ŽUPANIJA / OZALJ

DVD OZALJ

Najdugovječnija institucija na ozaljskom području obilježila 90 godina djelovanja: Ovo je priča o Društvu, čija je želja za pomaganje drugima nadvladala sve nedaće

Najdugovječnija institucija na ozaljskom području obilježila 90 godina djelovanja: Ovo je priča o Društvu, čija je želja za pomaganje drugima nadvladala sve nedaće
DVD Ozalj

Zavičajni muzej Ozalj i DVD Ozalj pripremili su izložbu u kojoj se kroz dokumente iz arhive Društva kronološki prati povijest ove vatrogasne organizacije.

Jedna od najdugovječnijih institucija na ozaljskom području Dobrovoljno vatrogasno društvo Ozalj prošle subote obilježilo je 90. obljetnicu djelovanja. Tom prigodom, Zavičajni muzej Ozalj i DVD Ozalj pripremili su izložbu u kojoj kroz dokumente iz arhive Društva kronološki prati povijest ove vatrogasne organizacije.

- Iako se radi o lokalnoj povijesti, kroz djelovanje ovog Društva odražava se i povijest hrvatskog vatrogastva. Zanimljivo je uočiti kako je i općenita gospodarska i politička situacija u zemlji, utjecala na rad Društva. Ovo je zapravo priča o dva društva, budući da je današnje Dobrovoljno vatrogasno društvo Ozalj nastalo ujedinjenjem istoimenog društva s DVD Zajačko Selo i Sopot. To se dogodilo u vrijeme kada su se oba društva našla u slijepoj ulici, jedno zbog nedostatka prostora, drugo zbog neaktivnosti članstva. No upravo je to spajanje dalo Društvu novu snagu i poticaj za uspješan rad do današnjih dana, poručuju iz DVD-a Ozalj. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Oba su društva od svojih osnivanja 1934., odnosno 1932. godine, prošla kroz različita turbulentna razdoblja, često sa administrativnim i financijskim preprekama, no želja za pomaganjem drugima uvijek bi ih nadvladala. 

- Bitno je naglasiti i temeljnu zadaću vatrogastva, a to je borba protiv požara i elementarnih nepogoda te preventivno djelovanje. Pri tome ne smijemo zaboraviti ulogu samih dobrovoljnih vatrogasaca kao pojedinaca, koji nesebično i altruistički riskiraju svoje zdravlje, a često i život radi opće dobrobiti, dodaju iz DVD-a Ozalj. 

- Otvorenje izložbe svojim nastupom popratili su učenici Glazbene škole Karlovac Područni odjel Ozalj, a posebno se zahvaljujemo i Muzeju vatrogastva Grada Karlovca na suradnji prilikom pripreme izložbe, poručuju iz Zavičajnog muzeja Ozalj. 

Izdvojeno


Reci što misliš!