate vivodinske povitice.

Ovogodišnji ŠtrudlaFest ugostit će i sudionike iz Vinkovaca s Rimskih dana, koji će prezentirati tradicionalni starorimski kolač Libum, a udruga Parnas iz susjedne Slovenije pokazat će kako se priprema jabolčni štrudelj.

Kroz bogati program posjetitelje će voditi uvijek šarmantni Zoran Pribičević, dok će omiljeno lice kulinarskih emisija Doris Pinčić Rogoznica zasukati rukave i zamijesiti svoju najdražu štrudlu, koja će biti prodana u humanitarne svrhe na štandu Jak kao Jakov. Doris će zajedno s akademikom kulinarstva Brankom Ognjenovićem proglasiti pobjednika u tradicionalnom natjecanju u pripremi najbolje štrudle.

Organizatori najavljuju i bogati dječji kutak, koji će pružati niz animacijskih i kreativnih radionica. Nezaobilazna je i ponuda domaćih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i obrtnika s brojnim autohtonim i tradicionalnim proizvodima, suvenirima i pripravcima.  Organiziran je i izletnički vlak i prijevoz iz smjera Zagreba i Karlovca, sa simboličkom cijenom od 46 kuna, odnosno 20 kuna ukoliko se putuje iz Karlovca.

Ovaj jedinstven projekt u srcu zelene prirode prije svega nastoji očuvati hrvatsku tradiciju, prezentirati mogućnosti sela u razvoju turističke ponude koja postaje sve privlačnija posjetiteljima. Uz niz drugih atraktivnosti i programa koji pruža, grad Ozalj polako ali sigurno postaje jedan od nezaobilaznih turističkih stajališta u Karlovačkoj županiji.

KAportal.hr

 

Izdvojeno


Reci što misliš!