ŽUPANIJA / OZALJ

UPITAN RAZVOJ ZONE?

Ideju ozaljske vlasti da poduzetnici zemljište u zoni kupuju direktno od privatnih vlasnika kritizira i GO SDP-a: Nekima to odgovara zbog privatnih interesa

Ideju ozaljske vlasti da poduzetnici zemljište u zoni kupuju direktno od privatnih vlasnika kritizira i GO SDP-a: Nekima to odgovara zbog privatnih interesa
Grad Ozalj

To što Grad mora naručiti procjenu koja ide na procjeniteljsko povjerenstvo a nakon toga natječaj na koji se može javiti svatko, to i jest namjera zakonodavca - stvoriti mehanizme koji će štititi javni interes i dati svima istu šansu pa tko je bolji on dobije, poručuje predsjednik ozaljskog SDP-a Igor Grgić

Širenje kapaciteta u ozaljskoj poduzetničkoj zoni Lug bila je jedna od tema aktualnog sata na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Ozlja. Aktualizirala ju je ponovno bivša gradonačelnica, a sada nezavisna vijećnica Gordana Lipšinić, koja je još jednom pozvala gradsku upravu da ide u smjeru otkupa svih privatnih parcela jer je to jedini pravi razvoj gospodarstva u zoni.

Naime, Lipšinić smatra "ako se prepusti volji poduzetnika da razgovaraju s većim brojem privatnih vlasnika to će ići puno teže nego kad bi vlasništvo zemlje bilo gradsko".

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

S druge strane, gradonačelnica Lidija Bošnjak ističe da se nakon niza razgovora sa zainteresiranima došlo do zaključka da će se u većini slučajeva poduzetnici prije uspjeti dogovoriti s fizičkom osobom jer je lakša procedura. 

- U većini slučajeva stav je poduzetnika da im je jednostavnija procedura s obzirom da Grad moramo poštivati zakonske propise i to im je kompliciranije. Grad mora naručiti procjenu, ta procjena ide na procjeniteljsko povjerenstvo i nakon toga ide natječaj na koji se može javiti bilo tko. A ovako kad razgovarate s fizičkom osobom sve je stvar dogovor između njih, jer fizička osoba odnosno vlasnik tog zemljišta ne podliježe Zakonu i ne mora tražiti procjenu i ne mora provoditi natječaj, istaknula je gradonačelnica.

Reagirao i ozaljski SDP

Na ideju da budući poduzetnici zemljište u zoni kupuju direktno od vlasnika i s njima pregovaraju, reagirali su danas iz oporbenog SDP-a. Predsjednik GO SDP-a Igor Grgić komentirao je kako je to "u potpunoj suprotnosti uopće ideje poduzetničkih zona u Hrvatskoj". 

- Takav oblik otkupa radio se u nekoliko zona u Županiji i do dan danas nije ništa napravljeno. Dovoljno je samo baciti pogled i vidjeti da su do danas najuspješnije upravljali zonama gradovi Karlovac, Ogulin i Ozalj te Karlovačka županija. To je prije svega zato jer su imali sve aktivnosti pod svojom kontrolom, kazao je Grgić  

U nastavku ističe kako su time štitili i vlasnike zemljišta - građane koji su imali svi iste uvjete, cijenu i sigurnost isplate, zatim poduzetnike koji bili sigurni u transparentnost postupka i prije svega kontrolu ulaganja, a tu prije svega misli, tko ulaže, u što ulaže, koliko zapošljava i kakva radna mjesta nudi, kakav otpad ima i kako ga zbrinjava i što to znači za budućnost Grad. 

- To znači štititi javni interes. U ovom slučaju javni interes je sporedan. Prednost ima privatni interes. Poduzetnik nije obavezan predočiti poslovni plan, plan upravljanja tom parcelom, nije obavezan pregovarati s Gradom i sve radi na svoju ruku. Ili ne radi ništa. Blokira investicije jer mu nisu u interesu i stvaraju mu konkurenciju. Njemu nije interes onaj koji je Gradu i javnosti. Još kad Grad investira u komunalnu infrastrukturu na ledini prije početka gospodarske aktivnosti to automatski podiže cijenu susjedne parcele bez ikakvih ulaganja, poručuje predsjednik ozaljskog SDP-a. 

Grgić ističe da to što Grad mora naručiti procjenu koja ide na procjeniteljsko povjerenstvo, a nakon toga natječaj na koji se može javiti svatko, to i jest namjera zakonodavca - stvoriti mehanizme koji će štititi javni interes i dati svima istu šansu pa tko je bolji on dobije. 

- To je procedura koja je nužna da se posao napravi najbolje što može. Pustiti da to ide bez procedure i kontrole stvara kaos i koči razvoj zone što se već vidi. Takav kaos nekima odgovara jer imaju svoje privatne interese. Praksa i naša stvarnost odavno su pokazali i dokazali, kad se isprepletu javni i privatni interes to ide uvijek na štetu javnog interesa, komentirao je Grgić. 

Izdvojeno


Reci što misliš!