ŽUPANIJA / OZALJ

IDU DO KRAJA

Detalji užasa u šumi kod Ozlja! Lea Šipka i Nenad Novicki, vlasnici psa ubijenog dok su bili u šetnji: Tužit ćemo osobu koja je ustrijelila našu Nimu

Detalji užasa u šumi kod Ozlja! Lea Šipka i Nenad Novicki, vlasnici psa ubijenog dok su bili u šetnji: Tužit ćemo osobu koja je ustrijelila našu Nimu

Kad sam shvatila da je Nima mrtva počela sam vrištati. Neno ju je gledao u oči – vidio je kad je umrla. Podivljala sam. Uhvatili su me očaj i bijes, ispričala je ogorčena vlasnica

- Naši psi su ljubimci koji žive s nama u stanu, Nima je s nama spavala u krevetu. Kad dođemo u Veliki Erjavec, s nama su u vikendici ili dvorištu, nikada nisu bez nadzora. To su psi koji ne lutaju i ne odlaze daleko od nas. Oni su mirno šetali pokraj nas. To su dresirani psi. Nismo nikome ništa napravili i nitko nam nikada nije rekao da psi smetaju. Ne razumijem zašto se to dogodilo. Lako smo mogli Neno i ja nastradati. Ona je imala na sebi rozu ogrlicu i nije je mogao zamijeniti za drugu životinju. Riječ je o čistoj obijesti, kaže Lea Šipka kojoj je u subotu 25. studenog, za šetnje s Nenadom Novickim, po policijskom izvješću, 67-godišnji muškarac, ustrijelio kuju pasmine cane corso koja bi na Novu godinu navršila osam godina života.

Policija je tom osumnjičenom za kaznena djela dovođenja u opasnost živote i imovine općeopasnom radnjom te ubijanja i mučenja životinja u premetačini stana i automobila oduzela četiri lovačke puške, lovački pištolj, 758 komada streljiva raznih kalibara koje je zakonito posjedovao te 116 komada streljiva za koje nije posjedovao dozvolu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Vjeruje se da je osoba koja je pucala na njihovog psa lovac, u što naša sugovornica ne dvoji.

- Bio je u odori maslinaste boje i imao je pušku – što bi bio nego lovac, zapitala se retorički.

Ona i Novicki najavljuju privatnu tužbu protiv njega. Naglašavaju da će uraditi sve kako ta osoba više nikada ne bi uzela pušku u ruke.

Objašnjavaju da su tog dana oko 16 sati krenuli u šetnju sa psima Nimom i Boltom, da su stigli stotinjak metara od zadnje kuće do šumskog puta, a zatim se okrenuli ne bi li se vratili u kuću.

- Odjednom se začuo prasak. Prvo sam pomislila da netko baca petarde, a Nima se inače boji pucnjave, petardi i grmljavine. Vidjela sam da se spustila. Rekla sam joj da čeka i krenula sam prema njoj. Kad sam joj se približila, Neno je počeo vikati: Upucao ju je, ispričala nam je Lea. 

Objasnila je da je Nima išla za 11-godišnjim Boltom koji šepa zbog osteoartritisa, da je Novicki bio par koraka iza Nime, a da je ona bila iza Novickog.

- Kad sam shvatila da je Nima mrtva počela sam vrištati. Neno ju je gledao u oči – vidio je kad je umrla. Podivljala sam. Uhvatili su me očaj i bijes. Vidjela sam tog čovjeka kako bježi. Krenula sam za njim uzbrdo u šumu, nastavlja L. Šipka, a Novicki dodaje da je vidio tog čovjeka kojega poznaje iz sela u odori maslinaste boje kako spušta pušku. Kaže da se počeo derati na njega, i da je nakon toga ovaj počeo bježati.

L. Šipka kaže i da se približila na par metara od tog čovjeka koji je šutio, a onda se udaljila kada je osvijestila da i dalje drži pušku. Dodaju da je Novicki otrčao s Boltom do kuće jer nisu imali mobitele nakon što se L. Šipka vratila na put. Nakon toga su pozvali policiju koju hvale zbog postupanja.

- Nima je došla k nama s tri mjeseca i to je bila ljubav na prvi pogled između nas. Bila je veseo, razigran i umiljat pas. Nikad nisam imala toliko privrženog psa – samo je htjela biti pored mene. Cijelu moju obitelj je baš uveseljavala. Nikamo nismo išli bez pasa. Bila je baš član obitelji. Ništa je više ne može nadoknaditi. I dalje očekujem da će se pojaviti pored mene na kauču. Bolt je isto zbunjen – gleda gdje je Nima. Za mene je to velik gubitak. Ne mogu spavati i ne mogu se smiriti. Kad ljutnja splasne, javljaju se beskrajna tuga i očaj, priča nam Lea.

Tajnik Lovačkog saveza Karlovačke županije Robert Gorišek kaže da treba utvrditi je li osumnjičeni lovac.

- Ako jest, moguće je da stegovno odgovara, a sankcije ovise o pojedinom društvu i mogu biti od zabrane lova krupne divljači, isključenja iz društva ili nečeg trećeg. Ako je točno da mu je oduzeto lovačko oružje, stegovne mjere društva bi realno bile suvišne.

Predsjednica karlovačke Udruge za dobrobit i zaštitu životinja "Najbolji prijatelj" Iva Jurčić iznosi podatak da su unazad mjesec dana na karlovačkom području upucana četiri ljubimca u okolici kuće ili na šetnici uz šumu kojom, kako naglašava, prolaze i obitelji s djecom.

- Osim toga, nerijetko nam dolaze napuštene, upucane mačke i napušteni i upucani psi, što nedavno što davno upucani, pa uslijed veterinarske obrade, u slučaju potrebe za rendgenskim snimkom, pronalazimo metke u njihovom tijelu. Vlasnici nepoželjnih životinja često prijete da će, ako ne možemo te životinje zbrinuti ili ako ih veterinari neće uspavati, što zakonski ne smiju u slučaju da je životinja zdrava, zvati lokalnog lovca koji će riješiti taj njihov problem. To je čest slučaj u ruralnim sredinama i sve nas kao zajednicu to treba jako brinuti, kaže I. Jurčić.

Izdvojeno


Reci što misliš!