ŽUPANIJA / SLUNJ

PODRŠKA RAZVOJU

Prva slunjska tjestenina - ovo nije samo proizvod, to je priča o Petru koja je postala inspiracija mnogima

Prva slunjska tjestenina - ovo nije samo proizvod, to je priča o Petru koja je postala inspiracija mnogima
Grad Slunj

Petar je srce i duša ovog posla, prva generacija u Karlovačkoj županiji koja je integrirana u redovni obrazovni sustav s asistentom

Petar je osamnaestogodišnji mladić s dijagnozom iz spektra autizma, a njegova jedinstvena priča postala je inspiracija mnogima u Slunju. Tijekom izazovnog razdoblja korona krize, Petar je pronašao svoju strast prema vrtlarenju i time potaknuo promjene koje će utjecati na njegovu budućnost, ali i na lokalnu zajednicu.

Iako je suočen s izazovima koje nosi dijagnoza, Petar je pronašao smisao i radost u radu na vlastitom vrtu. Dok su mnogi bili ograničeni u svojim aktivnostima zbog pandemije, Petar je marljivo radio na uzgoju raznih vrsta povrća. S posebnim veseljem gledao je kako njegovi proizvodi – rajčice, špinat, kikiriki i ostalo povrće – rastu i razvijaju se.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Njegova predanost vrtlarskim radovima potaknula je njegovu majku, Snježanu Čop, da razmišlja o tome kako proizvode plasirati na tržište i istovremeno produžiti vijek trajanja tog povrća i Petrovog rada. Rođena je ideja – prerada povrća u tjestenini.

Ovaj proces omogućuje Petru rad na otvorenom prostoru, u vrtu, ali isto tako i rad unutar zatvorenog prostora tijekom izrade tjestenine. Na taj način, Petar ima priliku odmarati se uz proizvod svog rada kada se umori od vrtlarenja. Sve ove zamisli i inovacije su rezultat Petrove strasti.

Iako je formalno vlasnica tvrtke Slovin d.o.o. Snježana Čop, Petrova majka, naglašava da je sve u svrhu podrške Petrovom razvoju. Sam Petar je srce i duša ovog posla, prva generacija u Karlovačkoj županiji koja je integrirana u redovni obrazovni sustav s asistentom. Prije ovoga, djeca s dijagnozom iz spektra autizma često su bila izolirana u posebnim skupinama, daleko od tržišta rada.

Petrova obitelj je ustrajala da uloženo vrijeme, rad, financije i trud ne propadnu, već da Petar sada pokaže svoj puni potencijal. Ovo nije samo priča o jednom mladiću s autizmom; to je primjer uspješne suradnje lokalne zajednice, odgojno-obrazovnih institucija i podrške u zajednici. Organizacije poput Centra za pružanje usluga u zajednici Ozalj i Udruge Zvončići igraju ključnu ulogu u ovom procesu.

Rezultat ove suradnje je prva slunjska tjestenina, koja je postala simbol zapošljavanja mlade osobe s invaliditetom i doprinosa lokalnoj zajednici kroz gospodarstvo. Ova tjestenina nije samo lokalno prepoznata, već je i nagrađena sa četiri zlata od strane Ministarstva poljoprivrede RH.

Bit ove priče nije samo u proizvodu, već u poruci koju nam upućuju mlade osobe s invaliditetom, a to je "Nemojte raditi umjesto nas, nego nam omogućite da i mi radimo!" jer upravo osobe poput Petra mogu pružiti svojoj zajednici jako puno, kada im se pruži prilika.

Gradonačelnica Grada Slunja posjetila je Petra, prepoznajući važnost podrške poduzetništvu i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima.

- Grad Slunj se ponosi podrškom koju je pružio poduzetničkim pothvatima poput ovog, pružajući bespovratne potpore Petrovoj proizvodnji i OPGu u 2023. godini. Priča o Petru je izvor ponosa za cijelu našu zajednicu, pokazatelj da se zajedničkim naporima može postići pozitivan utjecaj na živote pojedinaca i obogatiti lokalnu zajednicu, poručili su iz slunjske gradske uprave.

Izdvojeno


Reci što misliš!