ŽUPANIJA / OZALJ

GRADSKA POLITIKA

Reakcija gradonačelnice Ozlja na prozivke oporbenog SDP-a: Ako su stvarno zainteresirani za napredak naše sredine, već sad imaju priliku to podržati

Reakcija gradonačelnice Ozlja na prozivke oporbenog SDP-a: Ako su stvarno zainteresirani za napredak naše sredine, već sad imaju priliku to podržati
Ilustracija KAportal/Grad Ozalj

Sjednicu je prvi napustio vijećnik SDP-a. Zašto su otišli ostali, ne znam, no ne bi me čudilo da ih je otišlo i više nakon nedoličnog ponašanja, vrijeđanja i agresivnih tonova baš od strane SDP-ovog vijećnika. Takvo ponašanje zasigurno nije put napretka, a kamoli dobar primjer mlađim naraštajima, poručila je gradonačelnica Ozlja

Nakon jučerašnjeg fijaska na redovnoj sjednici Gradskog vijeća u Ozlju, prozivanja oporbenog SDP-a zbog načina vođenja sjednica i funkcioniranja Gradskog vijeća, cijelu situaciju za KAportal je komentirala gradonačelnica Lidija Bošnjak, odgovorivši ujedno i na današnje priopćenje ozaljskog SDP-a.

Gradonačelnica je uvodno pojasnila kako se sjednice Gradskog vijeća Grada Ozlja sazivaju se i održavaju sukladno Poslovniku Gradskog vijeća Grada Ozlja po potrebi, a najmanje jednom u tri mjeseca. Opet, sukladno Poslovniku, ističe gradonačelnica, sazivaju se u pravilu pismeno, elektroničkim putem, najkasnije sedam dana prije održavanja sjednice Vijeća zajedno s uputama za preuzimanje materijala.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Da, zna se dogoditi da se neki materijali dopunjuju naknadno, kao što se dogodilo i ovog puta, ali uvijek iz opravdanih razloga i sukladno članku 66. Poslovnika koji kaže "Iznimno, ako za to postoje opravdani razlozi, vijećnicima se materijal uz pojedinu točku dnevnog reda može dostaviti naknadno, a može i na samoj sjednici." Ovoga puta materijali vezani za II. Izmjene i dopune Proračuna Grada i vezane Programe dostavljeni su naknadno iz opravdanih razloga budući da se čekala projektna dokumentacija za potrebe procjene visine investicija za koje smo predložili povećanje sredstava, pojašnjavaja gradonačelnica. 

Napominje kako osobno, kao gradonačelnici, izuzetno joj je bila važno da II Izmjene i dopune Proračuna bude tema ove sjednice kako bi do kraja godine uspjeli odraditi neke važne projekte za građane. 

- Obzirom da smo osigurali povećanje sredstava za održavanje značajnog dijela
komunalne infrastrukture koja direktno utječe na kvalitetu života naših mještana, ne vidim razloga zašto bismo prvenstveno sanaciju i rekonstrukciju cesta odgađali za narednu godinu ako neke od tih radova možemo odraditi u tekućoj. Radovi na sanaciji cesta iz Fonda solidarnosti se privode kraju. Ne razumijem zašto bi se itko protivio odluci da se iz vlastitih sredstava i sukladno prioritetima mjesnih odbora još u ovoj godini sanira dio preostalih cesta.

Gradonačelnica poručuju kako na njezinu inicijativu jedna od točaka ove sjednice je ukidanje obveznog učešća mještana s 30 posto za asfaltiranje cesta. 

- Nadam se da će gradski vijećnici podržati taj prijedlog. Istina je da sam na vlastitu inicijativu telefonski razgovarala s nekim mještanima, kao i sa predstavnicima nekih mjesnih odbora, istim onima koji su u više navrata zvali i dolazili u Grad s istim problemom – popravite nam cestu, asfaltirajte nam cestu, s pitanjem - kad ćemo mi doći na red?! Tražila sam način da se tim ljudima pomogne što prije i da, jesam, zvala sam ih te rekla da je njihova prometnica uvrštena u rebalans i da do kraja godine očekujemo sanaciju. Je li to zabranjeno? Pitajte njih koliko im je značio taj poziv i koliko dugo čekaju asfalt do svojih kuća. Pitajte ih i koliko dugo čekaju popravak postojećeg. Uostalom, sve da sam i rekla kako o vijećnicima i navodnoj opoziciji ovisi hoće li im se osigurati sigurna i ispravna prometnica do kuća, bih li lagala? Ne bih. Ako su stvarno zainteresirani za napredak naše sredine, kako navode u priopćenju, već sada imaju priliku podržati poboljšanje kvalitete života naših građana. Pozdravljam želju za sudjelovanjem u napretku naše sredine, ali rješenje je potrebno izraziti, a ne samo se hvaliti, poručila je gradonačelnica. 

Podsjetila je i kako su na samom početku sjednice održane prezentacije idejnih rješenja uređenja trga u gornjem Ozlju, dogradnje Dječjeg vrtića Zvončić Ozalj i uređenja okoliša spomenika kraj Dječjeg vrtića Zvončić Ozalj. 

- Riječ je o dugoročnim projektima važnim za zajednicu i baš zato je odmah na
početku sjednice jasno rečeno da će se prezentacije idejnih rješenja premijerno kratko
predstaviti. Tako smo obično uvijek i radili. Rečeno je i da se ne očekuje nikakva rasprava ni angažman vijećnika. Budući da su idejna rješenja izrađena, red ih je pokazati vijećnicima. Rečeno je i da će se o predloženim rješenjima raspravljati kasnije, te da će za uređenje gornjeg Ozlja biti održana i javna rasprava s građanima koje svakako želimo uključiti u odabir najboljeg rješenja. Dakle, uistinu mi nije jasno kakve to analize nisu stigli pripremiti, o kakvom se to navrat-nanos poslu koji treba biti gotov u jedno popodne govori u priopćenju, poručila je gradonačelnica. 

Zaključno, ističe kako joj ju iskreno žalosti jučerašnji tijek sjednice i konačni manjak kvoruma, po prvi put za njezina mandata. 

- Neistiniti su navodi u priopćenju "da smo s kvorumom uvijek na knap". Znalo se
dogoditi da nedostaje vijećnik ili dva, no jučer je bilo više opravdanih izostanaka, a od nazočnih vijećnika, sjednicu je prvi napustio vijećnik SDP-a. Zašto su otišli ostali, ne znam, no ne bi me čudilo da ih je otišlo i više nakon nedoličnog ponašanja, vrijeđanja i agresivnih tonova baš od strane SDP-ovog vijećnika. Takvo ponašanje zasigurno nije put napretka, a kamoli dobar primjer mlađim naraštajima, poručila je gradonačelnica Ozlja.

Izdvojeno


Reci što misliš!