ŽUPANIJA / OZALJ

UPISANO 224 DJECE

Povećani kapaciteti Dječjeg vrtića Zvončić novi je trošak za gradski proračun - slijedi li povećanje cijene vrtića za roditelje? Evo što kaže gradonačelnica Bošnjak

Povećani kapaciteti Dječjeg vrtića Zvončić novi je trošak za gradski proračun - slijedi li povećanje cijene vrtića za roditelje? Evo što kaže gradonačelnica Bošnjak

Procijenjena izdvajanja za predškolsku djelatnosti u narednom dvogodišnjem razdoblju iznosit će nešto više od 20 posto izvornog proračuna Grada Ozlja.

U ozaljski vrtić Zvončić u narednu pedagošku godinu upisano je najveći broj djece u protekle 42 godine. Tome je nesporno pridonijelo proširenje kapaciteta dječjeg vrtića u prošloj godini, odnosno dogradnjom vrijednom 10,8 milijuna kuna, od čega 6,8 milijuna kuna Grad je osigurao iz EU sredstava. Rezultat ove investicije je osigurano mjesto u vrtiću za gotovo svako dijete s području grada Ozlja.

Prema riječima gradonačelnice grada Ozlja Lidije Bošnjak, ove godine u školu je iz vrtića otišlo 30 djece, a za upis u vrtić bilo je predano 68 zahtjeva, te je Gradsko vijeće umjesto za dosadašnjih 198, izdalo suglasnost za upis 224 djece za iduću pedagošku godinu, što je 56 predškolaca više u odnosu na prošlu godinu i najveći broj u protekle 42 godine.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

No, s novima kapacitetima vrtića i rastom broja upisane djece, rastu i troškovi za redovitu djelatnosti obavljanja predoškolskog odgoja. Kako je za KAportal potvrdila gradonačelnica Bošnjak, prema trenutnim podacima Grad za potrebe Dječjeg vrtića Zvončić, iz izvornih prihoda izdvaja 3.455.000,00 kuna, a prijedlogom limita za planiranje financijskog okvira za 2022.-2024. godinu izdvajanja će biti do 4.130.000,00 kuna, što je nešto više od 20% izvornih prihoda.

Na pitanje je li to povećanje i financijski pritisak za proračun, koji će se preliti na roditelje djece povećanjem njihova participiranja u cijeni vrtića, gradonačelnice Bošnjak odgovara:

- Svjesni smo financijskog opterećenja predškolskog odgoja za gradski budžet, no ulaganje u djecu ne gledamo kao trošak već zalog i investiciju u budućnost našeg grada. Grad bez djece nije grad bez obzira na zakonsku definiciju stoga ćemo učiniti sve što je u našoj mogućnosti da držimo potrebni standard usluga, kao i da ga kontinuirano poboljšavamo uz najmanje moguće opterećenje za roditelje – poručila je gradonačelnica Bošnjak.

Izdvojeno


Reci što misliš!