ŽUPANIJA / OZALJ

GRADSKO VIJEĆE

Nakon dolaska Spara u Ozlju bi se mogao uskoro graditi novi trgovački centar, možda čak i dva? Poduzetnička zona Lug tema sjednice Gradskog vijeća

Nakon dolaska Spara u Ozlju bi se mogao uskoro graditi novi trgovački centar, možda čak i dva? Poduzetnička zona Lug tema sjednice Gradskog vijeća

Gradonačelnica je poručila da je najavljen dolazak još jednog trgovačkog centra na područje grada Ozlja i stiglo je pismo namjere od još jednog.

Početkom godine u ozaljskoj Poslovnoj zoni Lug investiralo se u uklanjanje zelenih otoka kako bi se omogućilo lakše kretanje kamiona i većih dostavnih vozila na frekventnim područjima. Kako je na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća pojasnila gradonačelnica Lidija Bošnjak, slušajući poduzetnike u zoni bio je prijeko potrebno taj projekt.

Kako se krenulo, pokazale su se nove situacije, a to je između ostalog i uklanjanje rubnjaka i proširenje samog raskrižja. Na jednom dijelu postavljena je i javna rasvjeta. Ove zahvate pozdravio je i oporbeni vijećnik Anđelko Vuljanić (SDP), no na temu javne rasvjete pitao je kada će na red doći dio od Karlovačke ceste do Industrijske zone, pa od industrije zone do Trške ceste. Također je li u planu postavljanje rasvjete od raskrižja prema betonariji. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Gradonačelnica je poručila da je rasvjeta u sklopu ovog projekta bila predviđen samo za ovaj dio zone, ali napomenula je kako je naručen kompletan projekt javne rasvjete za cijelu zonu i vjeruje da će to bit jako brzo riješeno.

Novi investitori, širenje zone  

No uz sva ulaganja, postoji li ikakav iskazan interes za dolazak poduzetnika u industrijsku zonu, radili li se na na tome u Gradu, pitala je vijećnica Mirjana Marković (SDP), napomenula je kako je zadnji dolazak zabilježen lani otvaranjem jednog trgovačkog lanca, "a to je možda malo premalo". 

Gradonačelnica je poručila da je najavljen dolazak još jednog trgovačkog centra na područje grada Ozlja i stiglo je pismo namjere od još jednog. Dodala je kako interesa investitora za zonu ima, neki su upućeni na vlasnike zemljišta, a Grad je naručio i procjene za zemljište za koje je iskazana potreba i interes za gradnju novih postrojenja. 

- Radimo u tom smjeru i na rješavanju imovinsko pravnih odnosa za treću fazu prometnice, tu je rasvjeta, nova faza prometnice i proširenje, sve u cilju privlačenja novih investitora da im se omogući lakši rad i ne samo u zoni nego i na području grada Ozlja, istaknula je gradonačelnica Bošnjak.

Privatno ili gradsko zemljište?

Bivša gradonačelnica, a sada nezavisna vijećnica Gordana Lipšinić, ponovila je svoj stav, da jedini pravi razvoj gospodarstva u zoni je taj da Grad otkupi sve parcele. 

- Ako se to prepusti vještini, mogućnosti, volji privatnih poduzetnika da razgovaraju s većim brojem privatnih vlasnika to će ići jako teško i neće se zadržavati kod nas, puno teže nego kad bi vlasništvo zemlje bilo na Gradu, a onda i onda potencijalni investitori razgovarali s Gradom, poručila je Lipšinić. 

Gradonačelnica Bošnjak poručila je da nakon niza razgovora sa zainteresiranim došlo se do zaključka da će se u većini slučajeva prije uspjeti dogovoriti s fizičkom osobom jer je lakša procedura. 

- Grad mora naručiti procjenu, ta procjena ide na procjeniteljsko povjerenstvo i nakon toga ide natječaj na koji se može javiti bilo tko. A ovako kad razgovorate s fizičkom osobom dogovor je, jer fizička osoba odnosno vlasnik tog zemljišta nepodliježe Zakonu i ne mora tražiti procjenu i ne mora provoditi natječaj, istaknula je gradonačelnica.

No dodala je također kako imaju u vidu i otkup parcela i naručene su procjene za pojedina zemljišta ali u većini slučajeva stav je poduzetnika da im je jednostavnija procedura s obzirom da Grad moramo poštivati zakonske propise, to ime je kompliciranije i postoji mogućnost da im se netko drugi javi na natječaj. 

Izdvojeno


Reci što misliš!