ŽUPANIJA / OZALJ

GRAD OZALJ

Vatreno na Gradskom vijeću između bivše i sadašnje gradonačelnice zbog otkupa parcela u zoni, Lipšinić: Ovo pitanje ti je poprilično ispod pojasa

Vatreno na Gradskom vijeću između bivše i sadašnje gradonačelnice zbog otkupa parcela u zoni, Lipšinić: Ovo pitanje ti je poprilično ispod pojasa

U kojoj je fazi otkup privatnih parcela u zoni? Pitanje je koje je Gordana Lipšinić postavila i predsjedniku Gradskog vijeća Stjepanu Basaru, jer je i on vlasnik parcela na ključnim mjestima u poslovnoj zoni.

Poslovna zona Lug Ozalj je među tri najbolje rangiranih poslovnih zona u Karlovačkoj županiji. Iza nje su višemilijunska ulaganja u zadnjih pet godina. No, osim komunalne uređenosti i ulaganja u izgradnju infrastrukture, postavlja se i pitanje širenja zone. 

Tema je to koja je već u nekoliko navrata potegnuta na sjednicama Gradskog vijeća. Dogodilo se to i ovog puta, i to od strane bivše gradonačelnice, a sada gradske vijećnice Gordane Lipšinić. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- U kojoj fazi je otkup privatnih parcela u poslovnoj zoni, pitala je Lipšinić, tražeći odgovor od gradonačelnice Lidije Bošnjak, ali i predsjednika Gradskog vijeća Stjepana Basara.

- Zašto pitanje i predsjedniku Gradskog vijeća, pa jer je i on vlasnik parcela na ključnim mjestima u poslovnoj zoni, dodala je Lipšinić.  

Gradonačelnica Lidija Bošnjak podsjetila kako je najavljeno da će ići javni poziv za iskaz interesa. 

- To smo odradili, javile su se dvije osobe. Kad zbrojimo ta dva iskaza interesa to je milijun kuna, a vi sada meni recite šta bi iz proračuna izbacili? Koji dio, s obzirom da je proračun napravljen sve po "PS-u" i više ga ne možemo napuhavati. Koji dio da izbacimo za te dvije parcele i prije nego što izgradimo cestu u zoni? To je moje protupitanje, kazala je gradonačelnica te ujedno dodala "i samo zato nije". 

- Ono što imamo u proračunu je za izgradnju ceste u zoni, tri milijuna u ovoj, milijun u idućoj, i to je prvenstveno sada prioritet. Ne znam što bi još izbacivali samo da bi te dvije parcele kupili, ponovila je gradonačelnica.

Lipišinić je dodala da nakon što se napravi cesta morat će se izbaciti puno toga više da bi se otkupila poslovna zona. 

- Šta vi predlažete da ne radimo cestu, pitala je gradonačelnica. 

- To se zove okretanje pile, dodala je Lipšinić. 

Predsjednik vijeća, Stjepan Basar, potvrdio je da ima parcele u zoni ali one nisu predmet nikakvog trgovanja. 

- Parcele trenutno služe u poljoprivredne svrhe i ne planiram sa svojom imovinom ucjenjivati, a pogotovo ne Grad. Ako se pojavi netko zainteresiran da to kupi ja ću onda to prodati za te potrebe, kazao je Basar.

Lipšinić se na temu otkupa parcela u poslovnoj zoni nadovezala i na točki prvog rebalansa proračuna. Kazala je kako upravo zbog neosiguravanja sredstava u proračunu za otkup parcela, izmjene proračuna neće ni podržati. 

- Pitala je gradonačelnica što bi makla iz proračuna. Možda ništa ili vjerojatno ništa. Za ovakve stvari, za strateške stvari postoje i drugi načini financiranja jer je to temelj, osnovni razvoja poduzetništva u Ozlju ako želimo, ako znamo. Povećanje poticaja za 100 tisuća kuna je u redu, ali to suštinski ne rješava razvoj poduzetništva u gradu do god zemljište u poslovnoj zoni ne postane gradsko i to je ono što Grad mora riješiti, poručila je Lipšinić.

- Niti jedan investitor neće doći ali vjerujte ima ih i raspituju se ali ne na način da će pregovarati s dva, tri privatna vlasnika i da će ih ucjenjivati s cijenom, jednom će plaćati po jednoj cijeni, drugom po drugoj. To sigurno nije dobro i neće nas nigdje dovesti, naglasila je.

"Molim ljudi, razmislite o tome, jako je važno. Ima dalekosežne posljedice na tu odluku i njezino donošenje", apelirala je Lipšinić, te poručila:

- Zagristi taj tvrdi orah, on je jako tvrd, ja to znam gradonačelnice, jako dobro znam i vjerujem da nije lako, ali treba započeti jer inače svaki sljedeći dan trebat će za zemljišta izdvojiti sve više. Imat ćemo novu cesta, sad ovu koja se treba graditi i onu novu koja treba ići u dubinu zone. Što više uložimo to ćemo teže to zemljište kupiti. Ovo nije prodavanje pameti, ali je dobronamjerno upozorenje. Probajte razgovarati s onim koji su to napravili. Zapravo nemate niti jednu zonu koja ima ovakvo stanje kakvo imamo mi. Niti jednu, osim Bosiljeva ali to je netko pametan dao i otkupio da on pregovara s investitorima. Ovakvu situaciju kakvu imamo mi nema nitko usuđujem se reći, poručila je. 

Na komentar Gordane Lipšinić, uključila se gradonačelnica Lidija Bošnjak. 

- Ja bi onda sada rekla da onda mi nismo sada zakasnili nego ste i vi zakasnili? Jeste to onda vi trebali prije riješiti? Zašto mi sada kasnimo, a vi niste, pitala je gradonačelnica. 

- Ne idemo se sada nadmudrivati, odgovorila je Lipšinić. 

- Mislim da nije u redu, dodala je Bošnjak. 

- Pitam dobronamjerno, ovo ti je pitanje prilično ispod pojasa, kazala je Lipšinić.  

- Pa nije, jer ste vi nas napali kako je u godinu dana sve kasno. Kako odjednom, pitala je Bošnjak. 

Daljnju debatu prekinuo je predsjednik Gradskog vijeća Stjepan Basar i time priveo raspravu kraju.

Izdvojeno


Reci što misliš!